x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania îşi propune să scape de dependenţa energetică de Rusia până în 2020

Lituania îşi propune să scape de dependenţa energetică de Rusia până în 2020

06 Mai 2014   •   10:09
Lituania îşi propune să scape de dependenţa energetică de Rusia până în 2020

Lansarea primei centrale electrice din Vilnius a fost sărbătorită cu o sculptură reprezentând zeiţa electricităţii. Statuia, care acum se află în centrul oraşului, a devenit atât de celebră, încât este menţionată chiar şi în cântece. După desfiinţarea centralei, oamenii au insistat ca aceasta să fie recunoscută ca parte a patrimoniului naţional. Astăzi, ea atrage mulţi vizitatori în calitate de Muzeu al energiei şi tehnologiei.

Având una dintre economiile care cresc cel mai repede în EU, Lituania are nevoie de surse energetice durabile, dar, ca şi celelalte două state baltice, nu are îndeajuns de multe legături cu restul Europei. Are foarte puţini furnizori şi este mult prea dependentă de Rusia pentru importul de gaz, fapt ce a dus la creşterea preţurilor. În 2012, Lituania plătea cu 15% mai mult pentru gaz decât media europeană.

Lituania doreşte să devină independentă din punct de vedere energetic până în 2020 prin implementarea unei serii de proiecte pe care un oficial le-a comparat cu piese de şah într-un meci cu Rusia, fostul său “şef sovietic”. Elementele cele mai importante ale strategiei Lituaniei includ construirea posibilă a unei centrale nucleare, un terminal de gaz natural lichefiat, eliberarea de fosta reţea sovietică şi crearea de conexiuni energetice cu UE.

Un terminal de gaz natural lichefiat se va deschide la Klaipėda la sfârşitul îacestui an. În acelaşi timp se construiesc conexiuni energetice cu Polonia şi Suedia. UE joacă un rol activ în implementarea acestor proiecte. Aceasta susţine Planul de interconectare a pieţei energiei din zona baltică (BEMIP) pentru relaţiile energetice şi ameliorarea pieţei energetice în regiunea Mării Baltice. “UE reprezintă, cu siguranţă, un numitor comun pentru statele baltice şi are un rol important în decizia Guvernului de a se gândi la interesele regionale, nu doar la cele naţionale”, a declarat Reinis Aboltins, expert la Providus (Letonia), citat de site-ul Parlamentului European. Odată cu finalizarea reţelelor de electricitate cu Suedia şi Polonia, Lituania va beneficia de preţuri mai mici pentru electricitate, “Reţelele ne conectează şi ne permit să rămânem conectaţi. Este ca şi cum am adera la Uniunea Europeană a electricităţii, cel puţin fizic”, a adăugat Aboltins.

Uniunea Europeană a insistat în ultimii doi ani pentru o infrastructură integrată şi inteligentă în Europa. Aceasta ar promova competiţia, ar reduce preţurile şi dependenţa ţărilor de o mână de furnizori. Această necesitate a fost demonstrată în 2009, când Rusia a tăiat alimentarea cu gaz a Ucrainei din cauza unor facturi restante, lăsând multe state din sud-estul Europei fără gaz.

Şi în acest an, Rusia a arătat că doreşte să se folosească de conducta de gaz în conflictul cu Ucraina. Darata Liukeviciene, o pensionară de 75 de ani din Vilnius, crede că evenimentele recente din Ucraina ar trebui să fie un semnal pentru întreaga UE. “Cred că ei înţeleg problemele noastre şi dependenţa noastră energetică”, a spus ea, arătând că speră că UE va acţiona în consecinţă după cele întâmplate în Ucraina. (D.I)

×