x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lunea neagră pentru Berlusconi. Justiţia din nordul şi sudul ţării s-a pus pe capul fostului premier italian

Lunea neagră pentru Berlusconi. Justiţia din nordul şi sudul ţării s-a pus pe capul fostului premier italian

de Marina Constantinoiu    |    11 Mar 2013   •   21:02

Ziua de luni nu i-a priit fostului premier italian Silvio Berlusconi: magistraţii din nordul Italiei îl acuză că minte în legătură cu starea sănătăţii sale, pentru a evita rechizitoriul în procesul Rubygate, iar cei din sud cer trimiterea sa imediată în faţa justiţiei, pentru corupţie, relatează AFP.
Tribunalul din Milano a cerut un control medical pentru a se verifica dacă Berlusconi nu poate într-adevăr să participe la audienţele de luni în procesul Rubygate, în care urma să fie pronunţat rechizitoriul. În acest proces, care a început în aprilie 2011, fostul şef al Guvernului italian este acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere. Berlusconi e acuzat că a plătit în cursul lui 2010 zece prestaţii sexuale din partea unei tinere marocane, Karima El Mahroug, supranumită “Ruby, hoaţa de inimi”, minoră la vremea respectivă, un delict sancţionat cu închisoarea în Italia.
Berlusconi (76 de ani) se află într-un spital din Milano încă de vineri, acuzând o uveită (inflamaţie parţială a ochiului). Medicii susţin că acesta ar avea şi hipertensiune.

O amânare, dar nu pentru multă vreme

Tribunalul a acceptat vineri cererea de amânare a procesului, prezentată de apărarea lui Berlusconi, fixând sfârşitul rechizitoriului pentru ziua de luni.  Într-un alt proces, Mediaset, în care Silvio Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală şi care s-a desfăşurat în ziua următoare, sâmbătă, un alt tribunal a respins cererea de amânare. 
Magistraţii au cerut şi ei un control medical al fostului premier, iar experţii mandataţi au ajuns la concluzia că Silvio Berlusconi suferă într-adevăr de această uveită, însă aceasta nu este de natură să împiedice participarea la proces.
Berlusconi riscă până la trei ani de închisoare pentru prostituţie cu minore şi 12 ani pentru abuz de putere, pentru că este acuzat şi că ar fi făcut presiune asupra prefecturii poliţiei din Milano pentru a o elibera pe Ruby, care fusese reţinută în urma unui delict comis în mai 2010. Nici fostul premier, nici Ruby nu au recunoscut că ar fi întreţinut vreo relaţie sexuală.
Numeroşi parlamentari din Partidul Libertăţii (PDL), partidul lui Silvio Berlusconi, s-au reunit luni la Milano pentru a-l susţine şi s-au dus la tribunal, să aştepte decizia magistraţilor, denunţând faptul că fostul premier este victima persecuţiilor judiciare.

Traseism politic pe bani

Parchetul din Neapole a cerut trimiterea imediată în justiţie a lui Il Cavaliere, bănuit că ar fi “cumpărat” acum câţiva ani un senator al opoziţiei, facilitând astfel căderea Guvernului lui Romano Prodi.
Povestea datează de la alegerile legislative din 2006, câştigate la limită de coaliţia de stânga condusă de Romano Prodi, care n-avea decât o mână de voturi în plus faţă de Silvio Berlusconi în Senat.
La câteva luni după alegeri, Sergio De Gregorio, unul dintre senatorii aleşi într-unul dintre partidele coaliţiei lui Prodi, a părăsit tabăra sa, trecând cu arme şi bagaje la Silvio Berlusconi, fragilizând şi mai mult majoritatea care îl susţinea pe Prodi şi accelerând căderea Guvernului de stânga în 2008, la mai puţin de doi ani după scrutin.
Potrivit Parchetului, Il Cavaliere ar fi plătit trei milioane de euro pentru a-l cumpăra pe Sergio De Gregorio.

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi