x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea "poate să uite" de integritatea teritorială a Georgiei!

Lumea "poate să uite" de integritatea teritorială a Georgiei!

de Sînziana Stancu    |    15 Aug 2008   •   00:00

PE FAŢĂ. În sfîrşit, Rusia spune lucrurilor pe nume
Declaraţia-avertisment îi aparţine ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, care a mai spus că Rusia va lua drept ţinte şi infrastructura, şi echipamentul militar.



PE FAŢĂ. În sfîrşit, Rusia spune lucrurilor pe nume
Declaraţia-avertisment îi aparţine ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, care a mai spus că Rusia va lua drept ţinte şi infrastructura, şi echipamentul militar.

În timp ce anunţa că se retrage din Georgia, armata rusă trăgea cu arma în mai tot ce-i ieşea pe drumul de întoarcere. În localitatea Gori, teatrul unor lupte aprige cu armata georgiană, soldaţii ruşi, care mai aveau joi vreo 50 de tancuri, au confiscat pînă şi maşinile unor jurnalişti, după cum au transmis corespondenţii AFP şi Realitatea de la faţa locului.

SUA IES LA RAMPĂ. Declaraţia insolită a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia lumea "poate să uite"de integritatea teritoritorială a Georgiei şi a avertizării că Rusia are drept ţinte infrastructura şi echipamentul militar, inclusiv radarele şi navele de patrulă de la baza navală de la Marea Neagră, din Poti, care este şi un important centru petrolier, a părut a fi o provocare pentru Statele Unite, de unde preşedintele George Bush îi cerea Rusiei "să respecte suveranitatea şi integritatea Georgiei". "Ar trebui să se dea uitării orice discuţie despre integritatea teritorială a Georgiei, deoarece cred că este imposibil de convins Oseţia de Sud şi Abhazia (teritorii separatiste ale Georgiei, n.r) să fie de acord cu logica potrivit căreia acestea ar putea fi forţate să facă din nou parte din statul georgian",le-a declarat Lavrov reporterilor.

 În acelaşi timp. La rîndul său, preşedintele rus, Dimitri Medvedev, se întîlnise cu liderii celor două provincii separatiste georgiene, presa străină interpretînd acest lucru ca pe un semn clar că Moscova intenţionează să absoarbă aceste două teritorii.

 Ministrul american al Apărării,Robert Gates, a ieşit şi el la rampă, avertizînd că relaţiile americano-ruse ar putea să aibă "de suferit în anii următori",dacă Moscova nu-şi retrage trupele din Georgia.

În Franţa, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, care a avut o întrevedere cu preşedintele Nicolas Sarkozy la o zi după ce el şi omologul său rus, Medvedev, prezentaseră un plan de pace în şase puncte pentru Georgia, a lansat un apel de urgenţă către Moscova, cerîndu-i să-şi respecte promisiunea de încetare a focului făcută Georgiei printr-un acord ce urmează a fi semnat mîine la Tbilisi pentru a consolida acest angajament.

Georgia a fost condusă de Rusia şi, apoi, de fosta URSS pînă la prăbuşirea acesteia din urmă, în 1991, după care a devenit independentă. Însă Moscova a dat paşapoarte ruseşti majorităţii locuitorilor din cele două provincii separatiste rusofone georgiene, Oseţia de Sud şi Abhazia,şi are staţionate trupe, pe care le numeşte "de pace",în aceste teritorii. Georgia, care aspiră la intrarea sa înNATO, într-un viitor cît mai apropiat, i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele de-acolo, însă preşedintele Medvedev a spus că acestea vor rămîne încă acolo.

×
Subiecte în articol: externe