x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lansarea rachetei Vega a fost anulată în ultima clipă

Lansarea rachetei Vega a fost anulată în ultima clipă

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2023   •   08:00
Lansarea rachetei Vega a fost anulată în ultima clipă
Sursa foto: Hepta

Cea de-a 23-a misiune a rachetei ușoare Vega a fost anulată în seara zilei de vineri, cu doar câteva secunde înainte de lansarea de la Centrul Spațial din Guyana.

La ora 22.36 (1.36 GMT sâmbătă), când a fost anunțat orarul final, lansarea a fost anulată din cauza "unei componente a ansamblului de lansare care nu era gata", a explicat Arianespace, compania responsabilă de lansări.

Cu o singură fereastră de lansare disponibilă, misiunea a fost amânată pe termen nelimitat.

Această a treia și ultima lansare europeană din 2023 trebuia să plaseze pe orbita joasă a Pământului doi sateliți de observare a Pământului și alți zece sateliți de mici dimensiuni, pentru o greutate totală a sarcinii utile de 1,2 tone.

Cei doi „pasageri” principali ai acestei misiuni, Theos-2, un satelit de observare optică de înaltă rezoluție, și Formosat-7R/Triton, un satelit științific echipat cu un sistem de colectare a semnalelor care ricoșează de la suprafața mării pentru a avertiza în caz de taifunuri, vor fi lansați pentru Agenția thailandeză de dezvoltare a geoinformaticii și tehnologiei spațiale și, respectiv, pentru Agenția spațială taiwaneză (Tasa).

În primele șase luni ale anului, Arianespace a lansat o singură rachetă Ariane 5 în numele ESA (ultima a fost lansată la începutul lunii iulie), în timp ce americanii de la SpaceX au efectuat 43 de lansări cu Falcon 9 - adică aproape de două ori pe săptămână -, iar chinezii de la CASC de 18 ori.

(sursa: Mediafax)

×