Lituania a lansat, joi, un site Internet cu documente legate de activitatea poliţiei politice a KGB în această ţară în timpul ocupaţiei sovietice, de la sfârşitul războiului mondial, până în 1991, relatează AFP.
"Ani de-a rândul adevărul a fost ascuns, pentru că deranja multe persoane”, a declarat premierul Andrius Kubilius, cu ocazia lansării site-ului www.kgbveikla.lt.
”Este un pas semnificativ. Este cu siguranţă tardiv şi limitat, dar este un pas înainte. Este important, pentru că nu ascundem şi nu vom mai ascunde lucrurile mai puţin onorante”, a declarat pentru AFP părintele independenţei lituaniene, Vytautas Landsbergis, a cărui soţie a fost deportată în Siberia.
Pentru moment, doar 150 de documente datând din anii 1960-1991 sunt publicate pe site, printre care şi biografiile a şapte şefi ai KGB-ului din Republica Sovietică Socialistă Lituania. Publicarea documentelor de arhivă a fost posibilă graţie unei legi votate la 30 iunie 2010.
În Lituania a fost creată o comisie naţională însărcinată cu deschiderea arhivelor KGB şi dezvăluirea cazurilor de colaborare. De atunci, 1.538 de persoane au mărturisit că au colaborat cu KGB, în timp ce comisia a reuşit să găsească alte 60 de cazuri.
Lituania şi-a declarat independenţa la 11 martie 1990, după ce a fost timp de 50 de ani republică sovietică, dar independenţa sa nu a fost recunoscută de facto decât după puciul eşuat de la Moscova, din august 1991. Potrivit istoricilor, o treime dintre lituanieni au fost victime ale represiunii sub ocupaţia sovietică.