Sonda Cassini-Huygens, care orbitează planeta Saturn de 10 ani, a fotografiat ceea ce pare a fi o nouă lună gata să se desprindă de inelele planetei şi să înceapă orbitarea ca satelit autonom, a anunţat NASA.
Fotografia realizată în aprilie 2013 şi analizată în prezent arată o protuberanţă lungă de 1.200 de kilometri şi lată de 10 kilometri în cel mai îndepărtat inel saturnian (inelul A). Experţii NASA cred că protuberanţa este cauzată de atracţia gravitaţională exercitată de un obiect de gheaţă, cel mai probabil o lună de dimensiuni mici, care este pe cale să se desprindă din inel.
"Este fără precedent. Nu am mai văzut aşa ceva până acum", a declarat Carl Murray, şeful echipei care a analizat fotografia.
"Este posibil să asistăm la o naştere. Un obiect tocmai părăseşte inelul şi se pregăteşte să devină o lună autonomă", a adăugat acesta.
Saturn are 53 de luni cunoscute şi alte nouă obiecte de mari dimensiuni care gravitează planeta ce ar putea fi clasificaţi în viitor drept sateliţi naturali.
Experţii NASA cred că inelele lui Saturn, formate din gheaţă, roci şi praf, funcţionează ca o pepinieră pentru formarea de sateliţi naturali. Pe măsură ce componentele inelelor se unesc, în virtutea gravitaţiei, acestea devin din ce în ce mai mari, formând în cele din urmă luni.
NASA crede că noua lună ar avea un diametru de doar 800 de metri, însă dimensiunile pot creşte semnificativ pe măsură ce gravitaţia obiectului va atrage roci, praf şi gheaţă din inel, până să se desprindă din el.
Până să primească un nume oficial, viitoarea lună a fost botezată "Peggy" de către experţii NASA.