x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 88. În Ucraina se dau lupte grele în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk, din regiunea Lugansk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 88. În Ucraina se dau lupte grele în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk, din regiunea Lugansk

22 Mai 2022   •   07:37
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 88. În Ucraina se dau lupte grele în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk, din regiunea Lugansk
Sursa foto: Hepta

Duminică, 22 mai 2022, este cea de-a 88-a zi de război în Ucraina.

Update Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunțat pe Facebook că, duminică, rușii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr.

Regiunea a fost atacată din „direcția sud-est" de „rachete de croazieră cu baza navală", potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană".

Update Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA.

Update Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează duminică dpa, citând autorităţile ucrainene.

Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă, a anunţat duminică statul major general de la Kiev.

Trupele ruse au încercat fără succes să ocupe rapid sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, se dau lupte grele pentru satele aflate la sud de drumul de la Lisiceansk la Bahmut, în regiunea Doneţk.

Armata rusă încearcă de mai multe să taie aprovizionarea din regiunea Doneţk pentru grupurile ucrainene din jurul Severodoneţk şi Lisiceansk.

În ziua precedentă, potrivit unor surse ucrainene, un pod peste Siverski Doneţ dintre cele oraşe a fost distrus în mod deliberat cu mortiere de 240 mm. Tiruri de artilerie şi bombardamente au fost de asemenea raportate în regiunea Doneţk.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că în ultimele 24 de ore în total 40 de ţinte au fost atacate din aer, inclusiv cinci depozite de arme din regiunea Donbas. În plus, peste 580 de ţinte din întreaga ţară au fost lovite cu rachete şi obuze de artilerie.

Update Șeful administrației militare regionale (OVA) din Luhansk, Serhiy Gaidai, a transmis că forțele de ocupație ruse au încercat să pătrundă în Severodonețk din patru direcții diferite, dar au fost respinse.

Update Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, a afirmat că gropile comune săpate la suprafață în diverse puncte din oraș, alături de problemele apărute la sistemele de canalizare ar putea duce la o criză sanitară.

Acesta a mai adăugat faptul că ploile de vară riscă să contamineze sursele de apă potabilă.

”Pe lângă catastrofa umanitară creată de către ocupanții ruși și colaboratorii lor, orașul este pe punctul de a suferi din cauza bolilor infecțioase”, a afirmat Boicenco pe canalul său de Telegram.

Update Moscova ia în calcul un schimb de prizonieri ucraineni din regimentul Azov pentru a „recupera” un prieten al lui Putin

Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri contra lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki.

Ucraina exclude o încetare a focului sau orice concesie față de Moscova

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesie față de Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas (est) și a încetat să mai furnizeze gaze Finlandei.

După ce a pus capăt unor săptămâni de rezistență a ultimilor luptători ucraineni în orașul strategic Mariupol din sud-estul țării, Rusia desfășoară o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas.

Separatiștii susținuți de Rusia controlau deja întinderi de teritoriu în Luhansk și în provincia învecinată Donețk înainte de invazia din 24 februarie, dar Moscova vrea să pună stăpânire pe ultimul teritoriu ucrainean rămas în Donbas, potrivit Reuters.

„Situația din Donbas este extrem de dificilă", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn. Armata rusă încearcă să atace orașele Sloviansk și Sievierodonetsk, dar forțele ucrainene îi împiedică înaintarea, a spus el.

Consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a exclus posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului.

Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritoriu. Eventualele concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte, a spus el.

„Războiul nu se va opri (după concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp", a declarat Podolyak, principalul negociator al Ucrainei, pentru Reuters: „Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă".

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian Mario Draghi.

Sfârșitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraș cucerit de Rusia, îi oferă președintelui rus Vladimir Putin o victorie rară după o serie de eșecuri în aproape trei luni de luptă. Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală și de zonele din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.

Forțele ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk, controlate de separatiști, au declarat sâmbătă că au respins 9 atacuri și au distrus 5 tancuri și alte 10 vehicule blindate în ultimele 24 de ore.

Forțele ruse foloseau avioane, artilerie, tancuri, rachete, mortiere și rachete de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca structuri civile și zone rezidențiale, au precizat ucrainenii într-o postare pe Facebook. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în regiunea Donețk, au precizat ei.

Sievierodonetsk și orașul geamăn Lysychansk, de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets, formează partea estică a unei zone controlate de ucraineni pe care Rusia încearcă să o cucerească de la jumătatea lunii aprilie, după ce nu a reușit să captureze Kievul.

×
Subiecte în articol: Ucraina