x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 64. Autorităţile ucrainiene afirmă că Rusia a lansat atacuri cu rachete

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 64. Autorităţile ucrainiene afirmă că Rusia a lansat atacuri cu rachete

28 Apr 2022   •   08:07
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 64. Autorităţile ucrainiene afirmă că Rusia a lansat atacuri cu rachete
Sursa foto: Hepta

Joi, 28 aprilie 2022, este cea de-a 64-a zi de război în Ucraina.

Update Două explozii s-au produs, joi seară, în capitala Ucrainei, Kiev, iar autorităţile afirmă că armata rusă a comis atacuri cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.Conform agenţiei Reuters şi posturilor de televiziune BBC News şi CNN, au avut loc cel puţin două explozii, joi seară, la câţiva kilometri de centrul oraşului Kiev. Exploziile s-au produs la finalul întâlnirii secretarului general ONU, Antonio Guterres, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Update Un comandant militar ucrainean ascuns în interiorul oțelăriei Azovstal din Mariupol a declarat pentru Sky News că o bombă aeriană rusă a lovit un adăpost dintr-un spital de campanie din cadrul uzinei. Maiorul Serhiy Volyna, comandantul Brigăzii 36 a armatei ucrainene, a declarat că o bombă aeriană a aterizat în apropierea spitalului unde sute de persoane primeau tratament. „Situația este dificilă. Aproximativ 600 de persoane au răni de diferite grade de gravitate. Avem civili răniți. În ceea ce privește sprijinul medical, acesta este absent. Noaptea trecută, o bombă aeriană a lovit direct adăpostul spitalului militar", a declarat maiorul.

Update Autoritățile din Mariupol avertizează asupra pericolului de epidemii în orașul în care au rămas mii de cadavre în zone publice, potrivit CNN.Aproximativ 100.000 de persoane locuiesc încă în oraș, în ciuda luptelor grele care au avut loc timp de săptămâni întregi și a lipsei unei alimentări centralizate cu apă.Joi, consiliul municipal a declarat că există riscul de holeră, dizenterie și Escherichia coli - o infecție bacteriană care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu sânge și insuficiență renală.Consiliul a spus că nu există condiții de trai acceptabile și că situația se va înrăutăți pe măsură ce vremea se va încălzi.

Update Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea ucraineană Kiev iar între 50% și70% dintre acestea au răni de glonț provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană. Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat într-o înregistrare postată pe Twitter că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucea, anunță Reuters.„Până în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari", a declarat Nebytov în înregistrarea video.Oficialii ucraineni spun că civilii găsiți morți în Bucea au fost uciși de forțele rusești. Jurnaliștii nu au putut verifica numărul de persoane decedate în Bucea sau circumstanțele morții lor.

Update Pe canalele de propaganda rusesti a inceput campania de provocari care tinteste Moldova. Explicatia acestui afis este ca "propaganda ucraineana a lansat ideea de eliberare a Transnistriei"

Update Bombardamente masive asupra localitatii Marinka si asupra trupelor ucrainene din apropiere. Donetk

Bombardamente

 

Update Lovitura, azi noapte, asupra turnului de televizune din Herson

Update Herson va începe să folosească rubla de la 1 mai - oficialii ruși
Orașul Herson din sudul Ucrainei, pe care Rusia pretinde că l-a capturat, va trece la utilizarea rublei de la 1 mai, a informat presa de stat rusă Ria Novosti.

Kirill Stremousov, vicepreședintele administrației militaro-civile a regiunii, a declarat pentru Ria Novosti că tranziția va avea loc pe o perioadă de patru luni, timp în care rubla rusă și grivna ucraineană vor fi în circulație.

După această perioadă, regiunea va trece pe deplin la utilizarea monedei rusești, a adăugat el.

 

Pictograma Verificată de Comunitate

×