x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 14. Spitalul pentru copii din Mariupol fost bombardat de aviația Federației Ruse

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 14. Spitalul pentru copii din Mariupol fost bombardat de aviația Federației Ruse

09 Mar 2022   •   07:37
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 14. Spitalul pentru copii din Mariupol fost bombardat de aviația Federației Ruse
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 14. De la începutul războiului, 41 de copii au murit și 76 de copii au fost răniți, potrivit unui bilanț anunțat de oficiali ucraineni.

Update 21. 19 Bombardamente, acum, la Zhytomir

 

Update 20. 38 A inceput evacuarea civililor din Energodar si Dneproundy

 

Update 19.51 Surse ucraine au publicat imagini cu centrul localitatii Izyum, dupa bombardamentele de astazi.

Update 18.59 Rusii dau fac anunturi alarmante: "Forțele armate ucrainene au lovit substația și liniile electrice care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl - Viceministrul Apărării al Federației Ruse Pankov

Update 18.57 Un avion SU 27 (de bombardament) rusesc a fost doborat deasupra Kuevului

 

Update 18.30 Lupte în regiunea Harkov

Harkov

Update 18.15 Surse ucrainene neoficiale susțin ca in imagini sunt masini care asteptau la coada, pentru a pleca din Irpen. Respectivele surse sustin ca bombardamentul asupra coloanei a avut loc in timpul evacuarii

Update 18.10 Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că Rusia a confiscat nava de salvare ucraineană „Sapphire” și o transporta în portul Sevastopol. Acest lucru a fost raportat de departament cu referire la căpitanul navei.

Foto nava presupus capturata

Update 17.50 Armata ucraineană susține că a doborât 49 de avioane și 81 de elicoptere și a distrus peste 300 de tancuri rusești, în cele două săptămâni de conflict, anunță presa ucraineană.

Update 17.35 Mariupol. Lovitură directă a trupelor ruse asupra maternității. Oameni sub dărâmături. Copii sub dărâmături. Aceasta este o atrocitate! Cât timp va mai fi lumea complice în ignorarea terorii? Închideti cerul imediat! Opriți crimele acum!

Update 17.20 Harkov, astazi.

Update 17.12 Evacuarea locuitorilor din Sumi continua. Conform unor surse ucrainene neoficiale, pana in prezent aproximativ 20.000 de oameni au parasit orasul

Update 17.10 Potrivit celor afirmate in filmare de catre un reprezentant al trupelor cecene, operatiunea de inconjurarea a Kievului este in desfasurare

Update 17.05 Spitalul pentru copii din Mariupol a fost bombardat de aviatia Federatiei Ruse. Cladirea a fost complet distrusa. Inca nu sunt informatii oficiale, clare, despre numarul victimelor

Update 17.00 In regiunea Sumi a fost distrusa o alta coloana militara a Federatiei Ruse

Update 16.55 La Skadovssk, militarii ruși își bat joc de civili

Update 16.50 Surse neoficiale rusești publică o filmare care ar arăta intrarea trupelor militare ale Federatiei Ruse în orașul Mariupol

Update 16.10 Evacuările din cel puțin un oraș din Ucraina au fost oprite - rapoarte

Ucraina și Rusia au convenit să țină astăzi o încetare a focului de 12 ore în șase orașe din Ucraina, pentru a permite civililor să scape de unele dintre cele mai grele lupte. Dar auzim că nu au loc toate evacuările planificate ale civililor.

În Izyum, estul Harkovului, un oficial regional susține că evacuarea civililor a fost „întârziată de bombardamentele rusești”. Oleh Synehubov a spus că exploziile din suburbii înseamnă că convoaiele de evacuare nu pot pleca, potrivit BBC.

La Mariupol, în sud-est, situația este mai puțin clară. Ministrul de externe al Ucrainei scrie pe Twitter că Rusia continuă să blocheze încercările de evacuare și livrarea de ajutor umanitar. BBC nu poate verifica situația pe teren.

În Sumy, nord-estul Ucrainei, imaginea este destul de diferită. Oamenii au putut părăsi orașul cu mașinile private și cu autobuzele încă din această dimineață, spune primarul orașului.

Și în Enerhodar, sudul Ucrainei, convoaiele formate în principal femei și copii au putut pleca, spune primarul acesteia.

Update 16.00 România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune. Este o soluție pentru dobândirea independenţei energetice într-un termen cât mai scurt, spune ministrul român al Mediului, Tanczos Barna.

Update 15.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel miercuri la occidentali "să se decidă mai repede" în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29, aşa cum a fost ea propusă de Polonia, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei ruse, transmite AFP.

"Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!", a cerut el într-o înregistrare video pe canalul său Telegram, insistând ca propunerea poloneză să fie "abordată imediat".

Update 15.10 Secretara de stat adjunctă a SUA, Victoria Nuland, susține că toată responsabilitatea pentru război și moartea oamenilor din Ucraina revine, personal, președintelui rus Vladimir Putin.

Update 14.10 Noi coloane rusesti care participa la invadarea Ucrainei au fost distruse. Un transportor de trupe, pe care scria "Spre Kiev" a fost scos din lupta, iar echipajul s-a predat

Update 14.05 Pentru prima data de la inceputul razboiului, Ministerul Apararii din Federaria Rusa a publicat filmari cu tehnica de lupta ucraineana distrusa.

Update 14.00 La Izyum, regiunea Donetk, a inceput evacuarea

Update 13.50 Ţările care decid să trimită arme sau mercenari în Ucraina "vor răspunde" pentru gestul lor şi îşi asumă "consecinţele", a avertizat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova

Update 13.20 Un număr de 3.520 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului din Ucraina şi până în prezent, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne.

Update 12.50 Imaginea războiului, la Odesa: angajații Departamentului de Transport, Comunicații și Management al Traficului, acoperă cu saci de nisip, simbolul Odessei, monumentul ducelui de Richelieu . “Ne putem aștepta la orice de la ocupanti, așa că ne protejam Ducele!”, spunea unul dintre voluntari.
Odesa s-a dezvoltat datorată activității ducelui de Richelieu - un francez în slujba Imperiului Rus - guvernator al orașului între 1803 și 1814. Ducele fugise de Revoluția Franceză si se înrolase armata reginei Ecaterinei a II-a, luptând  împotriva turcilor. Richelieu a fost însărcinat cu proiectarea orașului și a infrastructurii sale.

Update 12.00 Ucraina va încerca miercuri să evacueze civilii prin șase "coridoare umanitare", inclusiv din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk, citată de BBC.

Update 11.40 Sunt pregatite convoaie pentru evacuare din regiunea Kiev. Autobuzele vor lua, in urmatoarele ore, oameni din Vorzel, Borodyanka, Bucha, Irpen, Gostomel pe care ii vor transporta la Kiev. Transporturile sunt asigurate de poliție, Crucea Roșie și administrația militară regională.

Update 11.30 Un alt oras ucrainean a fost ocupat de trupele rusesti. In Skadovsk, in sudul regiunii Herson, militarii Federatiei Ruse patruleaza, deja, pe strazi

Update 11.00 ONU estimează că aproximativ 2,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului. Autoritățile europene cred că UE trebuie să fie pregătită pentru cinci milioane de refugiați.

Update 10.15 Trenul blindat rusesc participă la operațiunile militare în Ucraina. Potrivit Ministerului Apararii din Rusia, echipamentul militar e folosit "în sprijinirea acțiunilor de evacuare a civililor" 

Update 09.38 Satul Danilovka din regiunea Harkov a fost ținta unui atac puternic cu rachete, în jurul orei 4 dimineața. Imaginile sunt stupefiante

Update 09.35 Statele Unite ale Americii trimit două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfăşurare defensivă” pentru a contracara orice potenţială ameninţare la adresa aliaţilor SUA şi NATO în timpul invaziei în curs de desfăşurare a Ucrainei de către Rusia, a declarat marţi seară un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, transmite CNN.

Update 09.30 Regiunea Harkov a fost din nou ținta bombardamentelor puternice. La Balakleya au fost nimerite ținte militare, dar și clădiri civile

Update 09.20 Azi noapte mai multe proiectile au lovit localități în raionul Harkov. Printre victime se număra și un copil de șapte ani. Potrivit canalului de informare al salvatorilor ucraineni mai multe imobile au fost distruse

Update 09.10 Periferia orașului Sumi aproape a dispărut după un bombardament puternic al rușilor. În urmă cu puțin timp s-a terminat numărătoarea celor decedați în atacul de artilerie: 22 de oameni au fost scoși de sub dărâmături.

Update 09.00 Okhtyrka. Șeful regiunii Sumi afirmă că timp de două ore, aseară, artileria rusă a bombardat orașul distrugând clădiri civile

Update 08.30 O nouă coloană de tehnică militară se îndreaptă spre Kiev. Surse neoficiale rusești susțin că blindatele participă la o operațiune specială.  Interesant este și drapelul pus pe două blindate: al Uniunii Sovietice

Rusia anunţă noi armistiţii umanitare în Ucraina pentru miercuri dimineaţă

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi seară, că va institui noi armistiţii la nivel local, miercuri dimineaţă, pentru facilitarea funcţionării culoarelor umanitare în Ucraina.

"Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând de marţi, 9 martie, de la 10.00, ora Moscovei (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României) şi este pregătită să creeze culoare umanitare", a anunţat Celula pentru operaţiuni umanitare a Guvernului de la Moscova, potrivit agenţiei Tass şi cotidianului Le Figaro.

Şi marţi dimineaţă, armata rusă a oprit confruntările pentru a permite funcţionarea culoarelor umanitare în Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol.

Miercuri, culoarele umanitare vor fi în oraşele Kiev şi Cernighiv, dar ar putea fi create şi în alte zone, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Un petrolier arde în Marea Neagră, la aproape două săptămâni după un aparent atac rusesc

Petrolierul moldovean "Millennial Spirit" încă fumegă în Marea Neagră, arată imaginile din satelit, la aproape două săptămâni după ce a fost lovit de un aparent atac militar rusesc, scrie CNN.

Planet Labs PBC a declarat că a colectat marți o nouă imagine din satelit care arată o coloană mare de fum negru care provine de la petrolierul care plutește la aproximativ 32 de kilometri (20 de mile) la est de orașul ucrainean Odessa.

La 25 februarie, generalul-locotenent al forțelor armate ucrainene Valery Zaluzhny a declarat că o navă care naviga sub pavilionul Republicii Moldova, la 12 mile (19 kilometri) la sud de portul Yuzhny, a fost "avariată de o navă rusă". Declarația a numit nava "Millennial Spirit" și a precizat că detaliile sunt în curs de confirmare.

Garda Națională a Rusiei deține controlul asupra centralei nucleare Zaporijie, anunță Moscova

Garda Națională a Rusiei deține în prezent controlul deplin asupra centralei nucleare ucrainene Zaporijie (Zaporizhzhya), potrivit presei de stat citată de BBC.

Media citează un oficial al Gărzii Naționale care a declarat că angajații centralei lucrează "normal" și că membrii Gărzii Naționale din Ucraina care o apărau au predat armele și au fost eliberați.

Anterior, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a acuzat trupele rusești că au torturat personalul uzinei, spunând că angajații erau ținuți ostatici.

De asemenea, el a avertizat că Rusia va forța conducerea uzinei să emită o declarație falsă care va fi folosită în scopuri propagandistice.

Afirmațiile atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei nu au fost verificate, notează BBC.

Săptămâna trecută, Rusia a ocupat uzina - cea mai mare din Europa - după ce a bombardat-o timp de câteva ore.

Liderii mondiali au acuzat Rusia că prin acțiunile sale pune în pericol siguranța unui întreg continent, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a declanșat "teroarea nucleară".

Nava transporta 600 de tone de păcură și motorină când a fost lovită de o rachetă rusească, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Doi membri ai echipajului au fost grav răniți în urma atacului, a precizat ministerul.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina