x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lukoil și o firmă americană, aproape de un acord privind rafinăria din Sicilia

Lukoil și o firmă americană, aproape de un acord privind rafinăria din Sicilia

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   09:49
Lukoil și o firmă americană, aproape de un acord privind rafinăria din Sicilia
Sursa foto: Hepta

Compania rusă Lukoil și firma americană Crossbridge sunt aproape de un acord pentru vânzarea rafinăriei grupului rus din Sicilia, Italia, informează Reuters.

Acordul dintre Lukoil și Crossbridge, care este susținut de traderul elvețian de mărfuri Vitol, ar putea avea o valoare de puțin sub 1,5 miliarde de euro (1,58 miliarde de dolari), au declarat două surse, avertizând că termenii finali ai tranzacției s-ar putea schimba.

Instalația din Sicilia deținută de Lukoil rafinează o cincime din țițeiul italian și angajează aproximativ 1.000 de persoane într-o zonă cu o situație economică precară.

Rafinăria, care s-a bazat în ultimele luni în principal pe țiței rusesc, nu mai poate prelua acum materia primă de bază după ce luni a intrat în vigoare un embargo al Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, Roma a stabilit o schemă de administraare privată, pentru a proteja locurile de muncă și capacitatea rafinăriei de embargo.

Posibilitatea ca rafinăria să ajungă sub administrare fiduciară a accelerat negocierile dintre Lukoil și Crossbridge, a declarat una dintre surse.

Potrivit unei a patra surse, veniturile rafinăriei ar urma să se tripleze în acest an, depășind 10 miliarde de euro (10,55 miliarde de dolari), pe fondul creșterii prețurilor la motorină și benzină.

Orice acord de vânzare a uzinei va fi supus controlului guvernului în conformitate cu așa-numitul regulament "golden power", care oferă Romei posibilitatea de a bloca tranzacția în cazul în care aceasta dăunează locurilor de muncă sau producției strategice din țară.

Crossbridge și Vitol au refuzat să comenteze. Lukoil nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta. Ministerul Industriei din Italia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

×
Subiecte în articol: Lukoil rafinarie