x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 214. Bombardamente lovesc sudul Ucrainei

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 214. Bombardamente lovesc sudul Ucrainei

25 Sep 2022   •   08:06
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 214. Bombardamente lovesc sudul Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Duminică, 25 septembrie 2022, este cea de-a 214-a zi de război în Ucraina.

Bombardamente lovesc sudul Ucrainei, Rusia este în vizorul ONU din cauza escaladării situației

Bombardamentele au lovit sudul Ucrainei sâmbătă seara târziu, în timp ce Rusia a încercat să își apere războiul de șapte luni la Națiunile Unite, chiar dacă încearcă să escaladeze conflictul, scrie Reuters.

Kievul și națiunile occidentale spun că referendumurile din teritoriile pe care Rusia le-a cucerit prin forță sunt un simulacru menit să justifice o intensificare a ostilităților cu trupe nou recrutate, după pierderile de pe câmpul de luptă din Ucraina din ultimele săptămâni.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a adresat sâmbătă Adunării Generale a ONU și presei mondiale, considerând că opoziția față de asaltul Rusiei asupra vecinului său este limitată la Washington și la țările aflate sub influența sa. Aproape trei sferturi dintre țările din cadrul adunării au votat pentru împotriva Rusiei și pentru a-i cere să-și retragă trupele la scurt timp după invazia din 24 februarie.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din regiunea ucraineană Zaporojia de sâmbătă.

Guvernatorul regional Oleksandr Starukh a declarat pe Telegram că forțele ruse au lansat "un atac masiv cu rachete" asupra regiunii, lansate din aproximativ 10 avioane, rănind cel puțin trei persoane.

Agenția rusă de știri de stat RIA, citând surse anonime, a declarat că forțele ucrainene au bombardat un depozit de grâne și depozite de îngrășăminte din regiune.

Reuters nu a reușit să verifice afirmațiile niciuneia dintre părți.

Lavrov, într-o conferință de presă care a urmat discursului său la adunarea de la New York, a declarat că regiunile ucrainene în care se desfășoară voturile vor fi sub "protecția deplină" a Moscovei dacă vor fi anexate de Rusia, inclusiv cu arme nucleare.

Grupul celor șapte economii industrializate a declarat că nu va recunoaște rezultatele voturilor.

Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu referendumurile, acuzând Rusia că încalcă Carta ONU prin încercarea de a schimba granițele Ucrainei, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.

Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a țării de la al doilea război mondial încoace, un anunț care a făcut ca unii ruși să se îndrepte rapid spre granițe iar prețurile biletelor de avion de la Moscova să explodeze.

Peste 2.000 de persoane au fost reținute în Rusia pentru că au protestat împotriva proiectului, inclusiv 798 de persoane reținute în 33 de orașe sâmbătă, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Când a fost întrebat sâmbătă de ce atât de mulți ruși părăsesc țara, Lavrov a indicat dreptul la libertatea de circulație.

×
Subiecte în articol: Ucraina