x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina

Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2024   •   11:00
Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina
Sursa foto: Hepta

Patru lideri occidentali au sosit sâmbătă la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, în ziua când se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, care a costat zeci de mii de vieți și a devastat economia țării, relatează Reuters.

Prim-miniștrii Italiei, Canadei și Belgiei - Giorgia Meloni, Justin Trudeau și Alexander De Croo - au călătorit împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un tren de noapte din Polonia, țară vecină Ucrainei.

Prezența lor subliniază angajamentul Occidentului de a ajuta Ucraina, chiar și în condițiile în care aceasta suferă din ce în ce mai multe lipsuri de provizii militare, ceea ce are un impact asupra performanțelor sale pe câmpul de luptă, unde Moscova obține câștiguri teritoriale.

Von der Leyen a scris pe platforma de socializare X că se află la Kiev „pentru a sărbători rezistența extraordinară a poporului ucrainean”. Ea a adăugat: „Mai mult ca niciodată, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar și moral. Până când țara va fi în sfârșit liberă”.

Este de așteaptat ca Meloni și Trudeau să semneze pacte de securitate cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul scurtei lor șederi, în conformitate cu acordurile încheiate recent cu Franța și Germania, care valorează miliarde de dolari.

Cu toate acestea, ajutorul de 61 de miliarde de dolari promis de președintele american Joe Biden este blocat de republicanii din Congres, aruncând o umbră lungă asupra speranțelor Kievului de a respinge armata rusă mult mai mare și mai bine aprovizionată.

Biden va participa sâmbătă la o videoconferință a colegilor din Grupul celor șapte mari democrații (G7), care va fi prezidată de Meloni, iar Zelenski va fi invitat să se alăture discuției.

Italia deține președinția rotativă a G7 și a organizat această convorbire, afirmând că este vital să se conteste percepția că Occidentul s-a plictisit de conflict și că Rusia câștigă.

Atunci când tancurile și infanteria rusească au trecut granița înainte de zorii zilei de 24 februarie 2022, cei 40 de milioane de ucraineni au sfidat așteptările - și cele mai bine puse la punct planuri ale Kremlinului - ținându-i în loc și împiedicând o înfrângere larg prezisă.

Dar, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, eșecurile de pe frontul de est au făcut ca armata ucraineană să pară vulnerabilă.

Încercând să mențină atenția Occidentului asupra Ucrainei, chiar dacă războiul dintre Israel și Hamas domină titlurile de pe prima pagină a ziarelor, Zelenski a avertizat că Rusia, condusă de președintele Vladimir Putin, s-ar putea să nu se oprească la granițele Ucrainei dacă va ieși victorioasă.

Putin respinge astfel de afirmații ca fiind un nonsens. El prezintă războiul ca pe o luptă mai amplă cu Statele Unite, despre care elita de la Kremlin spune că urmărește să dezbine Rusia. Occidentul vede invazia ca pe un act de agresiune nejustificat care trebuie respins.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lideri occidentali kiev