x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lavrov: Rusia și SUA discută de schimburi de prizonieri

Lavrov: Rusia și SUA discută de schimburi de prizonieri

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   16:30
Lavrov: Rusia și SUA discută de schimburi de prizonieri
Sursa foto: Hepta

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova și Washingtown-ul poartă discuții despre posibile schimburi de prizonieri, care speră că vor avea succes. Se caută un acord pentru eliberarea lui Brittney Griner și a lui Paul Whelan, relatează Sky News.

Seghei Lavrov spune că aceste discuții despre schimbul de prizonieri sunt purtate de serviciile de informații ale celor două țări.

Elizabeth Rood, însărcinatul cu afaceri al SUA la Moscova, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă RIA că discuțiile continuă prin „canalul desemnat” cu privire la un acord pentru eliberarea lui Brittney Griner și a lui Paul Whelan.

Cu toate acestea, ea a declarat că Moscova nu a oferit un „răspuns serios” la niciuna dintre propunerile Washingtonului.

Brittney Griner a fost dusă într-o închisoare din regiunea rusă Mordovia în noiembrie pentru a executa o pedeapsă de nouă ani, după ce a fost arestată în februarie cu cartușe de vape care conțineau ulei de canabis, potrivit Mediafax.

Jucătoarea de baschet a declarat la proces că le-a folosit pentru a atenua durerile provocate de accidentările sportive și că nu a vrut să încalce legea.

Paul Whelan, fost pușcaș marin american, execută 16 ani de închisoare în aceeași regiune pentru acuzații de spionaj, pe care le neagă.

Lavrov: "Rusia revine la negocieri dacă Occidentul reconsideră retragerea NATO pe poziții anterioare anului 1997"

Lavrov a indicat și situația în care Rusia ar fi dispusă să revină la masa negocierilor cu Occidentul: dacă statele vestice își schimbă punctul de vedere cu privire la propunerile de securitate prezentate de Moscova în decembrie anul trecut.

Acestea obligă, între altele, la retragerea NATO din estul Europei pe poziții anterioare anului 1997.

Lavrov a mai acuzat NATO că intensifică tensiunile în apropierea Chinei într-un mod care presupune un risc pentru Rusia și că "încearcă să târască India" în ceea ce el a numit "o alianță anti-rusă și anti-chineză".

Nu în ultimul rând, ministrul rus l-a acuzat pe papa Francisc de comentarii "necreștinești și greu de înțeles".

Șeful diplomației ruse a reacționat astfel la un interviu în care liderul de la Vatican s-a referit la cruzimea forțelor de invazie și a estimat că "în general, poate că cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiție rusă, precum cecenii, buriaţii şi așa mai departe". 

 

×
Subiecte în articol: seghei lavrov Rusia SUA