x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură dureroasă pentru nord-coreeni: RACHETA lansată s-a dezintegrat la câteva minute după decolare!

Lovitură dureroasă pentru nord-coreeni: RACHETA lansată s-a dezintegrat la câteva minute după decolare!

13 Apr 2012   •   05:41
Lovitură dureroasă pentru nord-coreeni: RACHETA lansată s-a dezintegrat la câteva minute după decolare!

Coreea de Nord a lansat, in aceasta dimineata, asa cum anuntase, o racheta cu raza mare de actiune, care ar fi urmat sa plaseze pe orbita un satelit. Lansarea a fost insa un esec total: racheta s-a dezintegrat dupa numai cateva minute. Chiar daca n-a provocat pagube, evenimentul este denuntat ca o "grava provocare" de Statele Unite, Japonia si bineinteles Coreea de Sud.

Nord-coreenii sustineau ca vor lansa o racheta spatiala pentru a saluta centenarul lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului comunist. Dar comandamentul apararii aeriene americane a precizat, dupa lansare, ca a fost vorba, de fapt, de o racheta balistica intercontinentala.

Prima parte a rachetei a cazut in Marea Galbena, la 165 de kilometri vest de Seul. Cea de-a doua si a treia parte a rachetei "nu au functionat", potrivit Comandamentului de Aparare aeriana nord-american (NORAD), iar ramasitele au cazut si ele in mare.

Esecul lansarii a fost confirmat si la Tokyo, unde armata era pregatita sa doboare racheta daca ar fi pus in pericol teritoriul japonez.

"Republica Populara Democrata a Coreei (RPDC) a lansat satelitul sau Kwangmyongsong-3 vineri, la ora 7.38.55 (1:38, ora Romaniei). Satelitul de observare terestra nu a reusit sa intre in orbita", a anuntat agentia oficiala de presa KCNA.

"Oamenii de stiinta, tehnicienii si expertii studiaza motivele acestui esec", a adaugat agentia.

Lansarea esuata a fost condamnata sever de Statele Unite si de aliatii lor din regiune, Japonia si Coreea de Sud, care avertizasera regimul de la Phenian sa renunte la intentia sa.

"Coreea de Nord isi risipeste banii in arme si propaganda, in timp ce nord-coreenii sunt tot mai infometati", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Oricare i-ar fi fost obiectivele, esecul lansarii este o lovitura dureroasa pentru nord-coreeni: siguri de succes, acestia invitasera, cu aceasta ocazie , la Phenian numerosi ziaristi occidentali, fapt fara precedent.

×