x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le Figaro: Posibile cauze ale tragediei aviatice

Le Figaro: Posibile cauze ale tragediei aviatice

03 Iun 2009   •   00:00

Dispariţia aeronavei Airbus A330 deasupra Atlanticului a şocat lumea întreagă. 228 vieţi au fost brusc curmate, după ce avionul a dispărut de pe radarele controlorilor de zbor. Dacă la momentul dispariţiei rudele pasagerilor încă mai sperau că aceştia ar putea fi în viaţă, acum şansele să existe supravieţuitori sunt practic inexistente.

Întrebările care îi macină acum pe specialişti, dar şi pe apropiaţii victimelor sunt cele legate de cauzele accidentul. Ce a putut provoca cea mai mare tragedie din istoria companiei Air France?

Specialiştii în aeronautică, piloţii, anchetatorii, criminaliştii şi chiar membri ai serviciilor secrete caută un răspuns şi nu exclud nicio ipoteză. Aceştia au creionat trei mari variante:

1.Avionul ar fi fost lovit de un fulger

Potrivit directorului de comunicare al Air France, François Brousse, această ipoteză este puţin probabilă. Acesta şi-a susţinut idea cu argumente solide.

Brousse a explicat pentru Le Figaro că osatura avioanelor moderne este construită aproape în totalitate din aluminiu şi într-o mică proporţie din aliaje. Airbus A330 nu are decât 10 % aliaje. Acesta susţine că avioanele sunt lovite în mod frecvent de fulgere, fără a fi avariate.

Ultimul caz în care un avion s-a prăbuşit după ce a fost lovit de un fulger a avut loc în 1963. Şi în acea situaţie, explică Brousse , explozia avionului a avut loc din cauza vaporilor de la carburanţi.

Directorul de comunicare al Air France a adăugat că, în ziua de astăzi, toate avioanele sunt echipate cu sisteme de evacuare care împiedică astfel de evenimente.

2.Avionul s-ar fi prăbuşit din cauza turbulenţelor

Probabilitatea acestei variante este considerabil mai mare. Zona în care a dispărut aeronava este cunoscută de piloţi drept una dintre cele mai periculoase de pe glob. Este locul în care se întâlnesc cei ma puternici curenţi de aer din lume.

Această zonă este înconjurată de nori cumulonimbus, care se află la altitudinea de 10.000 de metri, înălţimea medie la care zboară avioanele.

Aşadar, este posibil ca aeronava să se fi întâlnit cu partea superioară a acestor nori imenşi, capabilă să distrugă un avion de mari dimensiuni.

De cele mai multe ori, aceşti nori pot fi ocoliţi. Însă, Airbusul care a dispărut zbura noaptea şi este posibil ca piloţii să nu fi reperat norul.

3.Un scurt circuit electric ar fi dus la depresurizarea cabinei şi a întregului avion

Această variantă este una dintre cele mai plauzibile, luând în considerare faptul că avionul a trimis un semnal automat de pană electrică, cu numai 15 înainte să dispară de pe radar.

Pierre-Henri Gourgeon, directorul general al Air France, a declarat că "avionul a emis mesaje automate pentru a anunţa o serie de defecţiuni". "Mesajele" sunt transmise în mod automat, fără intervenţia echipajului.

Air France nu a precizat cauza acestor pene.

4.Avionul ar fi dispărut în urma unui atac terorist.

Această ipoteză ar f putea fi confirmată numai în cazul în care vor fi găsite cutiile negre ale avionului.

Potrivit declaraţiilor unui pilot, măsurile de securitate de pe aeroportul de la Rio nu sunt atât de stricte ca în Europa, Statele Unite, Asia sau în alte ţări din America Latină. Astfel, teroriştii interesaţi să atace un avion francez ar fi putut profita de această "verigă slabă".

Până la elucidarea cauzelor tragediei, autorităţile s-au concentrat pe găsirea resturilor aeronavei. Miercuri dimineaţă, ministrul brazilian al Apărării, Nelson Jobim a anunţat că rămăşiţele Airbusului A330 au fost găsite în largul coastelor Braziliei.

Brazilia a decretat trei zile de doliu naţional, în memoria celor 228 de victime care se aflau la bordul aparatului Airbus A330, prăbuşit luni. 59 de oameni dintre cei aflaţi la bord erau brazilieni.

Lista oficială cu numele victimelor tragediei aeriene va fi făcută publică de către oficialii companiei Air France în cursul acestei zile.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe air