x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lider irakian ucis in atentat

Lider irakian ucis in atentat

18 Mai 2004   •   00:00

Presedintele Guvernului interimar de la Bagdad a fost ucis intr-un atentat cu masina capcana, informeaza Agentia France Presse.

IRINA CRISTEA

Explozia s-a produs ieri-dimineata la una dintre intrarile in asa-numita „zona verde" din capitala irakiana, unde se afla Cartierul General al coalitiei internationale.

MASINA CAPCANA. Masina lui Abdel Zahra Osmane Mohammad, mai cunoscut sub numele Ezzedin Salim, astepta sa treaca filtrul care sa-i permita accesul in zona verde. Potrivit trimisului special al Guvernului Romaniei la Bagdad, Simona Marinescu, un alt autoturism s-a asezat in paralel cu cel al oficialului irakian, iar soferul a detonat incarcatura explozibila pe care o transporta. Atat Ezzedin Salim, cat si garzile de corp care se aflau alaturi de el au murit. Atentatul a curmat vietile a inca sapte persoane, iar mai multi irakieni si doi militari americani au fost raniti. „Inainte de explozia majora, au fost multe alte explozii pe acelasi drum, ca si cum cineva a dorit sa nu rateze masina lui Ezzedin Salim", relateaza Simona Marinescu, aflata la acea ora la sediul colaitiei.

A MURIT PE LOC. Salim a fost transportat de urgenta la spitalul Yarmouk de Bagdad, dar, potrivit medicilor care l-au preluat, era deja mort cand a ajuns pe masa de operatie. „Avea rani serioase la cap, in zona pieptului si la picioare", a declarat seful Sectiei Chirurgie a spitalului. Tot la Yarmouk au fost aduse trupurile altor patru victime, dar identificarea acestora se anunta foarte dificila din cauza arsurilor grave pe care le-au suferit.

SITUATIE DIFICILA. Moartea lui Ezzedin Salim survine la doar 43 de zile de la data cand coalitia a prevazut ca un Guvern provizoriu alcatuit exclusiv din irakieni sa preia puterea in Irak. Problema securitatii politicienilor irakieni aliati cu americanii si cu restul membrilor colitiei revine, astfel, in actualitate, agravand situatia si-asa haotica din Irak. Responsabilii cu securitatea sunt cu atat mai ingrijorati cu cat atentatul de ieri a fost dus la indeplinire ca la carte, in conditii extrem de dificile, intr-un perimetru care, cel putin teoretic, este cel mai sigur din Bagdad. Tocmai din acest motiv, oficialii coalitiei avanseaza din nou ipoteza ca organizatii teroriste straine, in speta Al-Qaeda, nu ar fi straine de acest atac.

Documentar-soc la Cannes

Administratia Bush risca un nou scandal o data cu proiectarea la Cannes a unui film documentar despre atentatele din 11 septembrie 2001. Michael Moore, regizorul peliculei „Fahrenheit 9/11", nu si-a ascuns speranta ca filmul va insemna chiar sfarsitul pentru Bush si echipa sa. Moore s-a aratat foarte secretos cu privire la continutul documentarului, spunand doar ca include dovezi ale legaturii dintre familia lui Bush si cea a lui Ossama ben laden, liderul retelei Al-Qaeda, care a pregatit si a dus la indeplinire atacul. Filmul contine si „inregistrari socante" facute in Irak, unde membri ai echipei lui Moore s-au aflat alaturi de trupele americane fara ca militarii sa stie cu ce se ocupa acestia.
×
Subiecte în articol: externe