Parlamentul European i-a ridicat miercuri imunitatea fostului premier socialist bulgar Serghei Stanişev, actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), pentru a permite justiţiei bulgare să-l ancheteze într-un caz de gestionare inadecvată a unor documente clasificate.
Votul nu a fost electronic, ci prin ridicarea mâinii, astfel încât nu există date privind numărul exact de voturi din partea deputaţilor bulgari. După desfăşurarea votului, Serghei Stanişev a făcut publică următoarea declaraţie: “Am solicitat o procedură de urgenţă, deoarece nu cred că este corect ca Parlamentul European să devină terenul de desfăşurare al patimilor noastre politice. Cu siguranţă, astfel vom contribui la prestigiul ţării noastre în faţa instituţiilor europene. În Bulgaria, este cunoscut faptul că acţiunea împotriva mea este de natură politică”.
Ţinând cont că procedura penală care urmează să fie angajată în cazul său “nu este legată în niciun fel de mandatul său de actual eurodeputat”, Parlamentul a validat această decizie, la care Stanişev nu s-a opus.
Acuzaţia
Justiţia bulgară îl acuză pe Serghei Stanişev că a rătăcit şapte documente care conţineau informaţii clasificate şi reprezentând secrete de stat în perioada în care conducea Guvernul (2005-2009). Potrivit acuzării, aceste documente i-au fost aduse pentru a le semna, dar apoi nu le-a înapoiat, unul dintre ele făcând obiectul unei “scurgeri” în presă.
Serghei Stanişev a denunţat acuzaţiile, susţinând că sunt motivate politic şi afirmând că Ministerul Public acţionează sub presiunea Guvernului actual de dreapta al lui Boiko Borisov.
În decembrie 2013, Ministerul Public a propus ca Stanişev să fie sancţionat cu amendă administrativă. Între timp însă, în mai 2014 el a fost ales în Parlamentul European şi beneficia de imunitate.