x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Lovitură de stat în Sudan. Principala grupare paramilitară a preluat controlul asupra palatului prezidențial

UPDATE Lovitură de stat în Sudan. Principala grupare paramilitară a preluat controlul asupra palatului prezidențial

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   16:50
UPDATE Lovitură de stat în Sudan. Principala grupare paramilitară a preluat controlul asupra palatului prezidențial
Sursa foto: Hepta

Principala grupare paramilitară din Sudan a declarat că a preluat sâmbătă controlul asupra palatului prezidențial, a reședinței șefului armatei și a aeroportului internațional din Khartoum, într-o tentativă de lovitură de stat, în timp ce au izbucnit ciocniri cu armata.

UPDATE Cel puțin trei civili ar fi fost uciși în timpul loviturii de stat. Luptele provoacă temeri de "război civil total”.

Confruntările între armată și paramilitari au izbucnit în capitala Sudanului, iar Gruparea Rapid Support Forces (RSF) a anunţat că a preluat, sâmbătă, controlul palatului prezidenţial, reşedinţa şefului armatei şi aeroportul internaţional Khartoum, într-o aparentă tentativă de lovitură de stat, potrivit Reuters.

Cel puțin trei civili au fost uciși în confruntările dintre armata sudaneză și forțele paramilitare din capitala Khartoun, relatează Sky News.

Sindicatul medicilor din țară a declarat că decesele au survenit în timpul luptelor iar ambasadele Marii Britanii și SUA din oraș și-au avertizat cetățenii să rămână în case.

Confruntări între armata sudaneză și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) sunt în curs de desfășurare în jurul palatului prezidențial și al aeroportului internațional din Khartoum, ambele părți luptând pentru controlul unor locuri simbolice.

Cele două părți au încheiat un parteneriat după înlăturarea fostului lider Omar al Bashir în 2019, dar șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, este președintele de facto al țării de la o lovitură de stat militară din octombrie 2021.

Un nou acord semnat la sfârșitul anului trecut ar fi trebuit să deschidă calea către alegeri democratice. Violențele de sâmbătă au izbucnit după săptămâni de escaladare a tensiunilor.

Șeful RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, l-a catalogat pe generalul Al-Burhan drept un "criminal" și a acuzat trupele sale că au dat o lovitură de stat.

Avioane de vânătoare au fost văzute deasupra orașului, iar două mari companii aeriene, compania saudită de stat Saudia și egipteană Egyptair, au suspendat zborurile până la noi ordine.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele de Sprijin Rapid (RSF), care au acuzat armata că le-a atacat mai întâi, au anunțat că au preluat controlul asupra aeroporturilor din orașul Merowe din nordul țării și din El-Obeid din vest.

Forțele aeriene sudaneze desfășoară operațiuni împotriva RSF, a precizat armata. Imagini difuzate de televiziuni au arătat o aeronavă militară pe cerul de deasupra Khartoumului, dar Reuters nu a putut confirma materialul în mod independent.

Focuri de armă au putut fi auzite în mai multe părți din Khartoum, iar martori oculari au raportat împușcături în orașele învecinate.

Un jurnalist Reuters a văzut tunuri și vehicule blindate desfășurate pe străzile capitalei și a auzit focuri de armament greu în apropierea sediilor armatei și RSF.

Medicii au declarat că ciocnirile au avut loc în cartiere rezidențiale și au fost răniți civili.

Ciocniri au avut loc, de asemenea, la sediul televiziunii de stat din Sudan, a declarat un prezentator care a apărut pe ecran pentru scurt timp.

Egiptul, unul dintre cele mai influente state arabe, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la ciocniri și a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, a declarat ministerul de externe.

Ambasadorul SUA în Sudan, John Godfrey, a declarat că escaladarea tensiunilor până la lupte directe este "extrem de periculoasă" și a cerut de urgență conducerii de rang înalt să pună capăt confruntărilor. Godfrey a declarat că el și personalul ambasadei se adăpostesc.

Armata a transmis că RSF a încercat să atace trupele sale în mai multe poziții, după ce martorii au raportat focuri de armă grele în mai multe părți ale țării, ceea ce a ridicat temerile privind un conflict în toată regula.

RSF, despre care analiștii spun că are 100.000 de oameni, a declarat că forțele sale au fost atacate mai întâi de armată.

Anterior, RSF, condusă de fostul lider al miliției, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că armata a înconjurat una dintre bazele sale și a deschis focul cu arme grele.

RSF-ul lui Hemedti a fost format din milițiile acuzate de crime de război în conflictul din Darfur. În iunie 2019, forțele de securitate conduse de RSF au efectuat un raid într-o tabără pro-democrație din Khartoum și aproape 130 de persoane au murit, potrivit unei numărători efectuate de medici activiști.

O confruntare prelungită între RSF și armată ar putea înrăutăți în mod semnificativ situația de securitate într-o țară vastă care se confruntă deja cu o criză economică și cu izbucniri de violență tribală.

Hemedti este din 2019 vicelider al Consiliului Suveran aflat la putere, condus de generalul Abdel Fattah al-Burhan.

Partidele politice civile care semnaseră un acord inițial de împărțire a puterii cu armata și RSF le-au cerut acestora să înceteze ostilitățile. Ambasada Rusiei a făcut, de asemenea, apel la încetarea violențelor.

Ostilitățile au urmat unor zile de tensiuni între armată și RSF, care ar putea submina eforturile de lungă durată de a readuce Sudanul la un regim civil după lupte pentru putere și lovituri de stat militare.

Hemedti, cândva unul dintre cei mai temuți și nemiloși lideri de miliție din Darfur, s-a plasat în fruntea unei tranziții planificate către democrație, neliniștindu-și colegii conducători militari și declanșând o mobilizare a trupelor în capitala Khartoum.

Ruptura dintre forțe a ieșit la suprafață joi, când armata a declarat că recentele mișcări ale RSF, în special în Merowe, au fost ilegale.

Sâmbătă a avut loc un schimb intens de focuri de armă în Merowe, au declarat martori oculari pentru Reuters.

RSF a calificat acțiunile armatei drept un "atac brutal" care trebuie condamnat. Aceasta a declarat că grupul paramilitar a informat mediatorii locali și internaționali cu privire la evoluția situației.

RSF, care, împreună cu armata, l-a răsturnat în 2019 pe autocratul Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, a început să redistribuie unități în Khartoum și în alte părți, pe fondul discuțiilor de luna trecută privind integrarea sa în armată în cadrul unui plan de tranziție care ar urma să conducă la noi alegeri.

×
Subiecte în articol: lovitura de stat sudan