x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 13. Un general rus, ucis în apropierea orașului asediat Harkov. Forțele ucrainene au lansat un contraatac în regiunea Kiev, în direcția Irpen

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 13. Un general rus, ucis în apropierea orașului asediat Harkov. Forțele ucrainene au lansat un contraatac în regiunea Kiev, în direcția Irpen

08 Mar 2022   •   08:10
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 13. Un general rus, ucis în apropierea orașului asediat Harkov. Forțele ucrainene au lansat un contraatac în regiunea Kiev, în direcția Irpen
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 13. Rusia se arată dispusă ca marţi să permită evacuarea civililor din Kiev, Cernihiv, Sumi, Harkov și Mariupol.

Update: 19:122 La Lvov, oamenii asteapta la o coada lunga trenuri catre Vest

Update: 19:16 Potrivit canalelor rusesti, trenul blindat a asigurat sprijinul ofensivei in Herson

          Tren blindat pic.twitter.com/L3L5rZ4zxy

Update 18.45 Președintele chinez Xi Jinping a cerut marți, 8 martie, „reținere maximă” în Ucraina și a declarat că țara sa este este „îndurerată să vadă flăcările războiului reaprinse în Europa”.

Update 18.00 Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim, susține că soldații ruși s-au regrupat și se pregătesc pentru un atac asupra orașului Nikolaev, iar de această dată vor folosi forțe mai mari decât cele folosite în atacurile precedente. 

Update 17.45 O racheta ruseasca a fost doborata de antiaeriana ucraineana, sustin surse neoficiale care afirma ca resturile proiectilului au cazut pe sediul centrului vamal din  Kalinkova, districtul Brovary. Imobilul a luat foc

Update 17.40 Malin, Jitomir. Bombardamentul a daramat biserica localitatii

Update 17.00 NATO are „responsabilitatea de a se asigura că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, scrie CNN.

Update 16.40 Harkov dupa bombardamente.

Update 16.20 Spital din Izyum

Update 16.15 In jurul pranzului, noi trupe de blindate au trecut prin satul Bogdanovka, aflat la 23 de km de Kiev. Aceste trupe au intrat in dispozitiv in marginea capitalei Ucrainei, sustin surse neautorizate ucrainene. De remarcat ca aceste noi trupe au indicativul "O"

Update 15.45 Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba cere companiilor internaționale să înghețe operațiunile lor în Rusia.

Update 15.10 In acest moment are loc evacuarea populației din Irpen. Aproape 3.000 de persoane au fost ajutate de catre salvatorii ucraineni sa se imbarce in autobuzele cu directia Kiev.

Update 15.05 Asa arata intrarea in Kiev dinspre nord-vesf

Update 15.00 Surse neoficiale rusesti au publicat o filmare prin care arata ca in Ucraina se trimit noi echipamente de tehnica militara. Acestea sunt transportate din Gomel, Belarus

update 14.55 O drona a Batalionului ucrainean Azov a surprins pierderile pe care le sufera trupele Federatiei Ruse

Update 14.50 Noi probe ca soldatii rusi trag in civili

Update 14.40 Sancțiunile din cauza situației din jurul Ucrainei vor afecta stabilitatea finanțelor globale, a energiei, a lanțurilor de aprovizionare. Ele vor reprezenta o povară pentru economia globală afectată de pandemie, a declarat președintele chinez Xi Jinping. Informatia a aparut in publicatiile de la Moscova

Update 14.35 Coloana Federației Ruse distrusa în baza informațiilor civililor care au urmărit ruta și locul de campare

Update 14.30 Fortele ucrainene au lansat un contraatac in regiunea Kiev, in directia Irpen

Update 14.10 Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe din Ucraina Oleg Nikolenko a declarat că forțele ruse bombardează coridorul umanitar de la Zaporojie la Mariupol. Evacuarea civililor din Mariupol este deraiată pentru a treia oară.

Update 13.55 "Lucrătorii noștri de la căile ferate și-au riscat viața pentru a evacua mai mult de 1,7 milioane de oameni" , s-a anuntat acum pe contul oficial al Cailor Ferate Ucrainene

Update 13.50 Surse ucrainene sustin ca in imagini sunt voluntari georgieni, intr-un ragaz de lupte impotriva militarilor Federatiei Ruse

Update 13.45 De 8 martie, primarul Kievului, Vytali Klitciko, a împărțit flori femeilor care apără orașul

Update 13.40 Sumi, imagini de acum, dupa bombardament

Update 13.30 In nordul Kievului se aud acum bombardamentele

Update 13.20 Rezultatul bombardamentelor de azi dimineata de la Akhtyrka, regiunea Sumi

Update 13.10 Shell își închide și benzinăriile din Rusia

Update 13.00 Cecenii sustin cu acest clip ca au ajuns in marginea Kievului

Update 12.30 Numărul refugiaților care fug de războiul din Ucraina a depășit două milioane, a declarat un reprezentant ONU pentru BBC. Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, a numit anterior exodul în masă din țară drept criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Update 12.15 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să se așeze cu el la masa de discuții, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze. 

Update 11.20 Civilii vor începe marţi să părăsească oraşul ucrainean asediat Sumi, în baza unui acord cu Rusia privind crearea unui „coridor umanitar", a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

„S-a convenit ca primul convoi să pornească la ora 10.00 (08.00 GMT) din oraşul Sumi. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale", a declarat aceasta.

Update 11.00 Fostul președinte ucrainean, acum fugar, Viktor Ianukovici, i-a scris o scrisoare actualului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelensky, prin care, în principal, i-a cerut acestuia să se predea pentru „a opri vărsarea de sânge”. 

UPDATE 10.40 Evacuarea civililor ucraineni din Irpin continuă.

Update 10.30 Evacuarea civililor din orașul Sumi 

Update 10.13 Coridoarele umanitare pentru a permite evacuarea civililor au fost deschise pentru orașele Chernihiv, Sumi, Harkov, Mariupol și capitala Kiev, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Update 10.00 Ministerul ucrainean al Apărării anunță că, de la începutul invaziei ruse, aproape 12 mii de militari ruși au fost uciși pe teritoriul Ucrainei. Potrivit autorităților din țara vecină, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă 303 tancuri, 1.036 de blindate, 120 de sisteme de artilerie și 48 de avioane. Totodată, au fost distruse 80 de elicoptere, trei bărci și 474 de vehicule.

Update 09.40 Autoritățile ucrainene raportează că peste 600 000 de locuitori au fost deja evacuați din Harkov.

Update 09.10 Un general rus a fost ucis în apropierea orașului asediat Harkov. Generalul-maior Vitali Gerasimov, prim-adjunct al comandantului armatei 41 a Rusiei, a fost ucis luni, a anunţat într-un comunicat Direcţia Şefă de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina.

Update 09.05 Sumi, după bombardamentele din noaptea trecută

Update 09.00 Harkov. Patru persoane au murit după bombardamentele din noaptea trecută

Update 08.50  Aproape 30.000 de cetățeni ucraineni au intrat luni în România, ceea ce reprezintă o scădere a numărului de refugiați în comparație cu ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.

În data de 07 martie, prin punctele de frontieră au intrat în România 80.044 de persoane, dintre care 29.636 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 12,7% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.769 cetăţeni ucraineni (în ușoară scădere cu 1,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 17.079 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 19%).

Din România au ieșit 89.164 de persoane, dintre care 26.551 cetăţeni ucraineni (uşoară scădere de 0,3%).

De la declanşarea acestei crize, până pe 7 martie, ora 24.00, în țară au intrat 291.081 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 208.863 cetăţeni ucraineni, precizează Poliția de Frontieră.

Upadte 8.30 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a confirmat planurile unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia în cursul acestei săptămâni.

Update 08.20  Armata rusă a anunțat că este gata să deschidă coridoare umanitare în Ucraina începând cu ora 10:00, ora Moscovei (9:00 ora R. Moldova), anunță agențiile ruse de presă citate de BBC.

Zelenski afirmă că rămâne în Kiev, mulţumeşte armatei pentru rezistenţă, vrea continuarea negocierilor

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni seară, într-un discurs, că rămâne în Kiev şi a mulţumit forţelor armate ucrainene pentru rezistenţa în faţa armatei ruse, exprimând însă disponibilitatea continuării negocierilor cu Rusia până la un eventual acord de pace.

Volodimir Zelenski a rostit discursul din biroul său, situat în Palatul prezidenţial din Kiev. "Este a 12-a seară a luptei noastre, a apărării noastre. Suntem toţi pe teren, muncim cu toţii. Toată lumea este unde ar trebui să fie. Eu sunt în Kiev. Echipa mea este cu mine. Apărarea teritorială este pe teren, militarii sunt pe poziţii. Eroii noştri: medici, salvatori, transportatori, diplomaţi, jurnalişti. Toată lumea este în război. Contribuim cu toţii la victorie, care va fi obţinută în mod categoric", a declarat Volodimir Zelenski. CNN notează că este prima dată când Volodimir Zelenski apare în biroul său de la începutul invaziei militare ruse, pe 24 februarie.

"Eu stau aici, stau în Kiev. (...) Nu mă ascund, nu mă tem de nimeni", a subliniat preşedintele Ucrainei.

"A treia rundă a negocierilor în Belarus a avut loc astăzi. Aş vrea să spun că a fost a treia rundă şi ultima, dar suntem realişti. Vom continua negocierile, vom insista cu negocierile până când vom găsi o modalitate de a le spune cetăţenilor noştri care este modul de a ajunge la pace", a subliniat Zelenski.

Rusia ameninţă direct că ar putea opri furnizarea de gaze în Europa

Vicepremierul Rusiei a declarat că țara sa are dreptul de a lua măsuri care să „reflecte" sancţiunile impuse economiei, amenințând astfel cu oprirea alimentării cu gaze a Europei.

Rusia a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancţiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina, o măsură care ar putea accentua turbulenţele de pe pieţele de energie şi ar putea duce la o nouă creşterea preţurilor de consum.

Rusia are dreptul de a lua măsuri care să „reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse, a declarat vicepremierul Alexander Novak - care este, de asemenea, responsabil cu afacerile energetice - într-un discurs televizat luni. El a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie de închidere a Nord Stream 1, iar conducta funcţionează în prezent „la capacitate maximă", relatează Bloomberg.

Comentariile vin după o zi de oscilaţii nebuneşti pe pieţele europene de gaze, preţurile crescând la un moment dat cu aproape 80%, pe fondul temerilor legate de întreruperea livrărilor din Rusia.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia