x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii europeni îi arată cartonașul roșu premierului Tsipras. Reformă contra bani

Liderii europeni îi arată cartonașul roșu premierului Tsipras. Reformă contra bani

de Adrian Stoica    |    Diana Scarlat    |    13 Iul 2015   •   23:30
Liderii europeni îi arată cartonașul roșu premierului Tsipras. Reformă contra bani
Sursa foto: JERRY LAMPEN/EPA

Liderii zonei euro au ajuns ieri-dimineaţă, la Bruxelles, la un acord cu Grecia pentru a negocia un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali care să menţină ţara în zona euro. Negocierile, care au durat 17 ore, au fost foarte tensionate şi s-au încheiat cu impunerea unor măsuri de reformă extrem de dure. Aceste măsuri ar putea duce însă la căderea guvernului de stânga condus de Alexis Tsipras, notează analiştii internaţionali.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări după terminarea negocierilor că acordul la care au ajuns liderii zonei euro are mai multe avantaje decât inconveniente, cerinţele adresate autorităţilor de la Atena fiind similare celor formulate pentru Spania şi Portugalia, în schimbul programelor de asistenţă financiară. Noul program de asistenţă de la creditorii internaţionali ar fi pentru Grecia al treilea de acest fel în ultimii cinci ani. Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de Finanţe (Eurogrup). Şase seturi de măsuri, printre care tăierea cheltuielilor şi reforma sistemului de pensii, vor trebui adoptate de Atena până miercuri, la ora 24.00, şi aprobate de parlamentul elen pentru ca negocierile cu creditorii internaţionali să poată începe. Probabil cea mai grea condiţie pe care Alexis Tsipras a fost nevoit să o accepte este solicitarea Germaniei, cel mai mare contributor la Mecanismul European de Stabilitate, privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autorităţile de la Atena. Experţii UE şi ai FMI estimează că, în prezent, activele de stat ale Greciei eligibile pentru privatizare valorează numai 7 miliarde euro. Dacă Grecia îndeplineşte condiţiile prevăzute în noul acord, atunci parlamentul de la Berlin se va reuni joi pentru ai mandata pe cancelarul Angela Merkel şi pe ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble să negocieze noul împrumut. Apoi, miniştrii de Finanţe din zona euro vor putea lansa oficial negocierile. Preşedintele Comisiei Europene, JeanClaude Juncker, a declarat ieri că nu va exista un Grexit şi că liderii europeni „sunt mulţumiţi de rezultat”, potrivit Reuters.

Negocieri cu vorbe grele
După o dispută între ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, și președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro (Euro-grup) a fost suspendată, sâmbătă noaptea. Apogeul l-a atins minis-trul Wolfgang Schaeuble, care a exclamat: „Eu nu sunt prost!”, adresându-i-se președintelui BCE, Mario Draghi, într-o discuţie în contradictoriu. Agenţia de știri greacă ANA a relatat că altercaţia dintre cei doi a fost și motivul principal pentru care reuniunea miniștrilor de Finanţe a fost suspendată.

Ultimele negocieri dintre Grecia şi creditorii săi au influenţat pozitiv bursele. Eliminarea unui risc iminent de implozie al zonei euro constituie un impuls pentru ca investitorii să revină pe pieţele de acţiuni europene. Avem un acord de principiu, dar finalizarea şi, mai ales aplicarea sa, vor constitui etape dificile. Ca atare, evoluţia pozitivă de pe burse este, oarecum, limitată. Este posibil ca, doar în momentul în care primii paşi concreţi sunt realizaţi, să vedem un sentiment pozitiv mai puternic pe piaţă.
Alin Blendea, dir. gen. adj., Prime Tranzaction
Acordul e mult mai greu decât cel iniţial. Referendumul a şters toate tratativele guvernului. Au pierdut timp şi bani. Doamna Merkel a dat o replică: „Cea mai impor-tantă monedă este încrederea şi aceasta s-a pierdut”. Replica pre - mie rului grec a fost: „Vom ajunge la un compromis” – ceea ce în - seamnă că se bazează pe politică, nu pe econo mie. Cert este că Grecia nu poate pierde insulele. Este o interpretare confuză a fondului de garantare în care urmează să fie vărsate activele ce urmează a fi privatizate.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Reformele ar fi trebuit să se facă de câţiva ani, dar n-au fost duse până la capăt. Cel mai important lucru este că Grecia rămâne în zona euro. 25 de miliarde de euro vor intra pentru capitalizarea băncilor, iar alte 25 de miliarde vor fi pentru investiţii. Eu sunt optimist. Cred că în următorii trei ani îşi va reveni şi Grecia, dar şi celelalte ţări ale Europei. Nu cred că Grecia va fi pusă în situaţia să pierdă vreo insulă, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Cred că regula rizarea se va face în următoarele săptămâni.
Georgios Kossyvakis, om de afaceri grec
Lista de condiţii dure impuse de liderii din zona euro:
Termen 15 iulie
- simplificarea sistemului TVA şi extinderea bazei de aplicare a taxei;
- îmbunătăţirea suste-nabilităţii sistemului de pensii;
- asigurarea indepen-denţei totale a Institutului de statistică ELSTAT.
Termen 22 iulie
- adoptarea Codului de Procedură Civilă, care conţine reforme majore pentru sistemul judiciar, menite să accelereze semnificativ procesele şi să reducă cheltuielile;
- implementarea Direc-tivei UE referitoare la redresarea şi închiderea băncilor, cu sprijinul Comisiei Europene.

Termen lung
- adoptarea unor reforme ambiţioase de piaţă, inclusiv în privinţa programul de lucru în comerţ;
- privatizarea operatoru-lui reţelei de electricitate;
- modificarea legisalaţiei muncii; n întărirea sectorului finan-ciar, în special prin eliminarea interferenţei politice;
- accelerarea privatizării com pa niilor de stat;
- modernizarea sistemului administrativ pentru redu-cerea costurilor.
 

×