x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul spiritual iranian îi avertizează pe arabi să nu se încreadă în SUA şi NATO

Liderul spiritual iranian îi avertizează pe arabi să nu se încreadă în SUA şi NATO

de Agerpres    |    17 Sep 2011   •   18:37

Liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a avertizat natiunile arabe cuprinse de febra revolutiilor impotriva regimurilor autoritare sa nu se lase influentate de SUA sau de NATO in alegerea tipurilor de regimuri politice posterevolutionare, transmite sambata Associated Press.

"Sa nu aveti niciodata incredere in America si in regimurile criminale britanice, franceze si italiene care v-au cotropit pamanturile de mult timp", a declarat ayatolahul Ali Khamenei cu ocazia unei conferinte internationale islamice desfasurate sambata la Teheran. "Mereu sa fiti banuitori cu privire la intentiile lor si sa nu va lasati amagiti de zambetele lor pentru ca in spatele acestor zambete si promisiuni desarte se ascuns conspiratii si tradare", a mai adaugat el.
Teheranul incearca sa prezinte revoltele populare din statele arabe drept ecouri ale Revolutiei Islamice din 1979 din Iran, revolutie care l-a indepartat de la putere pe sahul pro-american si i-a adus in prim plan pe clericii islamisti fundamentalisti. Conform Iranului, prabusirea guvernelor pro-americane din Egipt si Tunisia reprezinta o grea lovitura asupra influentei pe care SUA incearca sa o pastreze in regiune si o noua "trezire a Islamului".
Ayatolahul Khamenei a mai sustinut ca SUA si NATO vor incerca sa-si impuna influenta si asupra noilor guverne din Egipt, Tunisia, Libia si alte state din Orientul Mijlociu. El le-a cerut arabilor din regiune sa nu-i lase pe occidentali sa-si urmeze planurile si sa-si apere traditiile Islamice. "Nu-i lasati pe dusmanii vostri sa scrie in locul vostru principiile viitoarelor voastre guvernari. Nu lasati principiile Islamice sa fie sacrificate pentru interese de termen scurt", a mai adaugat el.
O alta putere non-araba din regiune, Turcia, incearca sa-si prezinte propriul model de a tine in echilibru Islamul si conducerea seculara drept o solutie de urmat pentru lumea araba. In prezent Turcia este condusa de un partid politic bazat pe Islam care guverneaza peste o democratie seculara.

×
Subiecte în articol: ali khamenei