Mai sunt 100 de zile până la deschiderea Expoziţiei universale de la Shanghai, Expo 2010, iar lucrările de amenajare sunt în faza de finisaje, şantierul fiind sub ocupaţia armatelor de constructori.
Expo 2010 se va deschide la 1 mai şi va dura şase luni. Dar lucrările au început acum opt ani, după cum a declarat pentru AFP, Xu Bo, comisarul general al expoziţiei. Optimist, el a adăugat că "90% din grosul muncii s-a încheiat şi acum încep lucrările de amenajări interioare".
Organizarea la Shanghai a acestui eveniment mondial reprezintă o nouă ocazie pentru China să epateze planeta, comenta AFP, adăugând că Expo 2010 promite noi recorduri: cel mai mare site pentru o expoziţie universală, cel mai mare număr de participanţi (192 de ţări), dar şi de vizitatori (70-100 de milioane), după cum a precizat Xu Bo. În plus, este pentru prima oară când o ţară în curs de dezvoltare găzduieşte un astfel de eveniment, al cărei buget se va ridica la aproape 3 miliarde de euro.
Oraşul Shanghai, "Perla Orientului, a adăugat alte 10 miliarde de euro, pentru autostrăzi, noi linii de metrou, refacerea drumurilor, renovarea multor cartiere, fără a mai socoti şi mărirea aeroportului Pudong. Pentru eliberarea suprafeţei de 5,28 kilometri pătraţi, necesară sitului de pe malul fluviului Huangpu, s-a impus "alungarea" a 272 de uzine foarte poluante, a unui şantier naval şi a 60.000 de rezidenţi.
Pavilioanele ţărilor participante sunt deosebite: cel britanic seamănă cu o bulă din tije, cel al Germaniei are mai multe volume şi unghiuri, cel al Elveţiei are acoperişul acoperit cu gazon. Japonia a ales un fel de broască ţestoasă violetă. Olanda, o lalea galbenă. România, un măr verde. Finlanda, un imens bol alb. Dominându-le pe toate, pavilionul Chinei este o uriaşă piramidă roşie. Mai departe, "o farfurie zburătoare" va găzdui cea mai mare sală de concerte din lume, cu 18.000 de locuri.
Tema Expo de la Shanghai este "un oraş mai bun, o viaţă mai bună", indicând calea spre o urbanizare durabilă, cât mai ecologică. Pe Bulevardul Expoziţiei, încă neterminat, trompete uriaşe vor capta fie lumina pe care o vor conduce spre interior pentru iluminarea galeriilor, fie apa de ploaie pentru stropirea spaţiilor verzi. Pavilionul tematic al Chinei este acoperit cu panouri solare, toate mijloacele de transport (navetele) vor fi electrice, iar iluminatul va fi cu consum redus.
Până acum s-au vândut 18 milioane de bilete, mai multe decât s-a estimat. Se estimează că vizitatorii din străinătate vor reprezenta 5% din total, adică cel puţin 3,5 milioane de oameni.
Citește pe Antena3.ro