x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lidera opoziției din Belarus cere UE să nu recunoască alegerile prezidențiale din 9 august

Lidera opoziției din Belarus cere UE să nu recunoască alegerile prezidențiale din 9 august

19 Aug 2020   •   11:55
Lidera opoziției din Belarus cere UE să nu recunoască alegerile prezidențiale din 9 august

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a transmis un apel Consiliului European prin care cere nerecunoașterea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 9 august, transmite AFP.

Criza din Belarus reprezintă subiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state Uniunii Europene, ce se desfășoară astăzi, prin videoconferinţă.

''Vă cer să nu recunoaşteţi aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukaşenko şi-a pierdut întreaga legitimitate în ochii naţiunii noastre şi ai lumii'', a declarat Svetlana Tihanovskaia, într-un mesaj video, difuzat pe YouTube.

Ea spune că este adevărata câştigătoare a scrutinului prezidenţial din 9 august şi doreşte organizarea unor noi alegeri, sub supraveghere internaţională.

Zeci de mii de protestatari au demonstat în Minsk și în alte orașe din Belarus împotriva realegerii președintelui Alexander Lukașenko. Poliția a ripostat violent și a reținut mii de persoane care au declarat că au fost torturate în închisoare. 

Opoziția consideră că scrutinul a fost fraudat, după ce rezultatele oficiale l-au declarat câștigător pe Lukanșenko, cu 80% din sufragerii, iar Tihanoskaia a obținut 10%.

Până acum, UE a dat de înțeles că vrea să impună sancțiuni contra autorităților din Belarus responsabile cu fraudarea alegerilor și reprimarea violentă a protestelor. 
 

×