x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania cere mai mulți bani Uniunii Europene pentru Ucraina

Lituania cere mai mulți bani Uniunii Europene pentru Ucraina

de Redacție Jurnalul    |    16 Sep 2023   •   20:21
Lituania cere mai mulți bani Uniunii Europene pentru Ucraina

Lituania solicită mai mulți bani pentru Ucraina din bugetul UE și suplimentarea fondurilor pentru mobilitatea militară a uniunii, a anunțat un demnitar lituanian, citat de Reuters.

Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai mulți bani pentru sprijinirea Ucrainei în bugetul său și să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE, a declarat sâmbătă ministrul lituanian de finanțe Gintare Skaiste.

Ca parte a revizuirii bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus în iunie 50 de miliarde de euro în granturi și împrumuturi pentru Ucraina.

În acest an, UE va plăti Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi extrem de avantajoase. Dacă bugetul nu va fi suplimentat,, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde de euro anual din 2024 până în 2027.

„Dacă împărțiți suma propusă pentru următorii patru ani, suma va fi mai mică decât cea din acest an. Așa că propunerea noastră este să avem același nivel ca în 2023. Dacă vom avea același nivel ca în 2023, suma totală va fi 72 de miliarde", a declarat Skaiste pentru Reuters.

Gintare Skaiste a mai spus că revizuirea bugetului UE ar trebui să conțină bani pentru drumuri, porturi, poduri și aeroporturi care permit forțelor armate să se deplaseze rapid deoarece cele 1,7 miliarde de euro alocate inițial în acest scop sunt insuficiente.

Guvernele UE își propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027 până la sfârșitul anului 2023. Discuțiile sunt dificile deoarece și Comisia a cerut 15 miliarde de euro pentru a face față problemelor legate de migrație și alți bani pentru a acoperi creșterea costurilor de împrumut pentru datoria comună a UE, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lituania ucraina bani uniunea europeana