x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de teatru în Serbia: Naţionalistul populist Tomislav Nikolic a fost ales preşedinte

Lovitură de teatru în Serbia: Naţionalistul populist Tomislav Nikolic a fost ales preşedinte

de Marina Constantinoiu    |    21 Mai 2012   •   05:17
Lovitură de teatru în Serbia: Naţionalistul populist Tomislav Nikolic a fost ales preşedinte

Nationalistul populist Tomislav Nikolic a castigat duminica, in ciuda oricaror asteptari, alegerile prezidentiale din Serbia, presedintele in exercitiu, Boris Tadic, acceptandu-si infrangerea chiar inainte de anuntarea rezultatelor oficiale, relateaza France Presse.

“Il felicit pentru victoria sa meritata. Ii urez succes', a declarat Tadic, cu referire la adversarul sau in aceste alegeri prezidentiale in care prima sansa ii apartinea presedintelui in exercitiu.

Nikolic a obtinut 49,4% dintre voturi, fata de 47,4% pentru Tadic, conform rezultatelor partiale realizate pe un esantion reprezentativ la nivel national de catre CESID, un organism independent responsabil cu buna desfasurare a scrutinului. Tomislav Nikolic a cautat imediat sa dea asigurari in ceea ce priveste optiunea europeana a tarii sale.
'Serbia se va mentine pe drumul sau european. Acest scrutin nu s-a referit la cine va conduce Serbia spre UE, ci la rezolvarea problemelor economice create de Partidul Democrat al lui Boris Tadic', a declarat Nikolic in fata reprezentantilor presei. “Serbia trebuie sa-si dezvolte economia si sa elimine saracia. Trebuie sa actionam pentru a ne debarasa de coruptie', a continuat Nikolic, odinioara aliat al fostului lider forte de la Belgrad, Slobodan Milosevic. Alierea sa inaintea celui de-al doilea tur de scrutin cu un partid profund ostil UE a fost folosita de opozantii sai pentru a pune la indoiala seriozitatea angajamentului sau in favoarea aderarii la blocul celor 27.

“Este vorba despre un cutremur electoral, despre rezultate absolut neasteptate', a comentat pentru AFP analistul politic Slobodan Antonic, facand aluzie la sondajele realizate inainte de scrutin, care anticipau o victorie fara probleme a lui Tadic. Un alt analist, Srdjan Bogosavljevic, a mentionat, intr-o declaratie acordata agentiei Beta, preluata de AFP, ca slaba participare la vot a fost favorabila castigatorului scrutinului.

Proeuropean fervent, Tadic, in varsta de 54 de ani - care a condus Serbia, izolata politic si economic in anii 1990 pana la usa UE - considera votul de duminica “un referendum pentru Uniunea Europeana'. Nikolic, in varsta de 60 de ani, un populist reconvertit in proeuropean, dupa ce multa vreme a contestat o asemenea optiune pentru tara sa, a mizat in special pe nemultumirea tot mai mare a populatiei din cauza gravei situatii economice din Serbia. Nikolic a pierdut scrutinul prezidential de doua ori, in 2004 si 2008, in fata lui Boris Tadic. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×