x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Larvele muştelor de casă - furajul viitorului pentru fermele de animale

Larvele muştelor de casă - furajul viitorului pentru fermele de animale

19 Mar 2012   •   10:45
Larvele muştelor de casă - furajul viitorului pentru fermele de animale

Scaderea resurselor de peste din oceanele lumii va duce la o schimbare radicala a dietei animelelor crescute pentru carne, spune David Drew, proprietarul primei intreprinderi de crestere a larvelor de musca (Musca Domestica), din Africa de Sud.

In prezent, faina si uleiul de peste sunt ingredientele principale folosite la ingrasarea animalelor de carne din majoritatea fermelor lumii, insa cum numarul pestilor din oceane este in scadere, din cauza pescuitului industrial masiv, este de asteptat ca in deceniile viitoare pretul produselor din peste sa creasca foarte mult.

"In 2050, daca se mentine ritmul actual in care este folosita faina de peste, vom mai avea nevoie de inca doua oceane pe planeta ca sa putem hrani toate animalele de carne. Intre timp, creste si numarul populatiei umane, iar cererea de carne in China si India este din ce in ce mai mare", spune David Drew.

Alternativa acestuia este "Magmeal", un praf cu un continut ridicat de proteine realizat din larvele mustelor de casa. Procesul cresterii lor este foarte simplu. Mustele de casa sunt inchise in containere speciale unde isi depun ouale. Dupa doar trei zile ouale se transforma in larve, care sunt adunate si aruncate in cazane cu sange recoltat de la abatoare.

Larvele se hranesc cu sangele respectiv pana ajung la lunginea de 12 milimetri, moment in care sunt recoltate, uscate, tocate si transformate intr-un praf din care se face furajul pentru animale.

"Ceea ce este in avantajul nostru este pretul din ce in ce mai mare al fainei de peste, care devine un produs din ce in ce mai greu de fabricat", spune Drew.

Fabrica sa, care va intra in productie de anul viitor, va consuma 65.000 de litri de sange pe zi, care va hrani 100 de tone de larve. Productia zilnica de "Magmeal" va fi de 20 de tone.

O fabrica similara va fi construita si in Germania, spune Drew.

"Am facut toate testele necesare, inclusiv cele privind toxicitatea si calitatea carnii de larva. Produsul s-a dovedit a fi de o calitate superioara celor folosite in mod curent", spune Elsje Pieterse, o cercetatoare de la Universitatea Stellenbosch, implicata in proiect.

"Resursele de peste nu se regenereaza in acelasi ritm in care sunt consumate. Larvele, in schimb, sunt o resursa inepuizabila, ieftina si reprezinta o sursa mai buna si mai sanatoasa de proteine", a spus Pieterse.

O alternativa avuta in vedere de David Drew este exploatarea larvelor mustesor Hermetia illucens, care nu se hranesc cu sange, insa, ci cu excremente.

"Un antreprenor care ar exploata aceste muste poate face bani din trei surse. Odata de la municipalitate, pentru ca ar recolta excrementele, apoi din vanzarea larvelor si, de asemenea, din vanzarea ingrasamantului care rezulta dupa ce mustele digera excrementele".

×