Preşedintele Traian Băsescu riscă să îşi vadă erodată cota de popularitate din cauza afacerilor fratelui său, cu numai trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, a relatat cotidianul francez de stânga Le Monde în ediţia sa online.
Le Monde a arătat că, în iunie, Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a preluat controlul a 30% din acţiunile unei societăţi de consultanţă, Defence, Security şi Intelligence Co, înfiinţată la 4 februaire 2009, avându-i ca parteneri pe nişte "adevăraţi campioni ai comerţului cu echipamente militare".
Prezenţa fratelui preşedintelui în această societate "a provocat un scandal căruia Băsescu cu greu îi poate face faţă", a precizat Le Monde. Şeful statului prezidează Consiliul Superior de Apărare al Ţării, care decide achiziţiile de echipamente militare. Or, România se pregăteşte să cheltuiască mai multe miliarde de euro pentru a-şi moderniza armata "şi un cabinet de consultanţă în acest domeniu poate fi lucrativ", a explicat Le Monde, arătând că cel mai mare contract ar fi achiziţionarea de avioane americane F16 contra sumei de 3,5 miliarde de euro. Băsescu a recunoscut situaţia delicată în care l-a pus fratele său. Ziarul a subliniat că, în ciuda faptului că Mircea Băsescu a părăsit societatea respectivă, "candidatura preşedintelui pentru un al doilea mandat a primit o lovitură dură". Acestei situaţii i se adaugă şi faptul că urmările crizei economice, prost gestionate de guvernul de coaliţie, îi exasperează din ce în ce mai mult pe români, a mai scris Le Monde.
Comentând pe aceeaşi temă, liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că instituţiile din structura de forţă a statului au obligaţia să dea răspunsuri referitoare la informaţiile privind transportul de arme şi firma Desintco. "Sunt convins că şi Parlamentul are o obligaţie constituţională de a se apleca asupra lucrurilor care sunt de competenţa sa. Dar, înainte de Parlament, este nevoie de instituţiile statului român. Aici sunt acuzaţii extrem de grave, care planează la cel mai înalt nivel în România", a declarat Geoană. "Ce face actualul CSAT cu actualul preşedinte tare mi-e că e un uşor conflict de interese acolo şi tare mi-e că această structură nu poate fi folosită în acest moment", a mai spus Geoană.