x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 39. 410 cadavre găsite în orașele din apropierea Kievului

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 39. 410 cadavre găsite în orașele din apropierea Kievului

03 Apr 2022   •   07:31
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 39. 410 cadavre găsite în orașele din apropierea Kievului
Sursa foto: Hepta

Duminică. 3 aprilie 2022, este cea de-a 39-a zi de război în Ucraina.

Update 21.50 Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că aliaţii occidentali vor conveni asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în zilele următoare din cauza invaziei sale din Ucraina şi a atrocităţilor comise de trupele ruse în oraşul Bucha.

Update 20.50  Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut duminică o slujbă pentru soldații ruși, pe care i-a îndemnat să-și apere țara „așa cum numai rușii o pot face” și le-a spus că Rusia este o țară „iubitoare de pace” care a suferit mult din cauza războiului.

Update 19.40 Procurorii ucraineni care investighează posibile crime de război comise de Rusia au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului.

Update 18.10 Trupele ucrainene au preluat controlul asupra Pripyat, orașul fantomă aflat lângă centrala nucleară de la Cernobîl, a anunțat duminică, 3 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update 17.10 Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirmă că a documentat „aparente crime de război” comise de forţele militare ruse în rândul civililor din Ucraina.

HRW precizează într-un comunicat că a descoperit „mai multe cazuri în care forţele militare ruse au comis încălcări ale legilor războiului” în regiuni controlate de ele în Ucraina, cum ar fi Cernigău, Harkov şi Kiev.

UPDATE 15:10 Autoritățile ucrainene trebuie să verifice dacă există deșeuri radioactive și radiații în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o "problemă radioactivă gravă", scrie Sky News, în urma unei informări făcută de șeful zonei de excludere de la Cernobîl.Acesta a declarat că aproximativ 1.500 de soldați ruși s-au aflat în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl în timpul ocupării zonei de către Rusia.

UPDATE 14:20 Două explozii au fost auzite duminică în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters, la câteva zile după ce autoritățile ruse au acuzat forțele ucrainene că au lovit un depozit de combustibil din această localitate.

UPDATE 13:50 Forțele ruse țin captivi 11 primari ai unor localități ucrainene și au ucis un primar în detenție, a declarat duminică vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, citată de CNN.Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Vereshchuk a spus că 11 primari locali din regiunile Kiev, Kherson, Mykolaiv și Donețk "se află în captivitate rusă".Ea a adăugat că Ucraina va "informa Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și alte organizații despre captivitatea lor".

UPDATE 13:10 Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut lumii să reacționeze la "masacrul" care, în opinia sa, a avut loc în orașul Bucha, în apropiere de Kiev, relatează BBC."Rușii urmăresc să elimine cât mai mulți ucraineni", a declarat el într-o postare pe Twitter, solicitând grupului G7 al celor mai bogate națiuni din lume să impună sancțiuni Rusiei ca răspuns.

UPDATE 12:40 - Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare, au anunţat duminică serviciile de informaţii britanice, informează Reuters.

Update 11.20 Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare, au anunţat duminică serviciile de informaţii britanice.

Update 10.30 Duminică vor continua eforturile pentru evacuarea civililor din Mariupol și Berdyansk, a anunțat vicepremierul Ucrainei.

Update 10.10 Pe internet apar imagini cu exploziile matinale din Odesa. Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major Operațional al administrației militare regionale, spune că bombardamentele rusești au lovit „infrastructura critică” din orașul-port.

Update 08.20 Un depozit de combustibil din orașul ucrainean Odesa arde duminică dimineața, potrivit unei echipe CNN de la fața locului.

Explozii puternice în portul ucrainean Odesa - rapoarte

 Explozii puternice în portul Odesa din sudul Ucrainei au fost raportate duminică dimineață, conform BBC.

Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut și fumul exploziilor.

Corespondentul Washington Post, Isabelle Khurshudyan, care se află în Odesa, a scris pe Twitter: "Explozii puternice în centrul Odesei chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel tocmai s-au cutremurat. Nu este clar ce a fost".

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a îndemnat locuitorii orașului să rămână în adăposturi.

"Vom învinge. La naiba cu dușmanii!", a scris el într-o postare pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Ucraina