x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legea avortului din Arizona se reîntoarce în anul 1864. Miză electorală uriașă în lupta pentru Casa Albă

Legea avortului din Arizona se reîntoarce în anul 1864. Miză electorală uriașă în lupta pentru Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    11 Apr 2024   •   08:20
Legea avortului din Arizona se reîntoarce în anul 1864. Miză electorală uriașă în lupta pentru Casa Albă

Cea mai înaltă instanţă din Arizona a hotărât că o lege din 1864, care interzice aproape toate avorturile, devine de acum aplicabilă. Această decizie simbolică are implicaţii electorale importante, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din acest stat-cheie din sudul SUA. Președintele Joe Biden a denunţat imediat decizia Curții Supreme din Arizona, pe care a caracterizat-o ca fiind una „crudă”.

Curtea Supremă din Arizona a luat o decizie istorică, prin care a dat undă verde pentru aplicarea unei legi aflate de mult timp în vigoare, care interzice avorturile aproape în totalitate. Decizia modifică substanțial peisajul juridic din acest stat în ceea ce privește întreruperea sarcinii.

Legea, care precede înființarea statului Arizona, nu prevede excepții pentru viol sau incest și permite avorturile doar dacă viața mamei este în pericol. Cea mai înaltă instanță din Arizona a sugerat că medicii pot fi urmăriți penal în temeiul legii din 1864, deși opinia scrisă de majoritatea membrilor instanței nu a precizat explicit acest lucru.

Decizia de marți a anulat o decizie anterioară a unei instanțe inferioare, care deliberase că medicii nu pot fi acuzați pentru efectuarea de avorturi în primele 15 săptămâni de sarcină.

Cum s-a ajuns aici

Legea a fost promulgată cu zeci de ani înainte ca Arizona să devină un stat, la 14 februarie 1912. Un tribunal din Tucson a blocat aplicarea acesteia, la scurt timp după ce Curtea Supremă a SUA a emis decizia Roe vs Wade, din 1973, care garanta dreptul constituțional la avort.

După ce Curtea Supremă a SUA a anulat decizia istorică Roe, în iunie 2022, procurorul general al Arizonei de la vremea respectivă, republicanul Mark Brnovich, a solicitat cu succes ca un judecător al statului să ridice interdicția care bloca aplicarea legii din 1864.

Curtea de Apel a statului a suspendat însă legea, ca urmare a demersurilor succesorului democrat al lui Brnovich, procurorul general Kris Mayes, care a cerut ulterior instanței supreme a statului să mențină decizia Curții de Apel.

Cine poate fi urmărit penal în temeiul legii din 1864

Legea dispune urmărirea penală pentru „o persoană care oferă, furnizează sau administrează unei femei însărcinate, sau care o determină pe aceasta să ia orice medicament, drog sau substanță, sau care utilizează sau folosește orice instrument sau alt mijloc cu intenția de a provoca astfel un avort spontan femeii în cauză, cu excepția cazului în care este necesar pentru a-i salva viața”.

Curtea Supremă din Arizona a sugerat în hotărârea sa de marți că medicii pot fi urmăriți penal, deși judecătorii nu au spus acest lucru în mod explicit.

„Având în vedere această opinie, medicilor li se aduce acum la cunoștință că toate avorturile, cu excepția celor necesare pentru a salva viața unei femei, sunt ilegale”, se arată în hotărâre. Judecătorii au menționat că se pot aplica sancțiuni penale și de reglementare suplimentare pentru avorturile efectuate după 15 săptămâni de sarcină.

Legea prevede o pedeapsă de doi până la cinci ani de închisoare, în caz de condamnare. Avocații de la „Planned Parenthood Arizona” sunt de părere că sancțiunile penale se vor aplica doar medicilor.

Înalta Curte a mai precizat că aplicarea legii nu va începe decât peste cel puțin două săptămâni. Cu toate acestea, reclamanții spun că ar putea dura până la două luni, pe baza unui acord într-un caz conex de amânare a aplicării legii, în cazul în care judecătorii ar fi confirmat interdicția de dinainte de înființarea statului.

Procurorul general din Arizona, democrata Kris Mayes, a declarat însă, de mai mult timp, că nu va începe nicio urmărire penală în astfel de situaţii.

În acest context, deşi nu este de aşteptat ca legea să fie pusă în practică pentru moment, situaţia s-ar putea schimba, după alegerea unui nou procuror.

Cursa prezidențială se ascute

Hotărârea Curții Supreme din Arizona readuce în prim-plan problema avortului, într-un stat care oferă voturi extrem de importante pentru alegerile prezidențiale din 2024 și pentru controlul asupra Senatului SUA.

De altfel, democrații au izbucnit imediat împotriva deciziei, acuzându-l pe fostul președinte Donald Trump pentru „pierderea accesului la avort”, după ce Curtea Supremă a SUA a pus capăt dreptului național la avort.

În acest moment, președintele Biden și echipa lui pun accentul pe eforturile de restabilire a dreptului la avort, în timp ce Trump a evitat să aprobe o interdicție națională asupra avortului și a avertizat că această chestiune ar putea duce la pierderi însemnate de voturi în tabăra republicană. 

Joe Biden, care a făcut din problema accesului la avort un punct central al campaniei sale pentru realegere, a denunţat marţi decizia instanţei, spunând că este vorba de o lege „crudă”.

Criticând interzicerea avortului ca fiind „extremă şi periculoasă”, liderul de la Casa Albă consideră că decizia instanţei din acest stat, decisiv pentru alegerile din noiembrie, este rezultatul acțiunilor inițiate de republicani, „care sunt hotărâţi să ia libertatea femeilor”.

De cealaltă parte, Donald Trump a spus că doreşte să dea statelor americane mână liberă pentru a legifera avortul, dacă se întoarce la Casa Albă.

„Statele vor stabili asta prin vot sau prin lege, sau poate ambele. Orice ar decide, trebuie să aibă putere de lege”, a precizat el.

Avortul reprezintă un cal de bătaie pentru mişcarea conservatoare de mai multe decenii, dar anularea garanţiei federale pentru avort s-a dovedit extrem de nepopulară în rândul publicului american, în mai multe dintre alegerile recente.

Ce urmează

Decizia de marți transformă Arizona în statul cu cea mai strictă lege a avortului dintre statele cu adevărat importante din punct de vedere electoral.

În condițiile unei interdicții aproape totale, se așteaptă ca numărul de avorturi din Arizona să scadă drastic, de la cele aproximativ 1.100 de avorturi lunare în prezent, estimează un sondaj al „Societății americane de Planificare Familială”.

×
Subiecte în articol: lege avort arizona miza electorala