x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii G20 au aprobat un plan de acţiune pentru stimularea creşterii economice

Liderii G20 au aprobat un plan de acţiune pentru stimularea creşterii economice

04 Noi 2011   •   20:07
Liderii G20 au aprobat un plan de acţiune pentru stimularea creşterii economice

Liderii G20 au aprobat un plan de actiune pentru stimularea cresterii si echilibrarea economiei globale si s-au angajat in comunicatul final al summit-ului de la Cannes sa puna la dispozitia FMI fonduri suplimentare, daca va fi necesar, transmite Reuters.

Este pentru prima oara cand liderii statelor din G20 publica un plan de actiune cu angajamente nationale specifice, destinat sustinerii cresterii si echilibrarii economiei mondiale.

Participantii au apreciat totodata decizia Italiei de a permite monitorizarea de catre Fondul Monetar International si Comisia Europeana a programului de reforme economice, in comunicatul final al summit-ului de la Cannes.

Liderii celor 20 de state dezvoltate si emergente au adoptat un limbaj mai hotarat in privinta pietei valutare, fata de alte reuniuni, convenind sa accelereze politicile de liberalizare a ratelor de schimb. China a fost mentionata pentru prima oara in acest context.

Autoritatile de la Beijing sunt supuse de mult timp presiunilor din partea natiunilor occidentale pentru a permite un curs mai liber al yuanului, dar au refuzat sa cedeze acestor cereri.

Comunicatul nu critica China, dar face o legatura clara intre aceasta tara si obiectivul G20 de a face ratele de schimb mai flexibile.

"Ne afirmam angajamentul de a progresa mai rapid spre sistemele valutare determinate de piata si de crestere a flexibilitatii ratelor de schimb, pentru a reflecta fundamentele economice si a evita devalorizarea monedelor din motive de concurenta", se arata in comunicat.

In planul de actiune destinat stimularii cresterii economice si pietei muncii, G20 saluta determinatea Chinei de a creste flexibilitatea ratei de schimb valutar, in conformitate cu fundamentele pietei, precum si recentele schimbari din regimul valutar al Rusiei.

Statele Unite s-au angajat sa inscrie datoriile pe un trend descendent in raport cu Produsul Intern Brut cel mai tarziu pana la jumatatea acestui deceniu.

Economiile emergente si Germania au promis ca aplice masuri de stimulare a cererii interne pentru sustinerea cresterii economice, solicitate de mult timp de Statele Unite si Marea Britanie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care are in fata o campanie electorala dura in 2012, spera sa foloseasca presedintia G20 pentru a impune o regandire ambitioasa a sistemului monetar global.
El a fost insa nevoit sa isi restranga ambitiile din cauza agravarii crizei datoriilor din zona euro, care ameninta sa readuca in recesiune economia mondiala.
Mediafax

×
Subiecte în articol: summit g20