x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 34. Negocieri ruso-ucrainene la Istanbul

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 34. Negocieri ruso-ucrainene la Istanbul

29 Mar 2022   •   07:47
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 34. Negocieri ruso-ucrainene la Istanbul
Sursa foto: Hepta

Marți, 29 martie 2022, este cea de-a 34-a zi de război în Ucraina.

Update 20.38 In apropiere de Belgorod - Rusia, in apropierea granitei cu Ucraina - a explodat un depozit de munitii

Update 20.36 In Belarus -orasul Gomel - mai multe surse afirma ca echipamentele de lupta rusesti erau in retragere. Aceeasi informatie vine si din Rechitsya unde au fost vazute unitati blindate care trec dinspre Ucraina.

 

 

 

Update 20.19 Explozii si incendii provocate de loviturile artileriei ruse in regiunea Harkov

 

 

Update 18.45 Belgia a expulzat 21 de diplomați ruși pentru presupuse fapte de spionaj și amenințări la adresa securității, a declarat marți, 29 martie, Ministerul Afacerilor Externe al Belgiei pentru Reuters.

Update 18.30 Locuitorii orașului Sieverodonețk, din regiunea Lugansk, au rămas fără apă și curent electric din cauza bombardamentelor rusești. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, notează novosti.dn.ua.

Update 18.00 Ruslan Geremeev comandantul trupelor cecene la Mariupol a fost ranit!

Primele date arata ca ranile sunt grave.

Filmarea arata atacul trupelor cecene in timpul carora a fost doborat Geremeev, conform surselor ucrainene

Update 17.45 Abandonat la Irpen

Update 17.20 Tactica loviturilor cu rachete prin surprindere a fost folosita cu succes pana acum de fortele ucrainene. Trupele ruse s-au adaptat si o folosesc la randul lor. Dovada, in imaginile de mai jos

Update 17.10 Anonymus a atacat Autoritatea aviatica Civila din Rusia

Update 16.00 Întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelensky este posibilă concomitent cu parafarea acordului dintre Federația Rusă și Ucraina la nivelul Ministerului de Externe. Asta a declarat Vladimir Medinsky, asistentul prezidențial și șeful delegației ruse pentru negocierile cu Ucraina, după discuțiile cu delegația rusă desfășurate marți, 29 martie la Istanbul.

Update 15.30  Ministerul rus al Apărării a decis să reducă activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernigov, a declarat șeful adjunct al departamentului.

Update 14.50 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că principalele sarcini ale „operațiunii militare speciale au fost finalizate, astfel Rusia își va concentra eforturile pentru atingerea obiectivului principal – eliberarea Donbass-ului”.

Update 14.40 Negocierile de la Istanbul s-au încheiat. Drept urmare, părțile au afirmat că runda de astăzi este finalizată și negocierile vor continua. Delegația ucraineană a spus: „Avem nevoie de multe țări, inclusiv Turcia, ca garanți”.

Update 13.30 Imagini din interiorul clădirii administrative a regiunii Nikolaev, afectată de o lovitură de rachetă a Federației Ruse

Update 12.10 Pentru ziua de marți, 29 martie, în Ucraina vor fi organizate trei coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor, anunță viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk.

Update 12.00 Ce mai circulă pe strazile din Mariupol

Update 11.20 Cartier din orasul Irpin, aflat la periferia Kievului. Localitatea a fost recucerita, ieri, de trupele ucrainene

Update 10.50 Cladirea administratiei din Nikolaev

Update 10.20 Imagini din Trostyanets dupa eliberare

Update 10.00 In regiunea Odesa, Fortele Navale ale Federatiei Ruse au deschis din nou tirul cu rachete care au lovit tinte militare ucrainene

Update 09.50 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat un videoclip in care se arata cum un vehicul blindat rusesc - care se retragea din lupta - este distrus printr-un atac aerian

Update 09.25 Imagini cu trupe ucrainene in Irpen, localitatea din periferia Kievului recent eliberata

Update 09.15 Într-o zona a Ucrainei, în apropierea frontului din est, doi copii si-au improvizat arme si au organizat un filtru pe mijlocul strazii. Ei cer soferilor sa le arate actele si, in cazul in care li se pare ceva suspect vor sa auda cum spun un cuvant al carui accent este greu de pronuntat pentru rusi. Copiii cer ocupantilor masinii sa coboare  pentru verificari. Dar fug acasa cand sunt luati la rost de militarul ucrainean

Update 09.00 În Mariupol continuă luptele de gherilă urbană. Un T 72 B rusesc încasează o lovitură directă de aruncător de grenade, este avariat (film1). În același timp blocurile continuă să fie dărâmate de artilerie (film 2), o șină de tramvai a fost proiectată într-un imobil (film 3)

Update 08.50 Armata ucraineană susține că forțele ruse s-au concentrat pe bombardarea depozitelor de combustibil. În cea mai recentă actualizare, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete în cartierele rezidențiale din întreaga țară, concentrându-se pe compartimentele de depozitare a combustibilului într-un efort de a „complica logistica” și de a „crea condiții pentru o criză umanitară”.

Update 08.30 Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa existenței țării – și nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Update 08.00 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului.

„Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând”, a spus Dmitro Kuleba.

Delegațiile rusă și ucraineană au ajuns în Turcia pentru negocierile de pace

Marți au loc primele discuții față în față dintre delegația Rusiei și cea a Ucrainei, în Turcia, după două săptămâni. Rușii au aterizat la Istanbul luni seara, iar delegația ucraineană ceva mai târziu.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu o zi mai devreme cu omologul său rus. El a încercat să își poziționeze țara ca mediator cheie și, în cadrul convorbirii, a îndemnat Kremlinul să accepte o încetare a focului.

Speranțele nu sunt mari, scrie BBC.

Discuțiile au loc între consilieri prezidențiali ruși și ucraineni. Întâlnirea nu este una la nivelul miniștrilor de externe, care s-au întâlnit în Turcia pentru negocieri de pace care au eșuat la începutul acestei luni. Ele vor continua acolo unde s-au oprit convorbirile în format video, aproape zilnice.

Președintele Ucrainei a declarat că este dispus să ia în considerare neutralitatea (ceea ce înseamnă că Ucraina nu s-ar alia militar cu alte țări), dar nu înainte de un referendum sau de retragerea trupelor rusești.

Acest lucru creează încă o prăpastie între poziția sa și cererile Rusiei. Chiar și speranțele pentru noi coridoare umanitare par slabe, după ce Ucraina a decis să nu le pună în aplicare din cauza temerilor legate de atacurile forțelor rusești.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia