x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liban - Romani prizonieri in razboiul altcuiva

Liban - Romani prizonieri in razboiul altcuiva

de Ana Ilie    |    17 Iul 2006   •   00:00
Liban - Romani prizonieri in razboiul altcuiva

In timp ce Israelul continua sa se razboiasca cu gruparea Hezbollah, romanii din zona de conflict sa-u adresat ambasadei noastre la Beirut pentru a se intoarce acasa. MAE si Presedintia au pus la cale ieri un plan pentru repatrierea a peste 300 de persoane.

In timp ce Israelul continua sa se razboiasca cu gruparea Hezbollah, romanii din zona de conflict s-au adresat ambasadei noastre la Beirut pentru a se intoarce acasa. MAE si Presedintia au pus la cale ieri un plan pentru repatrierea a peste 300 de persoane.

Conflictul armat dezlantuit in urma cu cateva zile in Orientul Mijlociu a inregistrat ieri o noua escaladare, cand opt civili israelieni au murit dupa ce zeci de rachete trase din directia Libanului au lovit orasul Haifa, iar peste 40 de civili libanezi au fost ucisi si alti 106 raniti in bombardamentele israeliene care vizau cartierul siit din Beirut si orasele din sudul tarii.

NOU YOM KIPPUR. Atacul asupra orasului israelian Haifa a fost cel mai grav dupa cel efectuat de sirieni asupra nordului Israelului in 1973. Opt persoane au murit, iar zeci de persoane au fost ranite, au anuntat surse medicale, citate de AFP. Zece rachete au cazut in zona garii feroviare la o ora de varf, cand multi israelieni se indreptau spre serviciu cu trenul, a precizat politia locala. Autoritatile israeliene au cerut populatiei din Haifa sa se indrepte spre adaposturile subterane, deoarece gruparea Hezbollah a anuntat ca a lansat un al doilea atac cu rachete de tip Raad-2 si Raad-3 asupra orasului.

IN MIJLOCUL CONFLICTULUI. In timp ce rachetele trase de ambele parti continuau ieri sa semene groaza si devastare, romanii din Liban, prinsi fara voia lor intr-un conflict care nu le apartine, s-au adresat autoritatilor romane pentru ajutor. In Liban traiesc, potrivit statisticilor Ministerului roman de Externe, aproape 1.000 de cetateni romani, impartiti in doua categorii: rezidenti si turisti. 125 din acestia au reusit sa paraseasca inca de vineri Libanul, prin punctul de frontiera Debousieh. Potrivit unor surse diplomatice citate de Mediafax, un numar de 340 de romani a parasit Libanul in ultimele doua zile. Alti 340 s-au adresat deja ambasadei noastre la Beirut, cerand sa fie evacuati. MAE roman lucreaza intens la planul de evacuare. Pentru finantarea acestei operatiuni de amploare, MAE a decis sa apeleze la fondul special de asistenta consulara pentru situatii deosebite in valoare anuala de 1.500.000 RON. Ministrul Mihai Razvan Ungureanu a decis ca acest fond sa fie folosit pentru repatrierea cetatenilor romani afectati de situatia conflictuala din Liban. Ambasada noastra din Beirut incerca ieri sa inchirieze cateva autobuze si i-a anuntat pe cei care doresc sa paraseasca zona de conflict sa se prezinte luni dimineata la sediul ambasadei din capitala libaneza. Pentru unii romani prinsi in Libanul de sud, venirea catre Beirut va fi dificila insa, deoarece drumurile sunt impracticabile in urma bombardamentelor israeliene.

PLAN DE EVACUARE. Cele peste 300 de persoane vor fi scoase cu autobuzele din Liban, pe la frontiera cu Siria, iar in acest sens, MAE a discutat cu autoritatile siriene facilitarea obtinerii de vize pentru tranzitarea acestei tari de catre cetatenii romani.

"E abia inceputul!"


In ciuda sangeroaselor evenimente, negocierile continua prin intermediul premierului italian, Romano Prodi, care incearca sa obtina un armistitiu si sa realizeze un schimb de prizonieri, relateaza postul CNN citandu-l pe ministrul libanez pentru Informatii, Gazi Areidi. Prodi i-a transmis sambata premierului libanez, Fouad Siniora, declaratiile sefului guvernului israelian privind conditiile de incetare a focului, care includ eliberarea soldatilor israelieni rapiti, incetarea tirurilor cu rachete si retragerea Hezbollah de la granita cu Israelul.

EFORTURI. G8 a dat publicitatii tot ieri o declaratie in care ii acuza pe "extremisti" pentru escaladarea violentelor, dar care cere Israelului sa dea dovada de retinere. Liderii G8 afirma ca este responsabilitatea militantilor Hezbollah sa reinstaureze pacea, eliberandu-i pe soldatii israelieni rapiti. Dupa indeplinirea acestor conditii, si ofensiva israeliana din Liban poate lua sfarsit, considera liderii tarilor G8.

O alta ofensiva diplomatica este condusa de o delegatie ONU, a carei prezenta este necesara pentru inceperea de contacte in vederea unei incetari a focului, potrivit ministrului libanez pentru Informatii, citat de AFP. O reactie mai putin diplomatica a venit din partea minis- trului francez de Interne, care a apreciat ca "Israelul are dreptul sa se apere", pentru ca in Orientul Mijlociu exista un "agresor, Hezbollahul, care se comporta incredibil".

Pe masura ce eforturile diplomatice ale comunitatii internationale se inmultesc, gruparea Hezbollah e tot mai neclintita. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, despre care se credea ca fusese ranit, a anuntat ca lupta cu Israelul abia incepe. "Cat timp inamicul continua agresiunea fara limite sau linii rosii, vom continua confruntarea", a spus Nasrallah.

AVERTIZARI DE LA IRAN SI SIRIA
In fata conflictului tot mai sangeros, Iranul a tinut sa reaminteasca israelienilor ca sustine poporul sirian. Daca Israelul va incerca sa atace Siria, va suferi "pierderi de neimaginat", a avertizat Ministerul iranian de Externe. Autoritatile de la Damasc au anuntat ca vor riposta "prin toate mijloacele". "Orice atac israelian va provoca un raspuns sirian ferm, direct, nelimitat", a spus un ministru sirian.
S-A DECIS EVACUAREA
Planul de repatriere a cetatenilor romani si a familiilor acestora din Liban a fost stabilit, ieri, in intalnirea presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii MAI, ai MApN, cu seful Statului Major General al Armatei, reprezentanti ai SRI, SIE, Tarom si Romavia. In cadrul sedintei a fost analizata situatia creata in urma violentelor din Liban, precum si repercusiunile asupra cetatenilor romani aflati in zona de conflict.
×
Subiecte în articol: externe liban romani