x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lista neagră a SUA: Care sunt cele șase companii chineze care se ocupă de dirijabile și baloane?

Lista neagră a SUA: Care sunt cele șase companii chineze care se ocupă de dirijabile și baloane?

de Redacția Jurnalul    |    12 Feb 2023   •   06:40
Lista neagră a SUA: Care sunt cele șase companii chineze care se ocupă de dirijabile și baloane?
Sursa foto: Hepta

Departamentul de Comerț al SUA a inclus șase companii chineze incluse în programele aerospațiale ale armatei chineze pe lista firmelor care nu pot să obțină tehnologie americană fără autorizație guvernamentală, scrie CNN.

Măsura vine după ce un balon chinez suspectat că ar fi efectuat operațiuni de spionaj a survolat SUA săptămâna trecută, sporind tensiunile politice dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Avioanele de luptă americane au doborât balonul, despre care oficialii americani au afirmat ulterior că face parte dintr-un amplu program de supraveghere condus de armata chineză.

Cele șase companii sprijină "eforturile de modernizare ale guvernului chinez, în special cele legate de programele aerospațiale, inclusiv dirijabilele și baloanele, precum și materialele și componentele aferente, care sunt folosite de Armata Populară de Eliberare (APL) pentru informații și recunoaștere", a precizat într-o declarație Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului Comerțului.

Cele șase companii sunt: Beijing Nanjiang Aerospace Technology; China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute; Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology; Eagles Men Aviation Science and Technology Group; Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology; și Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group.

Includerea acestor companii pe lista Departamentului Comerțului trimite "un mesaj clar companiilor, guvernelor și altor părți interesate la nivel mondial că entitățile de pe listă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale", se arată în declarație.

"Departamentul Comerțului nu va ezita să continue să utilizeze "Lista entităților" și celelalte instrumente de reglementare și de aplicare a legii pentru a proteja securitatea națională și suveranitatea SUA", a declarat secretarul adjunct al Comerțului, Don Graves, în comunicat.

"Utilizarea de către China a baloanelor de mare altitudine încalcă suveranitatea noastră și amenință securitatea națională a SUA", a declarat subsecretarul pentru comerț pentru industrie și securitate, Alan Estevez.

CNN a contactat companiile implicate și guvernul chinez pentru comentarii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sua lista neagra companii chineze