x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 178. Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră a fost vizat de un atac cu dronă

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 178. Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră a fost vizat de un atac cu dronă

20 Aug 2022   •   08:54
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 178.  Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră a fost vizat de un atac cu dronă

Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol a fost vizat de un atac cu dronă

Update Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina de otrăvirea unor soldați în regiunea Zaporojie. Instituția afirmă că mai mulți militari ruși au ajuns la uspital cu semne de otrăvire gravă pe 31 iulie, potrivit Sky News.

Testele au depistat toxina botulinică de tip B, în corpurile acestora.

„Cu privire la acuzațiile de terorism chimic față de regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia pregătește dovezi justificative cu rezultatele tuturor analizelor”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Instituția nu a precizat deocamdată câți soldați au avut de suferit sau care este starea lor în prezent. 

De cealaltă parte, un consilier al minisrului ucrainean de Interne a declarat că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele rusești care au mâncat conserve de carne expirată.

Update O rachetă rusească a lovit, sâmbătă, o zonă rezidențială din orașul Voznesensk, din sudul Ucrainei, nu departe de centrala nucleară Pivdennoukrainsk, a doua ca mărime din țară.12 civili au fost răniți, scrie Reuters.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev, a declarat pe Telegram că 4 copii se numără printre cei răniți în atacul care a avariat mai multe case și o clădire de apartamente cu cinci etaje din Voznesensk. Orașul se află la circa 30 km de centrala nucleară Pivdennoukrainsk (PNPP), a doua ca mărime din Ucraina.

Biroul procurorului general din regiunea Nikolaev a transmis că 12 civili au fost răniți.

Compania de stat Energoatom, care gestionează toate cele patru generatoare de energie nucleară ucrainene, a descris atacul de la Voznesensk drept „un alt act de terorism nuclear rusesc”.

Alerte de atac aerian au sunat de mai multe ori sâmbătă în regiunea Nikolaev.

„Este posibil ca această rachetă să fi fost îndreptată în mod special spre centrala nucleară Pivdennoukrainsk, pe care armata rusă a încercat să o captureze la începutul lunii martie”, a transmis Energoatom.

Rusia nu a comentat.. Jurnaliștii Reuters nu au reușit să verifice situația din Voznesensk.

Nu au fost raportate pagube la centrala de la Pivdennoukrainsk.

Update Mai mulți copii ar fi fost răniți în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolaev din Ucraina.

Ochiul unei fetițe a fost smuls de o schije, potrivit Nexta, în urma atacului asupra clădirii cu cinci etaje din Voskresenske.

Un jurnalist al BBC Ucraina, care a postat pe Twitter o fotografie a clădirii avariate, a declarat că 4 copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani au fost grav răniți.

De asemenea, ar fi fost răniți și 5 adulți.

Update Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol a fost vizat de un atac cu dronă. Nu sunt persoane rănite, spune guvernatorul Mihail Razvojaiev, citat de AFP. 

"Drona a fost doborâtă chiar deasupra Statului Major al flotei, a căzut pe acoperiş şi a luat foc. Nu a provocat pagube majore, nici răniţi", a transmis acesta pe Telegram, el atribuind atacul forțelor ucrainene.

Este al doilea atac cu dronă împotriva Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, în mai puţin de o lună. Pe 31 iulie, o altă dronă a lovit curtea Statului Major al flotei. 5 angajați au fost răniți. 

De cealaltă parte, Kievul neagă acuzațiile. 

De asemenea, în urmă cu două zile, o altă dronă a fost doborâtă de forțele ruse în apropierea unui aerodrom militar din Sevastopol. 

Alte explozii s-au produs la o bază militară și un depozit cu muniții din peninsula Crimeea, Moscova spunând că este vorba despre sabotaj. 

La începutul acestei luni, pe aerodromul militar din Saki au explodat munițiile. O persoană a murit și altele au fost rănite. 

La începutul lunii august, explozia muniţiilor destinate aviaţiei militare în apropiere de aerodromul militar din Saki, în Crimeea, a făcut un mort şi mai mulţi răniţi.

Update Forțele ucrainene au acces rapid la imagini din satelit datorită unei campanii de strângere de fonduri, scrie dpa. 

Autoritățile de la Kiev au încheiat un contract cu  furnizorul finlandez ICEYE pentru un satelit radar non-stop care oferă imagini, inclusiv pe timp de noapte sau când este înnorat. Sumele necesarea au fost obținute dintr-o campanie de strângere de fonduri lansată de prezentatorul ucrainean de televiziune Serhii Prîtula, prin care s-au strâns circa  16,2 milioane de dolari.

Banii erau destinați inițial pentru achiziția de drone de luptă Bayraktar dar producătorul turc le-a donat, astfel încât fondurile au fost redirecționate.  

Noul satelit va  permite armatei ucrainene să afle poziția trupelor ruse. 
"Să presupunem că în curând orice HIMARS, M270 sau MARS II, precum şi orice armă sau arme autopropulsate cu proiectile de înaltă precizie vor putea distruge inamicul mai eficient", a spus Oleksii Resnikov, ministrul Apărării de la Kiev. 

Explozii la Melitopol și Nikopol

Încă de la primele ore le diminetii au fost raportate explozii în Melitopol ocupat de ruși.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că exploziile au fost auzite în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, în oraș. Se presupune că exploziile ar fi avut loc la o bază militară rusă din apropierea aeroportului. Nu au fost raportate victime la momentul publicării acestei informații.

Orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, din Ucraina, a fost bombardat cu 10 obuze de ruși sâmbătă dimineață. Au fost avariate 9 case particulare, panouri solare, linii electrice. Până la 300 de oameni au rămas fără electricitatespun autoritățile.

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia crimeea