x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra, Paris şi Berlin, acuzate de folosirea de informaţii obţinute prin tortură

Londra, Paris şi Berlin, acuzate de folosirea de informaţii obţinute prin tortură

30 Iun 2010   •   00:00
Londra, Paris şi Berlin, acuzate de folosirea de informaţii obţinute prin tortură

Marea Britanie, Franţa şi Germania folosesc informaţii externe obţinute prin tortură în lupta contra terorismului, arată un raport al Human Rights Watch, care menţionează că asemenea ractici dăunează credibilităţii Uniunii Europene.



Folosirea de către cele trei mari puteri europene a informaţiilor de la serviciile secrete ce se bazează tradiţional pe tortură a dăunat reputaţiei întregii Uniuni Europene, arată grupul umanitar. "Berlin, Paris şi Londra ar trebui să depună efort pentru a eradica tortura, nu să se bazeze pe informaţii externe bazate pe tortură", declara Judith Sunderland, cercetător al HRW.

"Primirea de informaţii din torturi este ilegală şi pur şi simplu greşită".

Raportul subliniază că "practicile actuale ale acestor lideri UE contrazice directivele anti-tortură ale UE, care fac din eradicarea torturii o prioritate în relaţiile sale cu alte state".

Folosirea de asemenea informaţii obţinute prin circumstanţe chestionabile "dăunează credibilităţii Uniunii Europene", adăuga HRW,citat de Antena3.

Informaţii din torturi a fost folosită în anchete din Franţa şi Germania, în pofida regulilor interne şi internaţionale ce interzic folosirea de asemenea probe în anchete, arăta HRW.

Premierul britanic David Cameron a anunţat că va deschide o anchetă pentru a verifica acuzaţiile că serviciile secrete britanice ar fi complice la tortură. Comisia va fi condusă de un judecător, scrie presa engleză.

Aceasta ar putea recomanda compensaţii pentru victimele torturii efectuate de servicii străine, cu ştinţa agenţilor britanici.

×
Subiecte în articol: externe