x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 25. 45 de școli au fost distruse în regiunea Kiev. 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 25. 45 de școli au fost distruse în regiunea Kiev. 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni

20 Mar 2022   •   08:13
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 25. 45 de școli au fost distruse în regiunea Kiev. 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni
Sursa foto: Hepta

Duminică, 20 martie, este cea de-a 25 zi de război în Ucraina.

Update 21.50 64 de angajați de la Cernobîl au fost lăsați să plece, după 3 săptămâni.

După ce au fost ținuți, practic, ostatici de trupele ruse, timp de mai bine de trei săptămâni, 64 de angajați de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au reușit în sfârșit să plece, relatează BBC.

Aceștia au fost înlocuiți de 46 de angajați, care s-au oferit voluntar să se deplaseze la centrală.

Update 21.30 Autoritățile ruse au afirmat că au lansat un alt atac cu rachete hipersonice asupra Ucrainei, pentru a doua zi consecutiv, relatează Sky News.

Arma - cunoscută sub numele de Kinzhal, care înseamnă pumnal - a lovit un depozit de combustibil ucrainean în apropierea portului Mykolaiv de la Marea Neagră, potrivit unui oficial al Ministerului rus al Apărării.

Este a doua zi consecutivă în care Rusia afirmă că a folosit această rachetă, care este capabilă să lovească ținte aflate la 2.500 km distanță, cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului.

Update 19.30 Rusia a confirmat astăzi, 20 martie, că comandantul adjunct al flotei ruse, Andrei Palîi, a fost ucis în Ucraina. El ar fi murit în timpul luptelor din regiunea Mariupol.

„Am fost prieten cu Andrei Nikolaevici. Era o persoană foarte deschisă și decentă. Un adevărat ofițer dintr-o dinastie militară. Oricine l-a întâlnit vreodată își va aminti întotdeauna bunătatea lui. Se bucura de o mare autoritate în flotă, înțelegere și auz, a știut să găsească o abordare față de orice persoană ”, a spus șeful Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, citat de Kommersant.

Update 18.50 Președintele Volodimir Zelenski solicită Israelului să ofere arme Ucrainei și întreabă de ce acest stat nu a impus sancțiuni Rusiei.

El adaugă că Israelul are cea mai bună apărare antiaeriană din lume și spune că „puteți cu siguranță să ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor”.

„Alegerea este a voastră, fraților și surorilor, iar voi trebuie să trăiți apoi cu alegerea pe care o faceți, poporul Israelului".

Update 18.30 Proteste la Energodar

Update 18.00 Forțele ruse au distrus cel puțin 45 de instituții de învățământ din regiunea Kiev.

Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale de la Kiev, Alexander Pavlyuk.

„În regiunea Kiev, se știe despre distrugerea și deteriorarea a 45 de instituții de învățământ. În ultimele zile, ca urmare a loviturilor inamice, instituțiile de învățământ din comunitățile Dmitrov, Petrovsky, Velikodimersky, Makarovskaya au fost avariate”, se arată în mesaj.

Update 16.30 Mihail Podolyak, consilierul președintelui Zelenski, a anunțat, pe Twitter, că apărătorii Ucrainei au omorât șase generali ruși.

„Rata ridicată a mortalității în rândul celui mai înalt stat major de comandă al Rusiei este izbitoare. 6 generali au fost distruși. Generalii-maior Tushaev, Gerasimov, Kolesnikov, Suhovetsky, Mityaev, general-locotenent Mordvichev”, se arată în mesajul lui Podolyak.

Update 15.10 Proteste în Herson

Update 14.50 Imagini din Irpin

Update 14.30 Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-un interviu că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice”. Oficialul turc a mai spus că există speranţe pentru o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute în negocierile de până acum, informează Reuters.

Update 14.10 Oficialii ucraineni au anunțat un nou bilanţ al pierderilor suferite de armata rusă, aproximativ 14.700 de soldaţi morţi, relatează The Kyiv Independent. La capitolul distrugeri: 476 tancuri, 230 sisteme de artilerie, 1.487 vehicule blindate, 44 de sisteme antirachetă, 96 avioane și 118 elicoptere. La toate acestea se adaugă 3 nave şi 60 de cisterne combustibil.

13:10Ucrainenii se așteaptă la un atac în vestul țării . După nord, sud şi est, Ucraina se aşteptă la un atac în vest. Armata ucrainiană crede că Rusia va ataca regiunea Volîn aflată la granița cu Belarus.Ucraina consideră că există un risc ridicat ca un atac asupra regiunii Volîn din vestul Ucrainei să fie lansat din Belarus, a declarat duminică biroul preşedintelui Volodimir Zelenski, citând armata.

12:40 Surse ucrainene: 56 de morți după ce rușii au tras asupra unui cămin de bătrâni. 56 de persoane au murit după ce forțele rusești au tras asupra unui cămin de bătrâni din estul Ucrainei, susțin surse ucrainene, preluate de Sky News.Trupele din Rusia ar fi tras asupra unui cămin de bătrâni din orașul Kreminna omorând 56 de persoane. Reprezentanții guvernului ucrainean spun că ocupanții au tras în clădire dintr-un tanc „cu cinism și cu bună știință”

12:00 Ministerul rus al Apărării a aratat dovezile utilizării aeroportului civil din Homel, Belarus, pentrua ataca Ucraina.Site-ul Ministerului a publicat astăzi un videoclip care arată decolarea unei drone Orlan cu muniție de pe un aerodrom din Homel.

Update 11.13 Mai mult de o cincime din cele 44 de milioane de persoane care trăiau în Ucraina înainte ca Rusia să invadeze ţara, luna trecută, au fost mutate în interiorul ţării sau au fugit în alte ţări, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.Milioane de oameni din Ucraina se confruntă zilnic cu o luptă pentru supravieţuire, în timp ce oraşele afectate puternic de lupte sunt sărace în alimente, nu au apă curată, nu au acces la asistenţă medicală şi funcţionează fără căldură şi electricitate.

Update 10.03 O școală de arte din orașul ucrainean Mariupol a fost bombardată de ruși, iar sute de oameni ar putea fi în interior, anunță Sky News.Reprezentanții consiliului local din Mariupol susțin că trupele rusești au bombardat o școală din orașul asediat. În interior, ar putea fi 400 de persoane care se refugiau din cauza bombardamentelor.

Update 09.40 La Mariupol, ocupanții au aruncat o bombă asupra unei școli de artă în care se ascundeau aproximativ 400 de oameni. Potrivit consiliului municipal, clădirea a fost distrusă, civilii sunt încă sub dărâmături. Informațiile privind numărul victimelor sunt necunoscute deocamdată, scrie pravda.com.ua.

Update 9:20 Cel puțin 847 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, anunță ONU, subliniind însă că cifrele reale sunt, cu siguranță, „considerabil mai mari”. În special, datele din zonele în care ostilitățile sunt în desfășurare, inclusiv Mariupol, Volnovakha și Izyum.

Update 08.30 Potrivit The Kyiv Independent, pe parcursul nopții, raiduri aeriene au avut loc în Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liviv, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa.

Update 08.15 Pe parcursul nopții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat cu un mesaj ucrainenilor.

El a reafirmat că „Ucraina a căutat întotdeauna soluții pașnice”. Zelenski a spus că „pentru noi contează fiecare persoană ucisă, fiecare familie distrusă, fiecare casă ruinată. Pentru că suntem ucraineni, iar pentru noi viața omenească nu are preț”.

Zelensky

×
Subiecte în articol: Ucraina