x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Letonia va adera la zona euro în pofida atitudinii negative a cetăţenilor săi

Letonia va adera la zona euro în pofida atitudinii negative a cetăţenilor săi

04 Iun 2013   •   14:20
Letonia va adera la zona euro în pofida atitudinii negative a cetăţenilor săi

Letonia a convins autorităţile zonei euro de faptul că este pregătită să adere la uniunea monetară, raportul pe marginea acestei probleme urmând să fie publicat miercuri, iar decizia va fi una pozitivă şi ţara va adera la zona euro începând din 2014, scrie presa locală citată de agerpres.ro. Populaţia Letoniei nu se aşteaptă la mari avantaje de pe urma aderării ţării lor la zona euro, fiind îngrijoraţi de posibila creştere a preţurilor şi de faptul că republica şi-ar putea pierde independenţa.

Comisia Europeană îşi va da miercuri aprobarea ca Letonia să devină al 18-lea membru al zonei euro de la începutul lui 2014. Comisia va publica un raport despre gradul de corespundere a Letoniei criteriilor pe care le presupune statutul de membru în zona euro: restricţii privind inflaţia, stabilitatea cursului valutar şi parametri precişi privind gradul de îndatorare şi deficitul bugetar.

Letonia a îndeplinit unul dintre cele mai dure programe europene de austeritate, după ce criza din 2008-2009 a lăsat-o fără 18% din Produsul Intern Brut, şi corespunde în prezent tuturor acestor criterii. Astfel, ţara şi-a redus deficitul bugetar sub nivelul admis de UE (3% din PIB), coborându-l la 1,2% din PIB în 2012, în timp ce gradul de îndatorare este de 41% din PIB, în condiţiile unui nivel admis de UE de 60%. 

Regulatorii speră că aderarea Letoniei la zona euro le va da investitorilor de înţeles că, în pofida celor trei ani de criză a datoriilor suverane, eurozona va continua să crească şi nu se va destrăma.

Banca Centrală Europeană (BCE) îşi publică de asemenea părerea cu privire la faptul dacă Letoniei ar trebui sau nu să i se permită aderarea la zona euro, însă doar Comisia Europeană are dreptul să facă recomandări legislative. Statutul Letoniei de membră în uniunea monetară urmează să fie aprobat şi de liderii UE în timpul summitului din iunie, după care pe marginea subiectului vor avea loc consultaţii în cadrul Parlamentului European, iar miniştrii de finanţe ai ţărilor din UE vor formaliza în iulie aderarea Letoniei la zona euro.

Lituania, vecinul baltic al Letoniei, va deveni probabil următorul membru al zonei euro, începând din 2015, iar Estonia este deja membru a uniunii monetare din 2011, aminteşte Kommersant.

Înalţii funcţionari letoni doresc ca ţara lor să adere la zona euro, deoarece multe dintre creditele contractate de Letonia sunt în euro, aceasta fiind considerată mai puţin riscantă pe termen lung decât latul leton. De asemenea, Letonia vrea să-şi consolideze relaţiile cu Europa Occidentală şi să devină mai puţin dependentă faţă de Rusia. Relaţiile comerciale ale Letoniei cu Rusia sunt încă puternice, însă relaţiile politice dintre cele două ţări sunt din ce în ce mai complicate.

Cu toate acestea, locuitorii Letoniei se tem că trecerea la noua valută va arunca în aer preţurile, iar ţara îşi va pierde independenţa politică. Astfel, în favoarea trecerii la euro s-au pronunţat 38% dintre letonii participanţi la un recent sondaj de opinie.

Aceste cifre au găsit confirmare în rezultatele alegerilor pentru parlamentul capitalei letone, Riga. Majoritatea covârşitoare a voturilor - 60% - a fost câştigată de partidul "Centrul Armoniei", care se pronunţă împotriva aderării Letoniei la zona euro, precizează Kommersant. 

×
Subiecte în articol: letonia aderare euro