x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 147. Bombardamente rusești în regiunea Doneţk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 147. Bombardamente rusești în regiunea Doneţk

20 Iul 2022   •   07:47
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 147. Bombardamente rusești în regiunea Doneţk
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 20 iulie 2022, este cea de-a 147-a zi de război în Ucraina.

Update SUA au anunțat că vor trimite în Ucraina alte patru sisteme de rachete de artilerie HIMARS, potrivit CNN.

Acestea vor face parte din următorul pachet de asistență pentru securitate care va fi anunțat oficial la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

„La sfârșitul acestei săptămâni, vom prezenta următorul pachet prezidențial de retragere a armelor, munițiilor și echipamentelor pentru Ucraina. Va fi a 16-a noastră retragere de echipamente din inventarul DoD din august 2021. Acesta va include încă patru HIMARS, sisteme avansate de rachete, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut o diferență pe câmpul de luptă", a declarat Austin.

Următorul pachet va mai include „MLRS și muniție de artilerie"..

Oficialul american a mai spus că Statele Unite „vor mai trimite peste 2,6 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina".

Update SUA şi statele aliate vor să examineze posibilitatea instruirii piloţilor militari ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a ajuta Ucraina să îşi reconstituie forţele aeriene, scrie Reuters.

"Se doreşte configurarea unui plan pe termen lung despre construirea unei forţe aeriene care să corespundă necesităţilor viitorului", a spus generalul Charles Brown, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din SUA, într-un discurs rosit la Forumul de securitate Aspen, în statul Colorado.

Afirmaţiile generalului american intervin la o zi după ce membri ai Camerei Reprezentanţilor au propus un proiect prin care să fie alocate fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloţilor militari ucraineni.

Generalul Brown nu a făcut niciun comentariu pe tema proiectului de lege, dar a subliniat că instruirea militarilor ucraineni este o problemă complexă, care necesită plecarea piloţilor din Ucraina pentru a se antrena în Statele Unite între două şi patru luni.

Update Rachetele HIMARS, trimise de SUA din Ucraina, au „încetinit semnificativ" asaltul forțelor ruse, potrivit ministrul ucrainean al Apărării, scrie CNN.

„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de stații de comandă și depozite de muniții, folosim doar opt sisteme HIMARS. Acest lucru a încetinit în mod semnificativ avansul Rusiei și a scăzut dramatic intensitatea bombardamentelor lor de artilerie", a spus Oleksii Reznikov.

Autoritățile de la Kiev cer însă mai multe sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a realiza o contraofensivă.

„Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru HIMARS și M270", a spus acesta, referindu-se la sistemele de rachete cu lansare multiplă M270, pe care Marea Britanie s-a angajat să le furnizeze Ucrainei.

„Pentru a reține eficient inamicul, avem nevoie de cel puțin 50 de astfel de sisteme, având în vedere că linia noastră de front este de aproape 2.500 de kilometri. Pentru o contraofensivă eficientă am avea nevoie de cel puțin 100. În acest caz, s-ar putea schimba jocurile pe câmpul de luptă", a explicat demnitarul ucrainean.

Update Soldații ruși din „Grady” au bombardat un cartier rezidențial din Nikopol, două persoane au fost ucise.

Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.

Update Zelenski continuă curățarea serviciului de securitate al Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat epurarea serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) prin demiterea directorului adjunct al instituţiei. Volodimir Horbenko este cel mai recent oficial care şi-a pierdut locul de muncă după ce Zelenski a declarat că şefii nu au eliminat elementele pro-ruse

Această decizie vine în timp ce parlamentarii au votat pentru demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov, şi a procurorului general Irina Venediktova.

Luni, un consilier al lui Zelenski a sugerat că cei doi au fost doar suspendaţi în aşteptarea unei investigaţii, după ce preşedintele a părut iniţial că îi demite, potrivit discursului său nocturn. Dar marţi, liderul ucrainean a depus în faţa parlamentului o moţiune de neîncredere împotriva celor doi, care a fost aprobată de o majoritate covârşitoare de parlamentari, potrivit BBC.

Au existat rapoarte timp de mai multe săptămâni potrivit cărora Zelenski a vrut să-l înlocuiască pe Bakanov după ce a ajuns să îl acuze pentru eşecurile în oprirea avansului rusesc din februarie.

Niciunul dintre cei doi înalţi oficiali, ambii numiţi personal de Zelenski, nu este acuzat că şi-a trădat ţara. Dar ei au condus agenţii în care interferenţa rusă pare să fi avut un impact asupra capacităţii Ucrainei de a menţine teritoriul în primele zile ale războiului.

Vorbind după vot, liderul partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, David Arakhamia, a declarat că recent au ieşit la iveală noi informaţii, iar epurarea SBU va continua în zilele următoare.

„Vor fi multe 'epurări', pentru că de-a lungul anilor mulţi rezidenţi ai serviciilor speciale ruseşti s-au înrădăcinat în secret între zidurile SBU, din păcate", a declarat Arakhamia, adăugând: „Ei au avut acces la materiale pe care nu le aveau înainte".

Bombardamente rusești în regiunea Doneţk

Oraşele Siversk, Slovyansk şi Bakhmut din regiunea Doneţk ar putea deveni cele mai fierbinţi locuri din Donbas - eforturile principale ale ocupanţilor ruşi se vor concentra pe capturarea acestor teritorii. Această opinie a fost exprimată de expertul militar Serhiy Grabskyi în emisiunea unui teleton de informare.

„Eforturile principale ale inamicului vor fi concentrate în aşa-numitul triunghi - Siversk, Slovyansk şi Bakhmut. Dacă stabilim pe direcţii, atunci direcţia principală pare să fie Siversk în primul rând, următoarea este Bakhmut şi a treia Slovyansk, Kramatorsk. Slovyansk şi Kramatorsk sunt o mare aglomeraţie urbană. Adică inamicul va încerca să ne disloce de pe marginea Siversk", spune Grabskyi. În continuare, potrivit expertului, ruşii se vor deplasa în direcţia Bakhmut.

"Evident, conform planurilor sale, putem prezice încercările lui de a avansa spre Slovyansk. Dar situaţia de acolo este mult mai dificilă pentru el", a spus Grabskyi. .

 

×
Subiecte în articol: Ucraina