x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de stat: Niger închide spațiul aerian, refuzând repunerea în funcție a președintelui

Lovitură de stat: Niger închide spațiul aerian, refuzând repunerea în funcție a președintelui

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2023   •   11:00
Lovitură de stat: Niger închide spațiul aerian, refuzând repunerea în funcție a președintelui
Sursa foto: Hepta

Niger și-a închis spațiul aerian până la noi ordine, invocând amenințarea unei intervenții militare din partea blocului regional vest-african, după ce puciștii au respins un termen limită pentru reinstalarea președintelui destituit al țării.

Anterior, mii de susținători ai juntei s-au adunat pe un stadion din Niamey, capitala țării, salutând decizia de a nu ceda presiunilor externe de a ceda până duminică, în urma preluării puterii din 26 iulie.

Lovitura de stat, a șaptea în Africa Centrală și de Vest în ultimii trei ani, a zguduit regiunea Sahel, una dintre cele mai sărace din lume. Având în vedere bogățiile sale în uraniu și petrol și rolul său central în războiul cu militanții islamiști, Niger este important pentru SUA, Europa, China și Rusia, relatează Reuters.

Șefii apărării din cadrul Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au convenit asupra unui posibil plan de acțiune militară, inclusiv când și unde să lovească, în cazul în care președintele reținut, Mohamed Bazoum, nu este eliberat și repus în funcție până la termenul limită.

"În fața amenințării de intervenție care devine din ce în ce mai evidentă ... spațiul aerian nigerian este închis începând de astăzi", a declarat duminică seara un reprezentant al juntei într-o declarație la televiziunea națională.

El a precizat că a avut loc o desfășurare prealabilă de forțe în două țări din Africa Centrală în vederea pregătirii unei intervenții, dar nu a oferit detalii.

"Forțele armate nigeriene și toate forțele noastre de apărare și de securitate, susținute de sprijinul infailibil al poporului nostru, sunt pregătite să apere integritatea teritoriului nostru", a spus el.

În acest weekend, peste 100 de susținători ai juntei, însoțiți de melodii militare și vuvuzele, au pichetat zona unei baze aeriene din Niamey - parte a unei mișcări cetățenești pentru a oferi rezistență non-violentă în sprijinul juntei.

În timp ce organizatorii scandau "Vive Niger", o mare parte din emoție părea îndreptată împotriva ECOWAS, precum și împotriva fostei puteri coloniale Franța, care a declarat sâmbătă că va sprijini eforturile regionale de a răsturna lovitura de stat, fără a preciza dacă aceasta includea asistență militară.

"Poporul nigerian a înțeles că acești imperialiști vor să ne provoace dispariția. Și, cu voia lui Dumnezeu, ei vor fi cei care vor avea de suferit pentru asta", a declarat pensionarul Amadou Adamou.

Săptămâna trecută, Nigerul a revocat acordurile de cooperare militară cu Franța, care are între 1.000 și 1.500 de soldați în această țară.

Emisiunile de televiziune de duminică au inclus o masă rotundă privind încurajarea solidarității în fața sancțiunilor ECOWAS, care au dus la întreruperi de energie electrică și la creșterea prețurilor la alimente.

Amenințarea militară a blocului a declanșat temeri legate de un nou conflict într-o regiune care se luptă deja cu insurecția islamistă mortală care a ucis mii de oameni și a forțat milioane de oameni să fugă.

Orice intervenție militară ar putea fi îngreunată de promisiunea juntelor din Mali și Burkina Faso, țări vecine, de a lua apărarea Nigerului dacă va fi nevoie.

Primul ministru al lui Bazoum, Ouhoumoudou Mahamadou, a declarat sâmbătă la Paris că regimul înlăturat încă mai crede că un acord de ultim moment este posibil.

Duminică, Italia a declarat că și-a redus numărul de trupe din Niger pentru a face loc în baza sa militară pentru civilii italieni care ar putea avea nevoie de protecție.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: niger lovitura de stat