x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 38. Ucraina revendică o serie de victorii în jurul Kievului

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 38. Ucraina revendică o serie de victorii în jurul Kievului

02 Apr 2022   •   06:54
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 38. Ucraina revendică o serie de victorii în jurul Kievului
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 2 aprilie 2022, este cea de-a 38 zi de război în Ucraina.

Update 20.45 Peste 170 de persoane au fost reținute în orașele din Rusia, în timp ce protestau față de conflictul din Ucraina. Printre cei reținuți se numără și un tânăr care ține în mână un ambalaj cu salam.

UPDATE ora 19:15 Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de orașe și așezări de la forțele ruse în regiunea Kiev, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych, citat de BBC.Dar lupte mai intense vor avea loc în alte zone ale țării, a declarat el pentru televiziunea locală.

UPDATE ora 18:15 Agenția nucleară de stat din Ucraina afirmă că trupele ruse au deschis focul la un miting pro-Ucraina al locuitorilor din Enerhodar, un oraș din sudul țării unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie BBC.Agenția Energoatom a postat o înregistrare video pe serviciul de mesagerie Telegram, care arată explozii - aparent focuri de mortier - într-o piață unde se adunase mulțimea.

UPDATE ora 17:55 Trupele ruse au răpit un viceprimar local în regiunea Sumy din nordul Ucrainei, a declarat pentru BBC Ukraina șeful regiunii, Dmytro Zhyvytskyi.Oficialul este Oleksiy Shibayev, viceprimar al districtului Nova Sloboda. El însoțea o livrare de ajutoare oprită vineri de trupele rusești la un punct de control în zona Putyvl, la aproximativ 80 km nord-vest de Sumy.

UPDATE ora 16:35 - Turcia intenționează să evacueze pe cale maritimă civilii aflați în orașul asediat Mariupol, a anunțat, sâmbătă, ministrul Apărării din această țară, citat de CNN.

Update 15.20 Bilanțul victimelor atacului asupra clădirii administrative din Nikolaev de acum câteva zile a ajuns la 33. Echipele de salvare continuă căutarea victimelor printre dărâmături, la 4 zile după atac.

Update 14.50 Sâmbătă, în jurul orei 11:00, steagul Ucrainei a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl și s-a cântat imnul național, conform unui anunț al Energoatom, Compania Națională de Generare a Energiei Nucleare din Ucraina.Totul după ce, în urmă cu două zile aceeași instituție transmitea că cele mai multe dintre forțele ruse care au ocupat zona au părăsit complexul dezafectat.

Update 13.54 Ucraina afirmă că a recucerit orașul Brovarî. Magazinele și întreprinderile se redeschid în oraș după ce oficialii ucraineni au declarat că au recucerit orașul, aflat la 12 mile est de capitala Kiev.Primarul din Brovarî a declarat într-un discurs televizat că „ocupanții ruși au părăsit practic tot districtul".

Update 12.14 Forţele armate ucrainene continuă contraofensiva în jurul Kievului, în timp ce trupele ruse se retrag, potrivit  unui buletin informativ al serviciilor britanice de informaţii militare, preluat de Reuters.

Update 10.38 Șapte coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor astăzi, potrivit vicepremierului ucrainean. Iryna Vereshchuk a declarat că rutele includ un coridor pentru persoanele care pleacă cu mașini private din orașul Mariupol și altul cu autobuze pentru locuitorii din Mariupol prin orașul Berdyansk.

Update 09.38 Rachetele rusești au lovit două orașe din centrul Ucrainei, avariind infrastructura și clădirile rezidențiale, potrivit șefului regiunii Poltava. Dmitri Lunin a declarat că o rachetă a vizat infrastructura din orașul Poltava în cursul nopții, în timp ce în Kremenciuk au avut loc "multe atacuri" sâmbătă dimineață.

Update 09.00 158 de copii din Ucraina au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei. Un număr de 254 de copii sunt răniți. Cei mai afectați copii sunt în Kiev – 75, Donețk – 71, Harkov – 56, Chernihiv – 46, Mykolaiv – 31, Lugansk – 31, Zaporozhye – 22, Herson – 29.

Update 08.10 Forțele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra Poltavei și Kremenchug, anunță președintele Administrației Militare Regionale Poltava, Dmitri Lunin.

„Orcii au tras asupra regiunii Poltava. Poltava. Noaptea, un atac cu rachete asupra uneia dintre facilitățile de infrastructură. Kremenchug. Dimineața au avut loc multe atacuri asupra orașului. În infrastructură și clădiri rezidențiale”, a scris Lunin.

Update 08.00 Forțele rusești au tras trei rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa. Potrivit șefului administrației militare regionale din Odesa, Maxim Marchenko, mai multe persoane au fost rănite, însă deocamdată nu se cunoaște numărul victimelor.

Update 07.00 Forțele ruse s-au retras de pe aeroportul din Gostomel

A fost anunţat primul deces din rândul soldaţilor ruşi, ca urmare a radiaţiilor de la Cernobîl

Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl.

Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, a fost constatat primul deces al unui soldat rus cauzat de radiaţiile primite la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a comunicat acest lucru pe postul său TV.

Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare.

Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a anunţat vineri că forţele armate din ţara lui au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl, oprind stângăciile făcut de ruşi timp de circa o lună.

×
Subiecte în articol: Ucraina