x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 106. Armata rusă a bombardat uzina chimică Azot din orașul Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 106. Armata rusă a bombardat uzina chimică Azot din orașul Severodonețk

09 Iun 2022   •   07:51
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 106. Armata rusă a bombardat uzina chimică Azot din orașul Severodonețk
Sursa foto: Hepta

Joi, 9 iunie 2022, este cea de-a 106-a zi de război în Ucraina.

Update 13 oameni au murit în urma bombardamentelor asupra orașului Stahanov din autoproclamata Republică Populară Lugansk, a anunțat așa-zisul ambasador al regiunii în Rusia, Rodion Miroshnik.

Update Armata ucraineană a anunţat joi că a înaintat în lupte intense de stradă în oraşul Severodoneţk, dar are nevoie de mai multă artilerie pentru a contracara puterea masivă de foc rusească, în timp ce forţele proruse din autoproclamata republică Doneţk au transmis că a început bătălia pentru oraşul Slaviansk, care împreună cu Kramatorsk este obiectivul principal al trupelor ruse în invazia axată acum pe estul Ucrainei.

Severodoneţk şi oraşul său geamăn Lisiceansk, situat pe malul opus la râului Siverski Doneţ, sunt ultimele zone aflate sub controlul armatei ucrainene în provincia Lugansk. Circa 10.000 de civili sunt încă la Severodoneţk, aproximativ o zecime din populaţia de dinainte de invazie.

Comandantul batalionului ucrainean Svoboda, Petro Kusik, a declarat că ucrainenii încearcă să-i atragă pe ruşi în lupte de stradă la Severodoneţk, pentru a neutraliza avantajul trupelor ruse în materie de artilerie.

Update Valoarea totală a echipamentelor și armelor trimise de Polonia Ucrainei este de 2 miliarde de dolari, care include prețul a peste 240 de tancuri și aproape 100 de vehicule blindate. Declarațiile au fost făcute de președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu pentru Bild.

„Ucraina are nevoie de arme grele, tancuri. Acestea sunt nevoile Ucrainei. Am vorbit cu președintele Zelensky acum două zile. Mi-a cerut din nou arme”, a spus el.

Acestea sunt costuri uriașe, a spus Duda, dar Polonia înțelege necesitatea și a transferat majoritatea armelor armatei sale în Ucraina.

Update Oficiali de la Kiev au recunoscut că rușii îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor. Vorbim despre o zonă ocupată de armata lui Vladimir Putin încă din primele zile ale conflictului. Ucraineni spun că invadatorii caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa.

Afirmațiile au fost făcute chiar de şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk. “La ora actuală nu se observă o activitate intensă din partea grupului naval al Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Acesta încearcă să păstreze distanţa faţă de coastă, ţinând cont că ar putea fi vizat de forţelor ucrainene, aşa cum s-a întâmplat cu crucişătorul ‘Moskva'”, a afirmat Gumeniuk.

Aceasta nu a ezitat o clipă și a transmis că rușii continuă să instaleze noi echipamente în Insula Şerpilor, unde încearcă să-şi consolideze poziţiile. De altfel, armata lui Putin au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană pe insulă pentru a-şi apăra navele de eventualele atacuri dinspre ţărm.

Update Trupele ruse au bombardat districtul Krîvîi Rih. Mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse, anunță șeful administrației militare regionale, Valentin Reznichenko.

„Suntem îngrijorați. Inamicul a tras din nou asupra regiunii Krîvîi Rih. Artileria a lovit comunitatea Zelenodolsk de cinci ori. Există distrugeri de case în Bolshaya Kostromka. Niciun om nu a fost rănit”, a scris el.

Update Armata rusă a bombardat miercuri seara, 8 iunie, uzina chimică Azot din orașul Severodonețk. Adăpostul antiatomic al fabricii a supraviețuit. Totodată, nu au fost eliberate substanțe chimice în mediu, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Nu au fost înregistrate victime. De asemenea, adăpostul antiatomic a supraviețuit. Cel puțin două ateliere ale uzinei chimice au fost avariate în urma exploziilor. Unul dintre ele este cel mai important – atelierul de producție de amoniac 1-B”, a spus Gaidai.

Șeful regiunii a citat, de asemenea, o declarație a proprietarului fabricii, potrivit căreia toate îngrășămintele și substanțele chimice au fost scoase din zonă. Nu au fost înregistrate emisii de substanțe chimice.

Update Primarul orașului Severodoneţk spune că evacuarea este imposibilă pentru 10.000 de civili care au rămas în zonă.

Forțele ucrainene dețin în continuare zona industrială și cele adiacente din Severodoneţk, situat în estul țării, iar situația este „dificilă, dar controlabilă", a declarat primarul Oleksandr Stryuk, potrivit Reuters.

El a spus că liniile de apărare rezistă, în pofida tirurilor intense de artilerie rusească, dar acum este imposibil să evacueze locuitorii din Severodoneţk.

Potrivit primarului, aproximativ 10.000 de civili au rămas în oraș, care este acum principalul punct de concentrare a ofensivei rusești în Ucraina.

Zelenski: Bătălia cruntă pentru Sievierodonetsk va determina soarta Donbasului

Bătălia pentru orașul ucrainean Șievierodonețk este cruntă și va determina soarta regiunii Donbas, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele rusești au devastat orașul într-un asalt menit să controleze estul Ucrainei, relatează Reuters.

După ce nu a reușit să preia controlul asupra capitalei Kiev, Kremlinul afirmă că acum încearcă să „elibereze” complet regiunea separatistă ucraineană Donbas, unde separatiștii susținuți de Rusia s-au desprins de sub controlul guvernului ucrainean în 2014.

Aproximativ o treime din Donbas era deținută de separatiști înainte de invazia din 24 februarie.

„Aceasta este o bătălie cruntă, foarte dură, poate una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declarație video, transmisă miercuri seara.

„Sievierodonetsk rămâne epicentrul întâlnirii din Donbas ... În mare parte, acolo se decide acum soarta Donbasului nostru”, a adăugat el.

Luptătorii ucraineni din Sievierodonetsk s-au retras miercuri la periferia orașului, dar au promis să lupte acolo cât mai mult timp posibil.

Bombardamentele de artilerie au transformat orașul din provincia ucraineană Luhansk într-un pustiu bombardat. Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că centrul orașului a fost distrus.

„Luptătorii noștri rezistă în zona industrială din Sievierodonetsk. Dar luptele nu au loc doar în zona industrială, ci chiar în orașul Sievierodonetsk”, a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană miercuri seara târziu.

Forțele ucrainene controlează în continuare tot orașul geamăn mai mic al orașului Sievierodonetsk, Lysychansk, situat pe malul vestic al râului Siverskyi Donets, dar forțele rusești distrugeau clădiri rezidențiale acolo, a spus Gaidai.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situația la fața locului în niciunul dintre cele două orașe.

Ambasadorul Kievului în Statele Unite a declarat pentru CNN că trupele ucrainene sunt mult mai numeroase în Luhansk și Donețk, care formează împreună Donbasul, o regiune în mare parte rusofonă.

Dar „așa cum am văzut deja în bătălia pentru Kiev, putem pierde ceva temporar. Desigur, încercăm să minimizăm acest lucru, deoarece știm ce (se) poate întâmpla (când) rușii controlează teritorii, dar îl vom recupera”, a declarat Oksana Markarova.

Gaidai a declarat că Rusia controlează acum peste 98% din Luhansk.

Soldații uciși în război, inclusiv eroii de la Azovstal, se întorc în Ucraina

Ucraina și Rusia au făcut un schimb de soldați morți, pe linia frontului, iar între militarii predați de Rusia se numără și eroii de la Azolvstal, potrivit Reuters.

Ucraina și Rusia au predat fiecare trupurile a 50 dintre soldații lor decedați.

A fost vorba de un schimb de soldați decedați, care a inclus 37 de eroi ucraineni uciși la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat miercuri Ministerul ucrainean pentru reintegrare.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, ministerul a precizat că schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei.

Acesta a precizat că astfel de schimburi de soldați morți vor continua.

×
Subiecte în articol: Ucraina