x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libanul ar putea să dispară. Franța cere formarea de urgență a unui guvern pentru reforme

Libanul ar putea să dispară. Franța cere formarea de urgență a unui guvern pentru reforme

27 Aug 2020   •   11:55
Libanul ar putea să dispară. Franța cere formarea de urgență a unui guvern pentru reforme
Sursa foto: Hepta

Franţa vrea formarea rapidă a unui guvern și adoptarea urgentă de reforme în Liban. Autoritățile de la Paris atrag atenția că acest stat ar putea să dispară dacă nu se întreprind acțiuni concrete, transmite AFP.

"Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri", a spus ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Șeful diplomației franceze este de părere că reformele de care are nevoie țara nu pot fi realizate de actuala clasă politică. 

Premierul libanez Hassan Diab şi echipa sa au demisionat din cauza criticilor de neglijenţă generală după explozia a mii de tone de nitrat de amoniu, care a provocat moartea a 180 de persoane şi a distrus cartiere întregi din Beirut.

La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, preşedintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare, pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou premier, din cauza divergenţelor între partidele tradiţionale care controlează legislativul.

"Trebuie să se facă un guvern şi trebuie să se facă repede, pentru că există o urgenţă, deopotrivă umanitară şi sanitară. Și apoi urgenţa politică, dacă vrem ca această ţară să reziste. Această ţară este pe marginea prăpastiei. Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă", a mai spus Le Drian.

Demnitarul francez a mai precizat că trebuie format un guvern de misiune pentru a implementa rapid măsurile, pentru  că altfel comunitatea internațională nu va putea ajuta Libanul. 

"Nu vom semna un cec în alb pentru un guvern care nu pune în aplicare reformele", a insistat acesta, precizând că este nevoie mai ales de reforma serviciilor publice şi a sistemului bancar.

 

×
Subiecte în articol: franta liban