Crimeea are o importanţă extrem de mare pentru Rusia şi situaţia din această peninsulă nu trebuie văzută separat de contextul istoric, a declarat vineri la Londra ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în urma convorbirilor avute cu secretarul de stat american John Kerry pe tema situaţiei din Ucraina.
"Dacă partenerii noştri occidentali vorbesc de Kosovo ca de un caz special, atunci noi le spunem că peninsula Crimeea este un caz şi mai special. Crimeea este un caz pe care nu putem să-l analizăm separat de istorie. Toţi înţeleg, şi declar asta cu toată răspunderea, că peninsula Crimeea înseamnă pentru Rusia incomparabil mai mult decât Comore pentru Franţa şi insulele Falkland pentru Marea Britanie. Sper ca ei (partenerii occidentali) să înţeleagă faptul că Crimeea este un caz ce nu poate fi examinat în afara contextului istoric", a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova, citat de RIA Novosti.
Anterior, ministrul rus a declarat că Rusia şi SUA nu au reuşit să ajungă la o viziune comună în privinţa situaţiei din Ucraina, după cele peste cinci ore de discuţii purtate cu omologul său american, subliniind că Moscova va respecta 'dorinţa locuitorilor din Crimeea' la referendumul de duminică şi dând asigurări că Federaţia Rusă nu are intenţia a invada regiunile rusofone din Ucraina.
În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, într-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că referendumul organizat în Crimeea este "absolut conform" dreptului internaţional şi Cartei Naţiunilor Unite.
Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.