Tiganii români deveniţi ţinta atacurilor unor adolescenţi în Belfast reprezintă o comunitate privită cu ostilitate de către localnici. Deşi condamnă folosirea violenţei împotriva ţiganilor români, oamenii au părere foarte proastă despre aceştia, relatează presa britanică şi irlandeză de duminică.
Deşi nu sunt primele victime ale atacurilor rasiste în Irlanda de Nord, ţiganii români sunt singurii caracterizaţi într-o manieră atât de negativă, scrie The Irish Independent în ediţia electronică. Bărbaţii sunt descrişi ca fiind leneşi, având ca principală ocupaţie cerşitul sau cântatul fals la acordeon în locuri publice, în timp ce femeile sunt controlate de reţele care le transportă de la Dublin la Belfast zilnic, pentru a implora înscrierea la Big Issue cu acte false.
Potrivit ediţiei electronice a săptămânalului The Observer, cetăţenii străini au fost şi în trecut ţinta unor atacuri rasiste în această zonă. Primii au fost chinezii, apoi au urmat polonezii, slovacii şi, recent, ţiganii. La sfârşitul lui 2004 numărul infracţiunilor motivate de ură erau estimate la 453 pe an în Irlanda de Nord, potrivit poliţiei. în ultimele 12 luni, numărul acestora a crescut la 1.000.
"NU VOR SĂ MUNCEASCĂ!"
Există însă multe persoane care, în timp ce condamnă violenţele, sunt ostile faţă de imigranţi. Astfel, o femeie din Olympia Drive, care a refuzat să-şi spună numele, se plânge că sunt prea mulţi străini în zonă. "Este îngrozitor să pui copiii mici în pericol, dar ei (românii, n.r.) sunt mai presus de toţi. Cerşesc în faţa magazinelor şi a băncilor. Îşi trimit copiii să vândă trandafiri în baruri, noaptea. Nu ar trebui să li se permită să îşi folosească în acest fel copiii. Nici nu ar trebui primiţi în comunitate deoarece nu vor să muncească", a declarat ea.
Chiar şi pe străzile comerciale, cum ar fi Lisburn, cu restaurante, galerii de artă şi cafenele pretenţioase, atitudinea faţă de aceşti imigranţi este negativă. Îmbrăcat într-un costum negru, Derek Orr susţine că este "sătul" de ţigani. "Nu poţi merge într-o bancă sau magazin pe această stradă fără ca o femeie româncă să nu îţi agite un exemplar din Big Issue sub nas sau să îţi ceară bani. Nu mă deranjează polonezii sau slovacii care vin aici. Ei muncesc din greu, mai mult decât britanicii, dar tot ceea ce vezi acum sunt aceşti români care cerşesc şi hoinăresc pe străzi", a declarat el.
Dar, potrivit cotidianului The Irish Independent, pentru tinerii care i-au atacat nu contează că aceştia sunt vânzători de ziare, cerşetori sau lăutari. O explicaţie plauzibilă ar putea fi creşterea ratei şomajului în Irlanda de Nord.
Institutul de cercetare economică şi socială ESRI a avertizat că situaţia economică ar putea avea impact asupra atitudinii cetăţenilor faţă de imigranţi, sporind temerile că aceştia ar putea deveni ţinta unor abuzuri rasite ca cele la care a fost supusă comunitatea românească din Belfast.
SE ÎNTORC ÎN ROMĂNIA
Ministrul român de Externe, cristian Diaconescu, a anunţat că 140 de români din Belfast doresc să se întoarcă în România. Din acest grup fac parte 40 de minori. (Mediafax)
Citește pe Antena3.ro