x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 118. Lupte grele în regiunea Lugansk. Severodonețk, bombardat constant

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 118. Lupte grele în regiunea Lugansk. Severodonețk, bombardat constant

21 Iun 2022   •   07:47
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 118. Lupte grele în regiunea Lugansk. Severodonețk, bombardat constant
Sursa foto: Hepta

Marți, 21 iunie 2022, este cea de-a 118-a zi de război în Ucraina.

Update Cum arata centrul orasului Harkov. Filmarea a fost realizata astazi

 

Update Un alt oras aproape diatrus de razboi: Lisiceansk

Update Cam asa arata batalia pentru Severodonetk

Update In timp ce Odesa era sub tirul rachetelor rusesti, baza militara a Federatiei Ruse  de pe Insula Serpilor a fost tinta bombardamentelor ucrainene. Fotografiile au fost postate in urma cu putin timp de canalele de informare ucrainene

Update Unul din liderii organizatiei paramilitare ucrainene Azov publica fotografii si documente cu cetateni africani carora li s-a permis sa activeze in detasamente militare ale autoproclamatei republuci populare Donetk. Potrivit documentelor, mercenarii africani vor luota in unitati separate, au pasapoarre ale "RPD" si contracte prin care primesc sume de bani si compensatii catre familii in caz de deces in lupta

 

Update Forțele ruse au lovit un aerodrom de lângă Odesa, drept represalii la bombardarea platformelor de foraj din apropierea peninsulei Crimeea, transmite Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

Sunt date dispărute 7 persoane în atacul forțelor ucrainene aupra platformelor de foraj de hidrocarburi ale companiei Cernomorneftegaz din Marea Neagră, potrivit guvernatorului Crimeii, Serghei Aksionov, pe Telegram.

Totodată, forțele ruse controlează total satul Tocivka, aflat pe linia frontului din Donbas, în apropiere de Severodoneţk şi Lisiceansk.
"Conform informaţiilor noastre, ruşii deţin controlul total asupra Tocivka. Întreaga regiune Lugansk este acum epicentrul confruntării dintre armatele ucrainene şi cele ruse", a spusşeful districtului Severodoneţk, Roman Vlasenko.

Update Armata rusă a finalizat construcția unui ponton peste râul Oskol din regiunea Harkov. O imagine din satelit a trecerii a fost publicată de jurnaliștii proiectului Schema.

Trecerea, pe care rușii intenționează să o folosească ca o alternativă la podul distrus, a fost construită în apropierea satului Kupiansk-Vuzlovyi. Experții militari consideră că lucrările active de construcție și instalare au fost finalizate, iar acum ofensiva forțelor ruse asupra regiunii Harkov s-ar putea intensifica.

Până la data de 26 mai nu au fost înregistrate lucrări de construcție. Primele semne au apărut pe 30 și 31 mai. Procesul de construcție a traversării pontoanelor a fost surprins de imaginile din satelit pe 3 iunie.

Update Trupele ucrainene rezistă unei puternice ofensive rusești în interiorul și în jurul orașului Severodonețk (regiunea Lugansk), în ciuda bombardamentelor continue din mai multe direcții.

Despre situația din acest oraș strategic, Statul Major General al Ucrainei a transmis marți: ”Continuă bombardamentele asupra unităților trupelor noastre, cu artilerie de diferite calibre.

Inamicul nu oprește asaltul pentru a stabili controlul total asupra orașului.” Rusia vizează controlul total asupra acestui obiectiv foarte important.

În acest context, rușii au lansat și lovituri aeriene în mai multe zone la sud de Severodonețk. Rezistența ucraineană din oraș s-a organizat în principal la marea uzină chimică Azot. Acolo se adăpostesc și câteva sute de civili.

”Luptele aprige continuă în zona industrială din Severodonețk. Rușii au lovit clădirea primei intrări de la Azot. Au tras asupra fabricii de cărămizi și au deschis focul în apropierea a trei poduri”, a declarat Serhii Hayday, șeful administrației militare regionale din Lugansk.

Update Luptele intense în regiunea Lugansk continuă, în timp ce Ucraina rezistă atacurilor rusești pe mai multe fronturi. Statul Major General ucrainean a dezvăluit că unitățile rusești se concentrează pe prevenirea atacurilor ucrainene împotriva ”părții din spate a grupului de trupe rusești care operează în direcția Sloviansk”.

Conform sursei citate de CNN, artileria rusă și-a concentrat focul pe infrastructura civilă din zonă. La vest și sud-vest de Izium, luptele au devenit mai intense în ultimele zile, în timp ce trupele ucrainene încearcă să desfășoare un contraatac împotriva liniilor de aprovizionare rusești.

Update În dimineața zilei de marți, 21 iunie, în jurul orei 08:10, o serie de explozii au avut loc în orașul ucrainean Nikolaev. Despre asta a anunțat primarul orașului, Aleksandr Senkevich.

Potrivit acestuia, informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare.

Update Astăzi, propaganda rusă a distribuit masiv filmări cu începutul ofensivei, la Gostomel. Este arătată metoda prin care desantele aeropurtate au capturat aeroportul din apropierea Kievului

Update Rușii au bombardat puternic regiunea Odesa. În imagini este surprinsă lansarea unei rachete Onix din zona Crimeea înspre ținta ucraineană.

Zelenski este sfidător, Rusia își intensifică atacurile asupra orașelor din estul țării

Ucraina a recunoscut dificultățile întâmpinate în luptele din estul țării, în timp ce forțele ruse au capturat teritorii și au intensificat presiunea asupra a două orașe cheie, înainte de summitul UE din această săptămână, care se așteaptă să accepte oferta Kievului de a adera la blocul comunitar.

Guvernatorul regiunii Luhansk, scena celor mai grele atacuri rusești din ultimele săptămâni, a declarat că situația era "extrem de dificilă" de-a lungul întregii linii de front începând de luni seara, iar armata rusă a adunat suficiente rezerve pentru a începe o ofensivă pe scară largă, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezis că Moscova își va intensifica atacurile înainte de summitul UE de joi și vineri. În discursul său obișnuit adresat națiunii luni seară, el s-a arătat sfidător, referindu-se totodată la luptele "dificile" din Luhansk pentru Sievierodonetsk și orașul-soră Lysychansk.

"Apărăm Lysychansk, Sievierodonetsk, toată această zonă, cea mai dificilă. Acolo avem cele mai dificile lupte", a spus el.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că forțele ruse controlează cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk, cu excepția uzinei chimice Azot, unde sute de civili s-au adăpostit timp de săptămâni. Drumul care leagă Sievierodonetsk și Lysychansk de orașul Bakhmut a fost sub tiruri constante de obuze, a adăugat el.

"Lysychansk a suferit toată ziua din cauza bombardamentelor masive rusești. Deocamdată este imposibil de stabilit numărul victimelor", a declarat Gaidai.

Rodion Miroshnik, ambasadorul autointitulatei Republici Populare Luhansk în Rusia, a declarat că forțele sale "se deplasează dinspre sud spre Lysychansk", cu schimburi de focuri de armă izbucnind în mai multe orașe din apropiere.

"Următoarele ore ar trebui să aducă schimbări considerabile în echilibrul de forțe din zonă", a declarat el pe Telegram.

Aprobarea de către liderii UE a candidaturii Ucrainei ar fi marcată ca un triumf la Kiev.

Războiul a intrat într-o fază brutală de uzură în ultimele săptămâni, forțele ruse concentrându-și puterea de foc de artilerie asupra părților controlate de ucraineni din Donbas, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Oficialii ucraineni au raportat luni trei morți în rândul civililor în bombardamentele rusești în regiunea Donețk și alți trei în bombardamentele din regiunea Harkov.

La Odesa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră, care este blocat de marina rusă, un atac cu rachete rusești a distrus luni un depozit de alimente, a declarat armata ucraineană.

Washingtonul și aliații săi europeni au furnizat arme și asistență financiară Ucrainei, dar au evitat implicarea directă în conflict. Cu toate acestea, unii cetățeni americani s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Ucraina.

Luni, Kremlinul a declarat că doi americani reținuți în Ucraina sunt mercenari care nu sunt apărați de Convenția de la Geneva și care ar trebui să răspundă pentru acțiunile lor.

Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au fost prima recunoaștere oficială a faptului că cei doi, identificați în rapoartele americane ca fiind Andy Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama, și Alexander Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, au fost reținuți.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că au fost în contact cu autoritățile ruse în legătură cu orice cetățean american care ar fi putut fi capturat. "Facem apel la guvernul rus - precum și la reprezentanții săi - să se ridice la înălțimea obligațiilor lor internaționale în ceea ce privește tratamentul oricărui individ, inclusiv al celor capturați luptând în Ucraina."

Luna aceasta, un tribunal separatist a condamnat la moarte doi britanici și un marocan care au luptat pentru Ucraina.

Peskov a mai spus că vedeta americană de baschet Brittney Griner, reținută în Rusia de peste două luni, este urmărită penal pentru infracțiuni legate de droguri și nu este ostatică.

Un cetățean american în vârstă de 52 de ani, Stephen Zabielski, a fost ucis în luptă în Ucraina la 15 mai, potrivit unui necrolog publicat de familia sa și confirmat de Departamentul de Stat, ceea ce îl face cel puțin al doilea american care moare în război.

Preocuparea internațională s-a concentrat pe încercarea de a restabili exporturile ucrainene de alimente, închise acum de o blocadă rusă. Rusia pune criza alimentară pe seama sancțiunilor occidentale care îi limitează propriile exporturi.

Războiul a perturbat, de asemenea, piețele energetice, inclusiv transporturile rusești de petrol și gaze către Europa, care rămân principala sursă de energie a continentului și principala sursă de venit a Moscovei. Moscova dă vina pe sancțiunile UE pentru scăderea volumelor de gaz, afirmând că acestea au împiedicat-o să restabilească echipamentele de pompare a conductelor.

Luni, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că Washingtonul poartă discuții cu Canada și alți aliați pentru a restricționa și mai mult veniturile energetice ale Moscovei prin impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Între timp, Moscova a amenințat că va lua măsuri de retorsiune împotriva Lituaniei, membră a UE, pentru că a interzis transportul de cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată către Kaliningrad, un avanpost rusesc la Marea Baltică înconjurat de teritoriul UE.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Lituaniei și a cerut Vilnius să revină asupra acestei măsuri "deschis ostile", în caz contrar Rusia "își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale". Lituania a declarat că sancțiunile UE o obligă să aplice interdicția.

Guvernatorul din Kaliningrad a declarat că Ministerul rus de Externe îl va convoca marți pe ambasadorul UE la Moscova în legătură cu interdicția.

Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

 Ruşii rad totul în cale, o politică adoptată şi în alte regiuni din Ucraina, precum în Mariupol, spune primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk.

Primarul şi şeful administraţiei regionale din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, dezvăluie tactica ruşilor, într-un interviu pentru Adnkronos.

„Strategia adoptată de ruşi la Severodoneţk este identică cu cea implementată la Mariupol, nu s-a schimbat. Vizează distrugerea totală a oraşului, ei folosesc artileria menită să distrugă totul. Mai mult, au tactica de a distruge cartiere întregi. Nici măcar nu se opresc la casele de civili”, explică primarul oraşului care a devenit acum inima conflictului.

×
Subiecte în articol: Ucraina