x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de stat eșuată într-o țară africană. Luptele au ținut cinci ore

Lovitură de stat eșuată într-o țară africană. Luptele au ținut cinci ore

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   20:10
Lovitură de stat eșuată într-o țară africană. Luptele au ținut cinci ore
Sursa foto: antena3 CNN

Autoritățile din Sao Tome și Principe au zădărnicit o încercare de lovitură de stat care a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Mai multe persoane au fost arestate.

Autoritățile din țara insulară Sao Tome și Principe au oprit o lovitură de stat în timpul nopții, au declarat vineri premierul țării și reprezentanții blocului regional din Africa de Vest.

Cazarma militară a insulei din Golful Guineei a fost atacată la scurt timp după miezul nopții, a explicat premierul Patrice Trovoada în cadrul unei conferințe de presă difuzate de postul privat Radio Somos Todos Primos.

„Am fost vizați de o tentativă de lovitură de stat, care a început în jurul orei 00:40 și a fost finalizată... la scurt timp după ora 06:00", a spus el, potrivit Reuters.

Patru atacatori au fost „neutralizați" și reținuți, iar fostul președinte al Adunării Naționale, Delfin Neves, a fost arestat vineri dimineață, a adăugat Trovoada.

„Totul indică (că lovitura de stat a avut loc sub) comanda unor personalități", a precizat el.

Un fost soldat a fost și el reținut în legătură cu lovitura de stat.

Șeful principalului bloc regional din Africa de Vest, ECOWAS, președintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, a condamnat tentativa de lovitură de stat.

„Sao Tome și Principe este o țară considerată un model de democrație parlamentară în Africa", a scris el pe Twitter.

Fosta colonie portugheză, situată în largul coastei ecuatoriale vestice a Africii centrale, a fost relativ stabilă de la o tentativă de lovitură de stat militară în 2003.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lovitura de stat Sao Tome