x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 137. Zelenski cere occidentului arme „moderne puternice și de înaltă precizie”

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 137. Zelenski cere occidentului arme „moderne puternice și de înaltă precizie”

10 Iul 2022   •   07:42
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 137. Zelenski cere occidentului arme „moderne puternice și de înaltă precizie”
Sursa foto: Hepta

Duminică, 19 iulie 2022, este cea de-a 137-a zi de război în Ucraina.

Update O rachetă a lovit un bloc din Donețk iar autoritățile ucrainene anunță că cel puțin șase persoane au murit. De asemenea, zeci de persoane sunt dispărute, iar salvatorii le caută printre ruine, potrivit Sky News.

Un bloc de apartamente din regiunea ucraineană Donețk s-a prăbușit după ce a fost lovit de o rachetă rusească, a declarat guvernatorul regiunii.

Cel puțin șase persoane au fost ucise, iar peste 30 ar putea fi sub resturile clădirii.

Guvernatorul Pavlo Kyrylenko a anunțat pe Telegram că lovitura a avut loc în orașul Chasiv Yar. El a precizat că s-a confirmat că șase persoane au fost ucise și cinci au fost rănite.

Pe baza informațiilor primite de la locuitori, cel puțin 34 de persoane se aflau în blocul cu cinci etaje.

Războiul din Ucraina: atacuri cu rachete asupra comunităților din estul și sudul țării

 Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore au avut loc atacuri intense cu rachete rusești în estul și sudul Ucrainei, potrivit BBC.

Loviturile rusești cu rachete au provocat pagube mai mari în orașele din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali.

Patru civili au murit într-un atac asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.

Zone civile din Druzhkivka, în aceeași regiune, au fost de asemenea lovite. Un supermarket a fost distrus, iar în apropiere a apărut un crater mare.

Oficialii ucraineni au raportat și lovituri cu rachete rusești asupra unor părți din Harkov, în nord, Nikolaiev, în sud, și Kryvyi Rih, un oraș din sud.

Forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale din Odesa.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a îndemnat locuitorii să părăsească zonele ocupate de ruși din Herson și Zaporojia. Avertismentul părea să anunțe noi contraatacuri ucrainene.

Rușii țin sub control orașul Herson, dar forțele ucrainene au recucerit unele părți ale regiunii.

Poliția din regiune acuză Rusia de distrugerea deliberată a culturilor. De asemenea, trupele rusești sunt acuzate că au distrus grânarele și echipamentele agricole și că i-au împiedicat pe localnici să stingă incendiile.

Zelenski cere occidentului arme „moderne puternice și de înaltă precizie”

 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou occidentului arme moderne și puternice în discursul său ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Sky News.

În discurs, Zelensky a vorbit despre atacurile rusești asupra orașelor Nikolaiev și Harkov, Kryvy Rih și a comunităților din regiunea Zaporojia, unde, potrivit acestuia, au fost vizate sectoare rezidențiale. De asemenea, el a spus că luptele continuă în regiunea Donbas.

„Poți opri cu adevărat astfel de acțiuni teroriste doar cu arme moderne de înaltă precizie și puternice", a spus Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a mulțumit Statelor Unite ale Americii pentru că au oferit un alt ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari.

„Unitățile suplimentare de lansatoare HIMARS și alte arme de înaltă precizie ne permit să luăm măsuri antiteroriste precise și să reducem capacitățile de atac ale Rusiei", a mai spus șeful statului.

Zelenski s-a referit și la infrastructura necesară aprovizionării armatei.

„Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanți ai companiilor de construcții - cu cei de care depinde calitatea infrastructurii ucrainene - rutele noastre de aprovizionare. Problema construirii unei rețele de transport de înaltă calitate este întotdeauna și o problemă de siguranță. Iar în condițiile războiului pe scară largă, o infrastructură puternică este unul dintre elementele cheie ale apărării. Le-am mulțumit reprezentanților companiilor de construcții pentru activitatea lor, am discutat cu ei despre sarcinile-cheie pentru viitorul apropiat - este vorba atât de reconstrucția țării noastre, cât și de consolidarea suplimentară a logisticii noastre", a adăugat președintele ucrainean.

Zelenski s-a referit și la demiterea ambasadorilor ucraineni în Cehia, Germania, Ungaria, Norvegia și India, descriind acest lucru drept o „rotație" și „o parte normală a diplomației". El a spus că înlocuitorii vor fi aleși în curând.

×
Subiecte în articol: Ucraina