x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Letonia amenință cu boicotarea Jocurilor Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiție

Letonia amenință cu boicotarea Jocurilor Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiție

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   23:30
Letonia amenință cu boicotarea Jocurilor Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiție
Sursa foto: Hepta

După Ucraina, Letonia anunță că ar putea lipsi de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Anunțul vine în contextul în care CIO ia în considerare participarea Rusiei ca neutră la JO 2024.

Letonia s-a alăturat miercuri Kievului în amenințarea de a boicota Jocurile Olimpice din 2024 și evenimentele de calificare dacă sportivii ruși și bieloruși vor fi incluși în competiție, în timp ce războiul continuă în Ucraina, relatează Reuters.

Sportivii din Rusia și Belarus au fost în mare parte interziși de atunci de la competițiile internaționale.

Dar Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a lăsat deschisă o cale pentru participarea lor în calificări și o potențială participare ca neutrali la Jocurile de la Paris din 2024.

"Atât timp cât există un război în curs de desfășurare în Ucraina, participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice sub orice drapel este inacceptabilă", a declarat Comitetul Național Olimpic (CNO) din Letonia într-un comunicat.

Prezența Rusiei și a Belarusului la Jocurile Olimpice ar fi o "încurajare pentru o nouă escaladare a războiului și pentru normalizarea crimelor de război și a violenței brutale", a adăugat acesta, precizând că letonii nu ar trebui să participe la nicio competiție cu sportivi din Rusia sau Belarus.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, o parte din trupele sale intrând de pe teritoriul din Belarus.

Guvernul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy a amenințat, de asemenea, că va boicota Jocurile Olimpice, dar Rusia a declarat că o campanie de excludere a acesteia din sportul internațional va eșua.

Moscova spune că își apără propria securitate și neagă acuzațiile de atrocități generalizate în Ucraina.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, a fost un susținător puternic al Ucrainei, împreună cu vecinii baltici Estonia și Lituania. Dar niciuna dintre aceste națiuni nu ia în considerare boicotarea Parisului, au declarat presei șefii comitetelor lor olimpice.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor avea loc între 26 iulie și 11 august, iar Jocurile Paralimpice între 28 august și 8 septembrie.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că el și omologii săi din Estonia, Lituania și Polonia au convenit marți că participarea Rusiei și a Belarusului la Jocurile Olimpice este "inacceptabilă" în timp ce războiul continuă.

Miniștrii baltici ai sportului se vor întâlni joi pentru a discuta un apel comun către CIO de a interzice sportivilor ruși și belaruși participarea la toate competițiile internaționale, a declarat miercuri ministrul lituanian al educației, științei și sportului, Jurgita Siugzdiniene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jocurile olimpice letonia boicot