x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Licoare extraterestră: O sticlă de vin care a călătorit 14 luni în spațiu este vîndută la licitație

Licoare extraterestră: O sticlă de vin care a călătorit 14 luni în spațiu este vîndută la licitație

05 Mai 2021   •   11:40
Licoare extraterestră: O sticlă de vin care a călătorit 14 luni în spațiu este vîndută la licitație
Sursa foto: Hepta

O sticlă de vin franțuzesc de Bordeaux, aflată pe orbita planetei timp de 14 luni, este scoasă la vânzare de casa de licitații Christie’s, care estimează că poate aduce până la 1 milion de dolari, relatează Reuters.

"Această sticlă de Petrus 2000 marchează un pas important în urmărirea dezvoltării și obținerii unei mai bune înțelegeri a maturării vinului", a declarat Tim Triptree, director internațional al departamentului de vinuri și băuturi spirtoase al casei de licitații.

Încasările ajung la compania europeană privată de rachete Space Cargo Unlimited, care a lansat 12 sticle de Petrus 2000 într-o călătorie către Stația Spațială Internațională în noiembrie 2019.

Duzina de sticle de Petrus au fost transportate înapoi pe Pământ de la stația spațială în luna ianuarie a acestui an, la bordul unei capsule SpaceX, după ce au petrecut aproape 440 de zile, sau aproximativ 300 milioane de km pe orbită.

Vinul s-a întors la Bordeaux, unde o sticlă a fost deschisă pentru un test la Institutul pentru Cercetarea Vinului și Viei de către o serie de cunoscători renumiți, care l-au comparat cu probe controlate ale aceluiași Petrus de epocă care a rămas pe Pământ.

Experții, inclusiv Jane Anson, scriitoare pentru revista de vinuri Decanter, au raportat o diferență subtilă, dar clară între cele două vinuri.

O singură sticlă de vintage Petrus din 2000, dintr-o proprietate care produce doar aproximativ 30.000 de sticle pe an, ar avea în mod normal un preț de 5.366 dolari, iar una s-a vândut la licitație cu 51.660 dolari în 2018, potrivit platformei de investiții Vinovest.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: vin spatial