x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 44. Bilanțul atacului cu rachete din gara Kramatorsk a crescut la 50 de morți

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 44. Bilanțul atacului cu rachete din gara Kramatorsk a crescut la 50 de morți

08 Apr 2022   •   04:04
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 44. Bilanțul atacului cu rachete din gara Kramatorsk a crescut la 50 de morți
Sursa foto: Hepta

Vineri, 8 aprilie 2022, este cea de-a 44-a zi de război în Ucraina

Update 18.30 Bilanțul morților în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 50 de persoane, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, citat de CNN.Într-o actualizare pe Telegram, Kirilenko a declarat că 50 de persoane au murit, dintre care cinci erau copii, adăugând că 12 persoane au murit după ce au fost duse la spital."În acest moment, 98 de persoane au fost duse la spitale. Ne așteptăm ca și alte victime să ceară ajutor medical în decurs de una sau două zile, astfel încât numărul victimelor va fi în continuă schimbare”, a scris Kirilenko. Dintre cei 98 de răniți care au fost duși la unități medicale, 16 erau copii, 46 erau femei și 36 erau bărbați, a precizat el.

Update 18.00 În Bucea a început exhumarea cadavrelor din gropile comune, în vederea identificării și stabilirii cauzelor exacte ale deceselor. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova susține că, aproximativ 67 de cadavre se află într-o singură groapă din apropierea bisericii din localitate. 

Update 16.40 Peste 1 500 de locuitori din regiunea Lugansk se îndreaptă spre regiunile centrale și de vest ale Ucrainei, șeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serghei Gaidai.

Update 16.20 NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

Update 16.00 Moscova anunţă, vineri, că războiul din Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte „operaţiune specială”, s-ar putea încheia în „viitorul apropiat”, deoarece obiectivele sale au fost atinse, iar operaţiunile au fost desfăşurate atât de armata rusă, cât şi de negociatorii de pace ruşi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. 

Update 13.30 Ministerul Apărării al Federației Ruse a negat declarațiile autorităților ucrainene despre implicarea Rusiei în atacul cu rachete de la Kramatorsk. Ministerul a anuntat că toate declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev despre atacul cu rachete presupus a fi fost desfășurat de Rusia in gara din Kramatorsk sunt "o provocare și absolut neadevărate, deoarece forțele armate ruse nu aveau misiuni de foc pe 8 aprilie în orașul Kramatorsk și nici nu au fost planificate". "Rachetele tactice Tochka-U, ale căror fragmente au fost găsite în apropierea gării Kramatorsk fotografiate și publicate de martori oculari, sunt folosite doar de catre forțele armate ucrainene. La mijlocul lunii martie, acelasi tip rachetă folosit de Forțele Armate ale Ucrainei a fost folosit in  atacul din  centrul orașului Donețk, în urma căreia 17 persoane au murit pe loc și alți 36 de civili au fost răniți", se mai adauga in comunicatul Ministerul rus al Apararii.

UPDATE 13: 04 Bombardamentele rusești continuă în Harkov, pe fondul luptelor grele din jurul Izium, anunță autoritățile ucrainene.Forțele ruse au bombardat orașul Harkov, a declarat vineri guvernatorul militar regional, în condițiile în care luptele grele continuă în estul Ucrainei. „În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație rusești au tras de 48 de ori cu artilerie, mortiere, tancuri și lansatoare multiple de rachete în Saltivka, Piatyhatky, Oleksiivka, Derhachi și în centrul orașului", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, pe Telegram.

Update 12.58 Tiruri de rachete au lovit gara Kramatorsk. Peste 30 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite. Canalele rusești prezintă rachetele de la Kramatorsk, susfin ca sunt Tockha U (folosite de ucraineni). Autoritatile ucrainene anunță că atacul a fost al rușilor, rachetele fiind Iskander.

UPDATE 12: 14 Două rachete rusești au lovit o gară din Kramatorsk, în estul Ucrainei, provocând victime, a anunțat compania feroviară de stat. Anterior, un atac aerian asupra unei căi ferate a blocat mai multe trenuri tot în zona de est, anunță Sky News.Gara bombardată de ruși este folosită pentru evacuarea civililor din zonele atacate de trupele Rusiei.Anterior, au apărut informații potrivit cărora trei trenuri de evacuare au fost blocate după un atac aerian asupra unei căi ferate controlate de Ucraina în apropiere de stația Barvinkove din estul Ucrainei.Trenurile care pleacă din Slovyansk, Kramatorsk și Lyman, care se află în regiunea Donețk, au fost blocate, a relatat postul de radio Hromadske.De asemenea, deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că alte lovituri aeriene au lovit linia de cale ferată în partea de nord a regiunii Donețk.

 

 

UPDATE 11: 20 Pierderile armatei ruse cresc de la o zi la alta, anunță reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina. Este vorba despre decese ale militarilor și distrugeri provocate echipamentelor militare.Ucraina a actualizat vineri informațiile privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.Partea ucraineană susține că aproximativ 19.000 de militari ruși au fost uciși în perioada 24 februarie-8 aprilie.De asemenea, 1.891 de vehicule blindate au fost distruse. Rușii au mai pierdut 135 de elicoptere, 700 de tancuri, 150 de avioane, 333 de sisteme de artilerie, 1.361 de autovehicule militare și 7 nave.Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

UPDATE 10:50 Oficiali ucraineni anunță că Ucraina controlează orașul Luhansk, în ciuda atacurilor repetate ale armatei ruse.Rusia acumulează forțe în regiunea estică Luhansk, dar nu a reușit să străpungă apărarea ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii.Se pare că forțele rusești își reorientează eforturile în estul Ucrainei după ce s-au retras din nord.Experții susțin că în următoarele zile rușii vor începe o mare ofensivă în estul și sud-estul Ucrainei.

UPDATE 10: 22 Autoritățile din Ucraina anunță că vineri vor fi organizate 10 coridoare pentru evacuarea civililor din mai multe regiuni.Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a anunțat că 10 coridoare de evacuare vor fi deschise vineri, anunță CNN.Coridoarele includ rute pentru civilii care pleacă din orașul asediat Mariupol și din regiunea Luhansk, care a fost supusă unor bombardamente intense.Coridoarele sunt în est și sud est. Astfel, în estul regiunii Donețk, un coridor de evacuare urmează să se deschidă de la Mariupol la Zaporojia pentru cei care pot folosi transportul personal.În sud-estul regiunii Zaporojia, se vor deschide coridoare din Berdiansk, Tokmak, Melitopol și Enerhodar.De asemenea, în Luhansk, coridoarele de evacuare urmează să se deschidă de la Severodonetsk, Lysychansk, Popasna, Hirske și Rubizhne până la Bakhmut.

UPDATE 09: 37 Rusia continuă pregătirile pentru o ofensivă în estul Ucrainei şi asediul oraşului-port strategic Mariupol de la Marea Azov, arată Statul Major al armatei ucrainene într-un nou raport cu privire la situaţia de pe front, potrivit EFE."Principalele eforturi ale invadatorilor ruşi continuă să se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva în zona oraşului Izium (situat pe râul Doneţ, în regiunea Harkov) şi spre zona Doneţk", în estul Ucrainei, menţionează raportul citat."În ultimele 24 de ore, pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au fost respinse şapte atacuri inamice", spune înaltul comandament militar al Ucrainei, care enumeră distrugerea a patru tancuri, a două sisteme de artilerie, a zece blindate şi 11 vehicule ruseşti.

UPDATE 08: 53 Forţele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei spre Belarus şi Rusia, a transmis vineri Ministerul Apărării al Marii Britanii, informează Reuters şi AFP.Cel puţin o parte a acestor trupe vor fi transferate spre estul Ucrainei pentru a lupta în Donbas, potrivit Londrei.Trupele vor avea nevoie până atunci de o 'reaprovizionare semnificativă', o operaţiune care va dura probabil 'cel puţin o săptămână', estimează aceeaşi sursă.Aceasta a mai afirmat că tirurile ruseşti asupra unor oraşe din est şi sud continuă şi că forţele ruse au înaintat mai departe spre sud de Izium, care rămâne sub controlul lor.

UPDATE 07: 13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situaţia din oraşul Borodianka este „mult mai înfricoşătoare” decât cea din Bucea. Ucrainienii au început în Borodianka operaţiunile de îndepărtare a dărmăturilor din zona clădirilor lovite de bombardamentele ruseşti.Cel puţin 26 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile a două case până în acest moment, potrivit procurorului general al Ucrainei, Iryna Venediktova.„Este mult mai înfricoşător acolo. Mai multe victime ale invadatorilor ruşi”, a spus Zelenski. Preşedintele ucrainean susține că atrocităţi similare au fost văzute şi în Mariupol.

Uniunea Europeană aprobă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat, joi seară, noi sancţiuni "substanţiale" împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară din Ucraina, printre măsuri figurând oprirea importurilor de cărbuni şi interzicerea accesului navelor ruse în porturi europene.

"Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) a aprobat un nou set de sancţiuni în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acest set substanţial de sancţiuni extinde la noi domenii măsurile împotriva Rusiei", anunţă Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

"Sunt prevăzute sancţiuni contra oligarhilor, contra entităţilor ruse de propagandă, contra membrilor aparatului de securitate şi militar, precum şi contra entităţilor din sectorul industrial şi tehnologic care au implicare în agresiunea rusă din Ucraina", precizează Preşedinţia franceză a Consiliului UE.

Noile măsuri includ blocarea activelor a numeroase bănci ruse, interzicerea importurilor de cărbuni, instituirea unui embargou privind importurile de armament rusesc, precum şi oprirea exporturilor ruse, inclusiv de tehnologie ultramodernă, în valoare de zece miliarde de euro. De asemenea, Uniunea Europeană va interzice importurile de materie primă în valoare de 5,5 miliarde de euro din Rusia, nu va mai permite accesul navelor ruse în porturi europene şi nici accesul transportatorilor rutieri din Rusia şi Belarus.

Anterior, Statele Unite şi Grupul G7 au anunţat noi sancţiuni financiare şi comerciale împotriva Rusiei, ca reacţie la continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina.

×